Derbiye doğru... Artılar eksiler neler?

Derbiye doğru... Artılar eksiler neler?
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin karşı karşıya geldikleri maçlarda son yıllarda alınan beraberlikler dikkat çekiyor. Kolaj: Haberlglobal.com.tr

Fenerbahçe, Galatasaray karşısında ligin en önemli maçlarından birine çıkıyor. Pereira'nın öğrencileri 4 maçtır galibiyet yüzü görmezken Galatasaray'ın da zirve iddiasını sürdürmek için kazanmaya ihtiyacı var. Haberglobal.com.tr okurları için mevki mevki iki takımı da analiz ettim.

A Milli Futbol Takımı’nın Dünya Kupası’na katılmak için play-off biletinin almasının ardından artık gözler iyice hafta sonu oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe derbisine çevrildi. Dev randevu öncesi hangi mevkilerde kim avantajlı, form durumları nasıl?

KALEDE CİDDİ FARK

Galatasaray ve Fenerbahçe’nin derbiye çıkacak kadroları karşılaştırıldığında herkesin ortak noktada birleşeceği konu kalede kimin avantajlı olduğu. Sarı-kırmızılıların son 10 yılda aldığı bütün başarılara doğrudan katkı veren, ligin gelmiş geçmiş en başarılı yabancı kalecisi olan Muslera, tecrübesiyle ön planda. Bir yanda 35 yaşındaki tecrübe Muslera, diğer yanda 21 yaşında ilk derbisine çıkacak Berke Özer. İki kaleci arasında ciddi bir terazi farkı var. Fenerbahçe adına kalede Berke'nin tecrübesizliği en büyük dezavantaj gibi duruyor. Genç eldivenin son maçta yaptığı hatalar da can sıkıyor.

Derbiye doğru... Artılar eksiler neler? - Resim : 1

SAVUNMALAR GÖZ BEBEĞİ

İki takımın da stoperleri sadece kendi takımlarının değil, Avrupa’da scaoutların da gözbebeği konumunda.

Berke'nin tecrübesizliğine rağmen Fenerbahçe’nin duvarı olan Kim-Szalai ikilisi taraftara güven veriyor. Buradaki soru işareti ise teknik direktör Vitor Pereira’nın derbiye hangi savunma sistemiyle çıkacağı.

3’lü savunmadan 4’lüye geçiş olursa bu Fenerbahçe için çok ciddi bir dönüşüm olur. Bunun dezavantajları da sahaya yansıyabilir. Eğer 4’lüye dönülürse beklerde Tisserand ve Novak’ı görebiliriz. Özellikle Tisserand’ın olacağı sağ kanat ciddi sıkıntı yaşayabilir. 3’lü savunmada ise Ferdi ve Osayi’nin kanat bek performansı derbide belirleyici faktörlerden biri olacak.

Galatasaray’da ise Nelsson-Marcao ikilisi taraftarına büyük güven aşılıyor. Galatasaray, bu ikilinin oynadığı 7 maçın 4’ünde gol yemedi. Kalesinde ise sadece 4 gol gördü. Galatasaray adına savunmadaki sıkıntı ise bekleri Yedlin ve Van Aanholt’un hücum dönüşleri yaşadığı sıkıntılar olabilir.

Derbiye doğru... Artılar eksiler neler? - Resim : 2

ORTA SAHADA FENERBAHÇE’NİN YARATICI İSİMLERİ DAHA FAZLA

İki takımın orta sahası kıyaslandığı zaman yaratıcılık ve pas oyunu konusunda Fenerbahçe, bitiricilik olarak da Galatasaray ön plana çıkıyor.

Fenerbahçe orta sahası geniş kadrosunun avantajını yaşayacak. Sarı-lacivertlilerin orta sahasındaki İrfan Can, Sosa, Mesut gibi yaratıcı isimler dengeleri bozacak klasta. Sakatlığı nedeniyle büyük ihtimalle oynayamayacak Gustavo’nun yokluğu ise derbide hissedilebilir. Brezilyalı oyuncu son zamanların meşhur tartışma konusu olsa da tecrübesiyle derbide sarı-lacivertlilere ciddi bir katkı sağlayabilirdi.

Galatasaray ise orta sahada zaman zaman fizik kalite anlamında sıkıntı yaşıyor. Kerem’in formu ve bu oyuncunun rakip savunmaların dengesini bozan koşuları ile bitiriciliği Galatasaray’ın artısı. Cicaldau ve Morutan’ın da skora olan katkıları Galatasaray’ın hücumunu oldukça etkileyecek faktörlerden birisi.

FORVET TERCİHLERİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Forvet bölgesinde Galatasaray’ın rakibine göre alternatif avantajı daha fazla.
Sarı-kırmızılılarda teknik direktör Fatih Terim’in Diagne, Mohammed ve Halil arasındaki tercihi kritik olacak. Birbirinden farklı 3 isimden hangisinin sahada olacağı Galatasaray’ın taktiğini de ortaya çıkaracaktır. Sarı-kırmızılıların diğer avantajı ise bu isimlerden hangisi sonradan oyuna girerse girsin ciddi katkı yapabiliyor. Bu da Fatih Terim’in hücum anlamında maç içinde elini kuvvetlendirecektir.

Fenerbahçe’nin en büyük eksiği şüphesiz Valencia olacak. Tecrübesiyle ve formuyla bu maçta taraftarın en çok olmasını isteyeceği isimdi. Ancak Ekvadorlu yıldız sakatlığı nedeniyle derbide olmayacak. Milli Takım’dan moralli dönen Serdar Dursun ve son haftalarda çıkışa geçen Berisha bu maçın sürpriz isimleri olabilir.

GALATASARAY’IN EN BÜYÜK AVANTAJI TARAFTARI

Uzun bir aradan sonra Türkiye’de bir derbi maçı tribünlerde full kapasiteyle oynanacak.
50 binden fazla taraftar desteğini arkasına alacak sarı-kırmızılılar bunun avantajını sonuna kadar yaşayacaktır.

SONUÇ NEYİ ETKİLER?

Fenerbahçe ve Galatasaray için her zaman bir maçtan fazlası olan bu dev randevu yine kritik bir kırılma maçına dönmüş durumda. Fenerbahçe kazanarak üzerindeki kara bulutları dağıtmak istiyor. Pereira, takım ve yönetim açısından bu maçın önemi çok fazla. Sarı-lacivertliler de bu maça yeniden hayata dönüş maçı olarak bakıyor.

Galatasaray, Kadıköy’deki 21 yıllık kabusu bitirip üst üste iki galibiyet alsa da evinde çok çarpıcı şekilde 7 yıldır Fenerbahçe’yi yenemiyor. Sarı-lacivertliler de alışık olmadığı şekilde 4.5 yıldır ezeli rakibine karşı galibiyet alabilmiş değil. Son galibiyetini deplasmanda 2017 yılında alan Fenerbahçe bu uzun seriyi aynı şekilde kırmak istiyor. Ayrıca Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve kadrodaki futbolcuların da sarı-lacivertli formayla Galatasaray galibiyeti olmaması ilginç bir not.

Galatasaray cephesinde ise Fatih Terim’in kredisi ne kadar çok olsa da lider Trabzonspor’la puan farkının açılması şampiyonluk şansının daha sezon başında iyice azalması demek. Ayrıca evinde uzun süredir kazanamamanın getireceği oral bozukluğu da sarı-kırmızılıları oldukça fazlasıyla etkiler.

Galatasaray Fenerbahçe derbisi Fernando Muslera