Japon gençler siyaset yapmak istiyor! 'Resmen yok sayılıyorum'

Japon gençler siyaset yapmak istiyor! 'Resmen yok sayılıyorum'
Japonya'da gençlerin politika ile uğraşması 'havalı olmayan' bir şey olarak kabul ediliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Japon gençler politikada daha çok temsil edilmek için bir direniş içinde. Kanunlarca pek çok siyasi aktiviteye katılmaları yasak. Öyle ki 18 yaşından küçükler politika konuştuğunda başlarına ciddi sıkıntılar gelebiliyor.

Türkiye siyasetin hareketli olduğu, hatta partilerin gençler tarafından siyaset yapmaya teşvik edildiği bir ülke. Partilerin üst kademelerinde gençlerin ne kadar yer aldığı tartışılsa da tablo bu. Japonya’da ise durum tam tersi. Kültüler olarak gençlerin siyaset ile ilgilenmesi hoş karşılanmıyor, siyasetin daha olgun insanların işi olduğu düşünülüyor.

Ülkede geçmiş yıllara bakıldığında öğrencilerin politik olarak örgütlenmesini yasaklayan kanunlar bile olduğu görülüyor. Böylece ülkedeki genç insanların büyük bir kısmı ulusun geleceği hakkında söz sahibi olmadıklarına inanıyorlar.

‘Gençlik yoksa Japonya yok’ isimli sivil toplum örgütünün direktörü Momoko Nojo, “Çok az genç politikacı var, biz önemsenmiyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor. 31 Ekim’deki genel seçimler öncesi örgütler toplumdaki gençlerin oy vermesi için ellerinden geleni yapmış.

Onlara göre 20’li yaşlarındaki insanların büyük bir kısmı pandemide internette daha fazla vakit geçirerek örgütlenmeyi öğrendi. Bunlara rağmen 31 Ekim seçimlerine yüzde 50 civarında katılım olurken, bu katılım II. Dünya Savaşı sonrası Japonya’nın en düşük üçüncü katılımlı seçimi oldu.

TÜRKİYE'DE KATILIM HEP YÜKSEK

2020 yılında ABD’nin ara seçimlerine seçmenlerin üçte ikisi katılmış, 1914 yılından bu yana en yüksek katılımlı seçim olmuştu. (Burada bir parantez açmak gerekirse Türkiye’nin seçimlere ne kadar yüksek katılım sağladığı görülebilir. 2018 genel seçimlerine yüzde 86 gibi büyük bir katılım sağlanmıştı.)

 Japonya’da siyasetten dışlanan gençler sandığa da gitmiyor. 2017 yılında 20’li yaşlardaki seçmenlerin 3’te 1’i oy vermişti. 465 üyeli Japon parlamentosunun yaş ortalaması 55.5 olarak ifade ediliyor. Parlamentonun sadece yüzde 10’u kadın. (Türkiye’nin de durumu iç açıcı sayılmaz. Parlamentonun sadece yüzde 17’si kadın vekillerden oluşuyor.)

‘Gençlik yoksa Japonya yok’ isimli örgüt sosyal medyadan gençlerin siyaset ve oy vermeye ilişkin sorularını da yanıtlıyor. Örgütün direktörü Nojo, “Pandemi politikanın günlük hayatımızı ne kadar etkilediğini gösterdi, kesinlikle artık daha çok genç politika ile ilgili” değerlendirmesinde bulundu.

'YOK SAYILIYORUZ'

Sosyal medya üzerinden seslerini duyurup, sokaklarda eylemler yapan gençlerden 26 yaşındaki Ayaka Machida, “Hepimiz yok sayılıyoruz” demekte. Machida seçme yaşının 20’den 18’e inmesi için yapılan kampanyalara da yoğun katılım göstermiş.

Kwansei Gakuin Üniversitesi’nden sosyolog ve gençlerin online katılımı konusunda uzman olan Doçent Nishinomiya, “70’lerde politika ile ilgilenmenin havalı olmadığı gibi bir anlayış vardı. Şimdi bu imaj kesinlikle değişti” ifadelerini kullanıyor.

Yıllarca gençlerin politikaya karışıp örgütlenmesini engelleyen yasalar ülkede tartışıldı. Bu kanunlar özellikle üniversite öğrencilerini ideolojik bölünmelerden ayırıp eğitime yönlendirmeyi amaçlasa da düşünce ve ifade özgürlüğü açısından oldukça tartışmalıydı.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İÇİN SUÇ

18 yaşından küçüklerin ise siyasi bir kampanya yürütmesi kanuni olarak suç ve buna sosyal medyadan bu kampanyaları yürütmek de dahil. Öyle ki 18 yaşın altındakiler sosyal medyada partizan bir bilgi paylaşamaz, siyasi bir hesaptan paylaşılan bilgileri bile retweet edemezler.

Bu sebepten ötürü özellikle liselerde siyaseti neredeyse hiç ama hiç konuşulmuyor. Aktivist Machida, “Çocukken siyaset konuşması yasak kişiler büyüdüklerinde bir anda siyaset konuşmaya başlamıyor” demekte.

Gençleri oy vermek için teşvik eden farklı bir örgütün yöneticisi Asako Tsuji, “Genç insanların politika ile ilgili olabileceği genellikle kabul edilmez. Ama bu toplumun hatası çünkü onların siyaset konuşabileceği bir iklim yok” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE DURUM NE?

Türkiye’de gençliğin siyasete katılımı 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra ciddi şekilde sınırlandırıldı. Kanunlar ile gençlerin siyaset yapması yasak olmasa da gençlerin okul çağlarında spora yönlendirilmesi gibi geniş kampanyalar yürütüldü, bu amaçla amatör futbol kulüplerinin sayısında da ciddi bir artış yaşandı.

 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri sonrası TBMM’de yaşları 18-29 arasında değişen 8, 30-39 arasında değişen 72, 40-49 arasında değişen 201, 50-59 arasında değişen 217, 60-69 arasında değişen 99, 70’ten büyük 3 millet vekili bulunuyor.

Kaynaklar: Washington Post, YSK, Euronews