Dünya üzerinde futbol takımı olmayan tek ülke: Marshall Adaları

Web Özel
Dünya üzerinde futbol takımı olmayan tek ülke: Marshall Adaları
Marshall Adaları'na bağlı Kwajalein Mercan Adası/Fotoğraf: Shutterstock

Birleşmiş Milletler üyesi 195 ülkenin sadece bir tanesinde futbol takımı yok. Marshall Adaları'nda futbol sahası yapmak için alan yok, lig yok, deniz seviyesinin yükselmesi ayrı bir risk. Ama bir yandan da gönlü meşin yuvarlak için atan gençler var...

Birleşmiş Milletler’e bağlı 195 ülke var, bunların 194’ünde resmi olarak futbol oynanıyor. Yani hepsinin bir federasyonu var. San Marino’dan Güney Sudan’a kadar tutun da Vanuatu’dan Vatikan’a kadar bütün uluslar futbol oynuyor, bir ülkede ise tek bir futbol takımı bile yok: Marshall Adaları.

Kuzey Pasifik’te Avustralya ve Hawaii arasında kalan bu ülke ortaçağdaki denizciler tarafından keşfedildi ve haritada kendine bir yer buldu. Adada hayat bin yıl öncesine kadar sürüyor, ada sakinleri ülkelerini “Ad jolet jen Anij” (Tanrı’dan kutsanmış mirasımız) olarak anıyorlarmış.

60 bin nüfuslu bu ada ülkesi ton balığı ihracatı, egzotik tatil alanlarıyla anıldığı kadar ABD’nin nükleer deneylerine de ev sahipliği yaptı. 1946-1958 yılları arasında bu adalarda kullanılmayan nükleer bomba kalmadı dense yeri.

Marshall Adaları, FIFA üyesi değil, hiç milli takımı olmadı, kendi ülkesinde bir ligleri de yok. Dünya Kupası elemelerine katılma gibi bir planları var ama ülkede ansızın patlayan volkanlar futbol oynamayı güçleştiriyor.

Dünya üzerinde futbol takımı olmayan tek ülke: Marshall Adaları - Resim : 1

'ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ'

Marshall Adaları sakini Shem Livai, ABD Virgin Adaları’nda eğitim gördü ve burada düzenli olarak futbol oynuyordu. Oğlu da futbola ilgi gösterince ülkesini endüstriyel futbol sahnesine çıkarmak istedi. Livai, “Oğlum için durumu değiştirmek istedim, çocuklarımızın geleceğine yatırım yapan bir topluluğuz” diyor.

Marshall Adaları Futbol Federasyonu 31 Aralık 2020 tarihinde kuruldu. Federasyonda avukatlar, çocuklar, ve ülkenin eski başkanının yeğeni de var. Adanın şu an en büyük sorunu futbol oynayacak ekipmanları karşılamak çünkü onlar için, futbol topu, antrenman forması ve kramponları bulmak büyük bir sorun.

Federasyon Başkanı Shem Livai ülkesinde Amerikan kültürü ağırlıkta olduğu için halkın da futbola çok meraklı olmadığını ifade ediyor. Livai, “Futbol oynamak için belirli bir alana ihtiyaç var, basketbol böyle değil, her yerde oynanabiliyor” ifadelerini kullandı.

'NİZAMİ FUTBOL SAHASI YOK'

Ülkenin bazı alanlarına futbol sahası kurmak için adacıkların tamamını kullanmak gerekiyor. Bu sebepten ötürü şu an ülkede futbol oynanan alanların hiçbiri nizami futbol sahası büyüklüğünde değil.

Marshall Adası gibi küçük bir ülke olan Solomon Adaları’ndan avukat Divine Waiti, “10 yaşındaki çocuklarda büyük bir futbol ilgisi olduğunu görebiliyorsunuz. Geçen hafta, Eğitim Bakanı ile konuştuk ve okullarda da beyzbol, basketbol ve voleybolun yanı sıra futbol da oynatılması talebinde bulunduk” değerlendirmesini yaptı.

Marshall Adaları gibi küçük olan Kiribati, Nauru ve Guam gibi ada ülkelerinde futbol takımları var. 10 yaşındaki gençlerin gelecek yıllarda oluşturulacak milli takımın bel kemiği olması planlanıyor. Marshall Adaları Futbol Federasyonu’nun ülkede futbolu kalkındırmak için üç aşamalı bir planı var. İlk aşamada okullarda futbol öğretilecek daha sonra bir lig kurulacak daha sonra da uluslararası arenaya açılınacak.

Federasyonun sekreteri Bodigai Leo, “Okul öğretmenlerinin futbolda uzmanlaşmasını istiyoruz. Bunu yapar, bu sporu okullara götürebilirsek, bu sporu herkesin düşündüğünden daha hızlı şekilde büyütebiliriz” ifadelerini kullandı.

'KUMDA OYNAYANLAR İYİ OYNAR'

Leo, “Tarih göstermiştir ki kumda oynamayı öğrenen çocuklar iyi futbol oynar. Marshall Adalı gençler fiziksel olarak oyuna uygunlar” demekte.

Henüz olmayan Marshall Adaları Milli Takımı’nın önce Mikronezya Oyunları’nda veya Pasifik Oyunları’nda oynaması gerekiyor. Bundan sonraki aşama ise Okyanusya Futbol Konfederasyonu’na başvurmak ve onay almak.

Dünya Bankası, Marshall Adaları’nda su seviyesinin her geçen gün biraz daha yükseldiğini söylerken bu durumun ülkenin geleceğini tehdit ettiğini belirtiyor. Su seviyesi böyle yükselmeye devam ederse futbol oynamak da hiç mümkün olmayabilir.

Marshall Adaları’nın iklim elçisi Tina Stege, “Deniz yüksekliğinin yarım metre yukarı arttığını görüyoruz, böyle bir dünyada nasıl yaşayacağımızı düşünmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Marshall Adaları’nda deniz suyu seviyesinin yükselmesine karşı arazi ıslahına ciddi önem veriliyor.

Divine Waititi, “Yeni Mikronezya oyunları Marshall Adaları’nda düzenlenecek, şu an bir stadyum üzerine çalışıyoruz, futbol sahası merkezinde olacak. Stadyum adanın güneydoğu cephesinde. Bu bölgede de büyük dalgalar olabiliyor ve güçlü rüzgarlar esiyor” ifadelerini kullandı. Stadyumda herhangi bir sıkıntı olmaması için büyük dalga kıranlar da konacak.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Athletic'te Jacob Whitehead imzası ile yayımlanan 'The Marshall Islands: The last country on Earth without a football team' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel