Bu haberleri okudunuz mu? Enflasyon, döviz, deprem, aşı, varyant, kimsesizler mezarlığı, çip krizi,

Bu haberleri okudunuz mu? Enflasyon, döviz, deprem, aşı, varyant, kimsesizler mezarlığı, çip krizi,

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

4-5 yıl önce işe girenler anlatıyor...

Enflasyondaki artış asgari ücretliyi olduğu gibi diğer özel sektör çalışanlarını da etkiliyor. Bazı firmalarda uzun süredir çalışan ve yeterli zam almadıklarını düşünen personeller ise kendilerinden sonra benzer pozisyonlarda işe girenlerin onlardan yüksek maaş almasından şikayetçi.

Derbide ev sahipleri galibiyete hasret

Son yıllarda derbilerde görülüyor ki ev sahipleri galibiyet almakta zorlanıyor. Pereira'nın Galatasaray galibiyeti bulunmazken, Galatasaray'ın sahasındaki Fenerbahçe'yle oynadığı son 6 derbinin 5'i de beraberlikle sonuçlandı.

Çocuk yaşta müebbet: 'Karar verme mekanizması olgun değil'

ABD'de çocuk yaşta müebbet hapis alan insanlar son yıllarda serbest kalmaya başladı. Onların serbest bırakılmasını sağlayan adam ise hala içeride...

Dünya üzerinde futbol takımı olmayan tek ülke: Marshall Adaları

Birleşmiş Milletler üyesi 195 ülkenin sadece bir tanesinde futbol takımı yok. Marshall Adaları'nda futbol sahası yapmak için alan yok, lig yok, deniz seviyesinin yükselmesi ayrı bir risk. Ama bir yandan da gönlü meşin yuvarlak için atan gençler var...

Küresel kriz çaresiz bıraktı: 'Geçmişe dönüyoruz!'

Pandeminin tedarik zincirini kırması pek çok farklı krize yol açmakta. Yaklaşık bir yıldır giderek büyüyen çip krizi öyle bir hal aldı ki teknolojinin elini kolunu bağladı. Geriye tek çare kaldı: Geçmişe dönüş! Ama nasıl?

Enflasyonu kim daha fazla hissediyor?

Marketlerde gördüğümüz hayat pahalılığı ile enflasyon birbirinden farklı şeyler. Toplumun varlıklı kesimi enflasyon yüksek olsa da kira veya döviz getirisi de benzer oranda arttığı için pahalılığı hissetmeyebilir. Orta ve alt gelir gruplarında ise tablo farklı...

Mecburi veteriner: 'Sonuçta ameliyat yapmıyoruz ya'

'İnsan kendinin doktorudur' sözü değişti, insan hayvanının da doktoru oldu. Veteriner hekim masrafını ödemek istemeyen hayvanseverler parazit gibi durumlar için hayvanlarını evde tedavi ediyor. Bunun pek çok riski var.

'El alem ne der!' Başkaları sizi o kadar düşünmüyor💭

Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğünü çok önemsediğimiz yani 'El, alem ne der' kafasına çok girdiğimiz için bazen hareket edemez oluyoruz. Bazılarına göre insanlar sizi, sizin onları düşündüğünüz kadar önemsemiyor.

Futbolcular hangi yaşta zirveye çıkar? Veriler gösteriyor...

Futbolcuların yaşları; gençleşme ve deneyim kavramları üzerinden sıkça tartışılmakta. Bu futbolun oynandığı her yerde konuşulan bir konu. Peki futbolcular hangi yaşta zirveye çıkar? Rakamlar çarpıcı tabloyu ortaya koyuyor.

Düzce depreminden sonra travmaları ortaya çıktı! 'Hemen telefona sarıldım...'

Düzce'de yaşanan deprem geçmişin korkunç anılarını tekrar anımsattı. 12 Kasım 1999'da 7.1 büyüklüğündeki Düzce depremini yaşayanların bugün yüreği ağızlarına geldi. Telefonlara sarıldılar... 22 yıl önce ne olmuştu?

Gençler ve göçmenlerde aşı neden istenen seviyede değil?

Milyonlarca vatandaş aşısını hala olmazken doktorlara göre gençler ve göçmenler tam olarak aşılarını olmadan salgınla mücadele pek mümkün görünmüyor. 14 milyon vatandaş hala aşısız...

Gel de yanma

Bizim Çocuklar, Karadağ deplasmanında üzerine düşeni yaptı ama Norveç’ten beklediğimiz gol gelmeyince liderlik Hollanda’ya gitti, kısmetimize Play-Off düştü.

Kimse yokken o vardı! Bir dönemin kralı SMS'e ne oldu?

Bir dönem iletişim kurmanın en çok tercih edilen yoluydu. Hiçbirisi yokken o vardı! Artık SMS'in krallık günleri geride kaldı. Artık çoğunu okumadan siliyor, en son SMS attığımız tarihi hatırlamıyoruz... Hakikaten bir SMS vardı ne oldu?

Kimler eski arkadaşlarını özler? 'Psikolojik sorunlarla ortaya çıkan...'

10 yıldır, 20 yıldır görüşmedikleri eski arkadaşları ile bir araya gelmek isteyen insanların bir sebebi var. Uzmanlara göre psikolojik sorunlar nostalji duygusunu açığa çıkarabiliyor.

Rusya'nın uzayı vurmasından ne anlamalıyız?🚀 Yüzlerce parça...

