Hastane güvenliği nasıl olmalı? 'Onların 1 yılda gördüğü olayı biz 1 ayda görüyoruz'

ÖZEL HABERLER
Hastane güvenliği nasıl olmalı? 'Onların 1 yılda gördüğü olayı biz 1 ayda görüyoruz'
Polisin ayırdığı olaylardan sonra polislerin tekrar aynı gruba acil servislere gelip müdahale ettiği olaylar oluyor. Fotoğraf: AA

Sağlıkta şiddet Türkiye'nin utancı. İnsanlık sınırlarını zorlayan bazı karakterler canla başla çalışan acil servis doktorlarına saldırıyor. Peki bir hastanenin güvenliği nasıl sağlanmalı? Hastanedeki özel güvenlikler neler yaşıyor? Bir hastaneyi korumanın AVM'yi korumaktan farkı nedir?

Maalesef 2021 Türkiye’sinde hala sağlık çalışanlarına şiddeti konuşuyoruz. Pandemi boyunca bizler evde iken insanlarımızı yaşatmaya çalışan doktorlara yapılan insanlık dışı saldırılara her geçen gün yenisi ekleniyor. Sağlık-Sen’in ekim raporuna göre; sağlık çalışanları 11 şiddet olayına maruz kaldı. 11 şiddet vakasının 4'üne hastalar sebebiyet verirken, 7'si hasta yakınları tarafından gerçekleştirildi.

Yani hasta da yakını da sağlık çalışanlarına saldırıyor. Rapora göre; yaşanan 11 olayda 8 doktor ve 7 hemşire ile 4 güvenlik görevlisi şiddete maruz kaldı.

Sağlıkta şiddet yıllardır sistemin bir sorunu. Peki bir hastane nasıl korunmalı? Devlet hastanesinde 4 yıl özel güvenlik müdürlüğü yapan, Özel Güvenlik Teşkilatı Mensupları Derneği Başkanı Cengiz Kıvılcım sağlıkta şiddet olaylarının yüzde 95’inin kamu hastanelerinde olduğunu anlatıyor.

Kıvılcım hastane özel güvenliklerinin hastanedeki kolluk kuvvetleri personeline bağlanmasının faydalı olabileceğini söylüyor. Kıvılcım, "Çünkü insanlar askerden ve polisten çekindiği kadar, özel güvenlik görevlilerinden çekinmez. Oradaki arkadaşlarımız görev alanında genel kolluğun emrine tahsis edildiği takdirde şiddet olayları yüzde 50 azalacaktır. Çünkü insanlar onların yetkilerinden korkuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de hangi özel güvenliklerin silah taşıyabileceği yasalar ile belirlenmiş. Hastanelerdeki güvenliklerin silahı yok. Vatandaşlar bazen güvenlik görevlilerinin kelepçe ve coplarının açık şekilde görülmesinden rahatsız oluyor. Kıvılcım bu görüntünün caydırıcılık için çok önemli olduğu görüşünde.

'ONLARIN 1 YILDA GÖRDÜĞÜ...'

Hastanelerde en çok kavga ziyaret giriş çıkış noktaları ve acil servislerde yaşanıyor. Poliklinikler nispeten daha sakin. Kıvılcım bunun sebebini şöyle açıklıyor: "Polikliniklerde kavga-dövüş olmaz. Çünkü acillere her türden insan geliyor. Buralarda koruma yapılacaksa özel güvenlik personeline daha fazla imtiyaz verilmeli. Bir fabrikadaki güvenlik görevlisinin bir yılda yaşadığı tartışmayla, hastanedeki özel güvenlik görevlisi 1 ayda karşılaşıyor."

Hastane güvenliği nasıl olmalı? 'Onların 1 yılda gördüğü olayı biz 1 ayda görüyoruz' - Resim : 2
Samsun'da 2018 yılında Ramazan Bayramı'nın ilk günü barda çıkan kavgada yaralanan taraflar, hastanede birbirine girmişti. G.S. Isimli şahıs, hastanede yanlarına gelen acil serviste görevli doktora böyle tekme atmıştı. Bu görüntü o dönem infial yaratmıştı. (İHA)

Bazı uzmanlar ise acil servislere X-ray cihazları konmasını istiyor ama acil servis gibi gerçekten işin çok ‘acil’ olduğu bir yerde X-ray cihazlarının sıkıntı çıkarabileceğini de düşünenler var.

"ETKİLİ İLETİŞİM LAZIM" 

Özel Güvenlik Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Korhan Sarızeybek hasta personeline eğitim verilmesinden bahsediyor. Sarızeybek, "Mevcut hastanelerin ve özel güvenlik personellerin hizmet içi eğitim alması gerekir. Etkili iletişim, öfke kontrolü..." diye konuştu.

BRANŞ EĞİTİMLERİ GETİRİLİYOR

Acile gelenlerin aşırı stres altında geldiğini ve patlamaya hazır olduklarını ifade eden Sarızeybek, kamu hastenelerinin özel güvenlikleri arasında çok fazla sirkülasyon olduğunu söylüyor.

Hastane güvenliğini sağlayan özel güvenlik görevlilerinin eğitimlerinin daha da artırılması için Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı'nın çalışma yaptığını belirten Sarızeybek, "Yakında branş eğitimleri getirilecek. Hastane gibi ya da stratejik noktalarda görev yapan özel güvenlik görevlileri, özel ek eğitimler alarak buraya hazır hale getirilecek" değerlendirmesini yaptı. 

'BIÇAK VE SİLAHA ENGEL OLAMAM'

İstanbul'da devlet hastanesinde görev yapan özel güvenlik personeli Ş.A., neredeyse haftada 2-3 kez kavgaya şahit olduklarını söylüyor. Genellikle tartışmaların acil girişinde yaşandığını belirten Ş.A., "Acil servislerin önüne X-ray cihazı konulmak isteniyor. Peki nasıl olacak? Her geleni ikna edip nasıl içeri alacağız. Zaten özel güvenlik personelini pek umursadıkları söylenemez" diye konuştu.

"Özel güvenlik olarak bizim hiçbir güvencemiz yok" diyen Ş.A., "Elimde bir tek copum ve kelepçem var. Adam gelmiş bıçakla veya silahla nasıl engel olunabilir ki? Acilden giren herkesi de aramamız mümkün değil. Acile gelen ambulans da hastanın en az 10 yakını geliyor. Acılı insanları nasıl durduracaksınız? En büyük sorun acil servisler, zaten olayların tümü burada gerçekleşiyor" ifadelerini kullandı.

"HER İKİ TARAF AYNI HASTANEDE"

Gaziosmanpaşa'da hastanede görev yapan bir başka özel güvenlik görevlisi ise, özellikle acil serviste yaşadıkları stresin çok fazla olduğunu söylüyor. Görevli, "Bulunduğum ilçe ve gece saatlerinde nöbet tutunca çok fazla olaylara denk geliyoruz. Kavga eden iki taraf varsa her ikisi de aynı acile getirilince burada kıyamet kopuyor" diyor. Hem sağlık çalışanlarını hem de kendilerini koruma anlamında çok fazla imkanın olmadığını belirten güvenlik görevlisi, "Vatandaşın üstünü acile girmeden aramamız gerekiyor" dedi.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler