4-5 yıl önce işe girenler anlatıyor

Web Özel
4-5 yıl önce işe girenler anlatıyor
Özel sektör çalışanları da bu yıl alacakları zammı merak ediyor. Fotoğraf: Shutterstock

Enflasyondaki artış asgari ücretliyi olduğu gibi diğer özel sektör çalışanlarını da etkiliyor. Bazı firmalarda uzun süredir çalışan ve yeterli zam almadıklarını düşünen personeller ise kendilerinden sonra benzer pozisyonlarda işe girenlerin onlardan yüksek maaş almasından şikayetçi.

Türkiye günlerdir asgari ücrete yapılacak zammı konuşuyor. İşçi ve işveren tarafı karşılıklı açıklamalar yaparken, herkes işçinin enflasyona ezdirilmeyeceğini söylüyor. Bekar bir asgari ücretli 2825 TL net ücret alıyor. Bu ücretin üzerine gelecek bir yüzde 20 zam ayda ele geçen paranın 3400 TL civarında olması anlamına geliyor. 

TÜİK rakamlarına göre; sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde 2021 yılı Ocak ayında ücretli çalışan sayısı 12 milyon 589 bin 820 kişi. SGK verileri de göz önüne alındığında Türkiye'deki çalışanların yaklaşık yüzde 42'sinin asgari ücretli olduğu görülüyor. 

Asgari ücret zammı akıllara çalışanların yüzde 58'inin bulunduğu kamu-özel sektör çalışanlarını da gündeme getirdi. Bunlar arasında özel sektör çalışanları da bu yıl alacakları zammı merak ediyor. 

Tıpkı birkaç yıl önce kiralık evlere şimdikine göre daha ucuz fiyata yerleşmenin avantajı gibi 4-5 yıl önce işe giren personelin de maaşı şimdiki alım gücü karşısında geride kalabiliyor.

4-5 yıl önce işe girmiş olan bazı çalışanların maaşlarına her yıl belli oranda zam yapılmış olsa da yeni işe başlayan çalışanın maaşının altında kalabiliyor.

'SUÇUM ÖNCE İŞE GİRMEK Mİ'

5 yıldır bir firmanın finans departmanında çalışan Serpil Taşyapar, "Her yıl maaşlarımıza yüzde 10'a yakın zam yapılıyor. Ancak yeni işe giren birinin maaşı benim şu anki zamlı maaşımdan daha fazla" diyor. 

Taşyapar, "İşe yeni başlayıp benle aynı işi ya da benzer işi yapan kişiler daha karlı. Bizim maaşımızın ondan daha fazla olması lazım. Ben ondan daha tecrübeliyim" ifadelerini kullandı.

"Benim suçum daha önce işe girmek mi?" diye soran Taşyapar, "Ya yeni başlayan bizden fazla almayacak ya da bizim maaşımıza bir düzeltme yapılacak" diyerek talebini dile getiriyor.   

4-5 yıl önce işe girenler anlatıyor - Resim : 1

'MAAŞ ARTMAYINCA İŞİ BIRAKTIM'

Bilgisayar firmasında tekniker olarak 3 yıldır çalışan Savaş Çakmak, "Asgari ücretin biraz üzerinde maaş alıyordum. Zaten hayat şartları ortadaydı. Özellikle son 2 yıl geçinmekte zorlanıyorum" diye konuştu.

Çakmak zaman zaman kredi kartlarını kullanmak durumunda olduğunu söyleyerek, şimdiki çalıştığı işten daha yüksek maaşa bir iş baktığını anlatıyor. Çakmak, "Bu yıl başka bir özel şirkette aynı departmanda boşluk bulunca bin TL daha fazla verdiği için işimi bıraktım." diyor. 

'DÜZELTME YAPILMALI'

Bir şirkette uzun süre stajyer olarak çalışan ancak ismini vermek istemeyen bir kişi uzun süre sonra asgari ücretten kadroya alındığını anlatıyor ve "Düşük maaşla işe başladığım için yüzde 10-15 zam yapılsa da maaşımda büyük bir değişiklik olmuyor" diye konuştu. 

Çalışan tek başına yaşamadığı için maaşı ile geçinebildiğini söylerken "Maaşıma ekonomik koşullara göre düzeltme yapılmalı" demekte.

'ADALETSİZLİK VAR'

Maaş dağılımında çok fazla adaletsizlik olduğunu vurgulayan bir başka çalışan ise şunları söyledi: "4 yıldır bir firmada kimyager olarak çalışıyorum. Şirkete yeni girenler bazen daha fazla maaş alabiliyor. Çünkü benim aldığım maaşa bu ekonomik koşullarda çalışmak istemiyorlar."

Yakın zamanda işe yeni başlayan bir kişinin kendisinden daha fazla maaşla başladığını belirten ismini vermek istemeyen kişi, "Benim maaşımı yeni gelenle aynı seviyeye çekmiyorlar. Çok adaletsiz bir durum. Söylediğimizde de her yıl belli bir oranda zam yapıldığını belirtiyorlar" ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: Web Özel

alım gücü