Rusya 80'lerde uzaya fırlattığı bir uyduyu füze ile vurdu. Saldırı sonucu 1.500 uydu parçası atmosfere dağıldı. Bu nasıl bir tehlike oluşturur? Rusya bu hamlesi ile dünyaya ne mesaj vermek istedi?

Hastane güvenliği nasıl olmalı? 'Onların 1 yılda gördüğü olayı biz 1 ayda görüyoruz'

Sağlıkta şiddet Türkiye'nin utancı. İnsanlık sınırlarını zorlayan bazı karakterler canla başla çalışan acil servis doktorlarına saldırıyor. Peki bir hastanenin güvenliği nasıl sağlanmalı? Hastanedeki özel güvenlikler neler yaşıyor? Bir hastaneyi korumanın AVM'yi korumaktan farkı nedir?

Derbiye doğru... Artılar eksiler neler?

Fenerbahçe, Galatasaray karşısında ligin en önemli maçlarından birine çıkıyor. Pereira'nın öğrencileri 4 maçtır galibiyet yüzü görmezken Galatasaray'ın da zirve iddiasını sürdürmek için kazanmaya ihtiyacı var. Haberglobal.com.tr okurları için mevki mevki iki takımı da analiz ettim.

Neden daha az varyant duymaya başladık? 'Bitmedi hızı kesildi'

Belki bir süredir varyantlar toplumun gündemine gelmiyor. Peki bittiler mi? Cevap: Hayır. Varyantlar bitmedi ama oluşmaları için gereken süre uzadı. Neden? Bilim insanları anlatıyor...

Bir sigara içti, bütün ormanı yaktı 'Eğer geri dönebilseydim...'

Yaptığı bir hata yüzünden 500 insanı mağdur etti. Evler yandı, kocaman bir bitki örtüsü kül oldu. Mustafa El-Fathi beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Önce yazıyorlar, sonra ölüyor... '12 yıl sonra bile yayınlandığı oldu'

Bir kişi hayatını kaybettikten sonra internette ikişer üçer cümle bilgi oluyor. Bazı insanlar ise ölmesini bekledikleri kişilerin ölüm yazılarını yıllar öncesinden yazmaya başlıyorlar. Kişi vefat ettiği an bu yazıları yayınlıyorlar.

Yalnızların son durağı: Kimsesizler mezarlığı

Kimsesi olmayan onlarca insan her yıl Türkiye'nin dört bir yanındaki kimsesizler mezarlıklarına defnediliyor. Bazen akrabaları gelip cenazeye sahip çıkıyor bazen de miras işi devreye giriyor. Bir tanesini bizim de incelediğimiz bu mezarlar üzerine çalışan akademisyenler ilginç bilgiler aktarıyor.

Dolar, euro, altın ve TL hesaplarında son durum ne?

TL'deki hızlı değer kaybı sürüyor. 6 gün içerisinde dolar/TL 10'dan 11'i aştı. Peki yılbaşından bu yana mevduat bankalarındaki dolar, TL ve altın miktarında nasıl bir değişim oldu? Vatandaşın hesabındaki dolar artmadı, TL miktarında ise ciddi artış görüldü.

Kendinize yalanlar söylemeyi bırakın! Gerçekler acıtsa bile...

İnsan kimseye söylemediği kadar yalanı kendisine söylüyor. Birçok farklı sebepten kendimizi kandırıyoruz, kendimizi bir şeylere ikna ediyoruz. Bu zihinsel sağlımızı etkilediği gibi uzun vadede mutluluğa da engel... Peki ne yapacağız?

Karar tarihî, soru aynı: 'Malcolm X'i kim öldürdü?'

1965'te henüz 39 yaşında suikaste kurban giden unutulmaz aktivist, Malcolm X'i öldürmekle suçundan müebbet hapis cezası alan üç kişiden ikisi yıllar sonra resmen suçsuz bulundu. 20 yıl yok yere hapis yattılar, adalete kavuştular ancak soru yarım asırdır duruyor: "Peki Malcolm X'i kim öldürdü?"

Rusya'da eleman yok! Mahkumlar bile çalışabilir...

Rusya tarihinin en büyük işçi krizlerinden birini yaşıyor. İnşaatlarda çalıştıracak göçmen bulmakta zorlanan ülke demiryolu inşaatlarında mahkumları çalıştırmak dahil pek çok seçeneği düşünüyor...

Tarantino ve film şirketinin NFT mücadelesi!

Dünyanın en ünlü yönetmenlerinden Quentin Tarantino ile film şirketi Miramax efsane eser Pulp Fiction üzerinden mahkemelik oldu. Film şirketi hakların kendisinde olduğunu düşünüyor, Tarantino aynı fikirde değil...

Japon gençler siyaset yapmak istiyor! 'Resmen yok sayılıyorum'

Japon gençler politikada daha çok temsil edilmek için bir direniş içinde. Kanunlarca pek çok siyasi aktiviteye katılmaları yasak. Öyle ki 18 yaşından küçükler politika konuştuğunda başlarına ciddi sıkıntılar gelebiliyor.

Marvin Stein: 91 yaşında eski karısı ile oturan adam

Emekli boksör Marvin Stein'ın iyi bir kariyeri, ışıltılı bir hayatı oldu. Üç kez evlenen 91 yaşındaki adam miras avcılarının elinden son dakikada oğulları sayesinde kurtuldu. Şimdi eski eşi ve oğluyla bir apartman dairesinde yaşıyor.

Kaynak: Haber Global TV