Düzce depreminden sonra travmaları ortaya çıktı! 'Hemen telefona sarıldım...'
Düzce'de yaşanan deprem geçmişin korkunç anılarını tekrar anımsattı. 12 Kasım 1999'da 7.1 büyüklüğündeki Düzce depremini yaşayanların bugün yüreği ağızlarına geldi. Telefonlara sarıldılar... 22 yıl önce ne olmuştu?
CİHAT ASLAN-GÖKHAN KAM
Düzce yıllar sonra yine bir depremle sallandı. Merkez üssü merkez ilçeye bağlı İslahiye Köyü olan depremin şiddeti Kandilli Rasathanesi’ne göre 5.2, AFAD’a göre ise 5 olarak belirlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasına göre can ve mal kaybına ilişkin olumsuz bir durum yok. Bolu ve Düzce’de 12 Kasım 1999 depreminin acıları ise hala taze. 7.1 büyüklüğündeki depremi yaşayanlar bugün 5.0 şiddetindeki depremi duydukları an eski anıları akıllarına geldi.
12 Kasım 1999 Cuma Günü saat 18.57’de 30 saniye süren 7.1 büyüklüğündeki depremde resmi rakamlara göre 710 kişi hayatını yitirmişti. Düzce o dönem Bolu’ya bağlı idi. En fazla can kaybı Gölyaka-Kaynaşlı hattında gerçekleşti. Kentin ulaşım altyapısında da deprem kırığına ve heyelanlara bağlı olarak deformasyonlar meydana gelmişti.
İstanbul’da yaşayan Bolulu İbrahim Yıldız, 12 Kasım Depremi olduğu sıra 8 yaşındaymış. Yıldız, o günleri hala unutamadığını söylüyor. Genç adam, “22 sene geçti ama hala o depremi unutamadık. Zaten bölgedeki deprem anıtları-kalıcı konutlar her daim hatırlatıyordu. O depremde marketimiz yıkıldı. Sınıfımdan 3 arkadaşım enkazda hayatını kaybetti. Her kasım ayında Bolu'daki herkes depremi hatırlar, 'Acaba yeniden deprem olur mu?' korkusu olur" diyor.
'TEMELİ NE KADAR KAZDIK ANLATAMAM'
Bugünkü deprem olduktan sonra hemen annesini aradığını söyleyen Yıldız, “Depremden sonra yeni ev yapacağımız zaman evin temelini depreme dayanıklı olması nedeniyle o kadar çok kazdık ki anlatamam. Şu an İstanbul'da yaşıyorum. İki sene önce Ekim ayında İstanbul'daki 5.8'lik depremden sonra zaten eve giremedim, akşamına Eskişehir'e gittim. 15 gün İstanbul'a gelemedim. Şu an yaşadığım evi depreme dayanıklı mı, değil mi diye çok araştırdım. Hepsi o depremden kalan travmalar" ifadelerini kullandı.
Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi’nin raporuna göre; Düzce Depremi’nde 4 bin 948 kişi yaralandı.
'HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI ACELEYE GELDİ'
Deprem sonrasında Düzce’de 12 bine yakın toplu konut yapıldı, bu konutlarda bugün 40 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. İnşaat Mühendisleri Odası’nın inceleme çalışmalarına göre; 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremleri sonrası oluşan hasar tespit çalışmaları aceleye geldiği için hatalara sebep oldu. Devletin hasar tespitlerine karşı Düzce’de açılan 381 davanın 71’ini vatandaşlar kazandı.
'DEPREMDEN SONRA ADANA'YA GÖNDERDİLER'
İstanbul’da yaşayan Bolulu G.G. depremin ardından hemen telefona sarılarak Bolu’da yaşayan annesini aramış. Düzce depremi olduğunda 10 yaşında olduğunu söyleyen ve o günün travmalarını atlatamadığını anlatan G.G., “Annemi telefonda sakinleştirmekte zorlandım. Ailem devlet memuru idi, depremden sonra beni Adana’ya amcamların yanına göndermişlerdi” diye konuştu.
'TEKRAR HATIRLADIK'
Haberglobal.com.tr’ye konuşan Düzce Topçular Mahallesi Muhtarı Mehmet Baş vatandaşın tedirgin olduğunu şu an (16:30 itibarıyla) evlerine girmediklerini söyledi. Baş, “O günleri bu gün tekrar hatırladık. Artçılar devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Şerefiye Mahallesi Muhtarı Ahmet Çalışkan ise mahallelerinde bir sorun olmadığını aktardı, Arabacı Mahallesi Muhtarı İrfan Başol, “Geçmişte yaşadığımız korkuyu yine yaşadık. Yıkılan evlerimiz ve hayatını kaybeden komşularımız olmuştu. İnsanlar tedirgin ancak alıştı artık bu duruma. Şu an herhangi bir sıkıntı yok" değerlendirmesinde bulundu.
Ek kaynaklar: TBMM Araştırma Komisyonu 2010, Anadolu Ajansı, İnşaat Mühendisleri Odası
Kaynak: Web Özel