Navigasyonlar harita oldu, hırsızlar evinizi gözetliyor

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Teknoloji Haberleri Hırsızlık gasp haberleri Organize suç örgütü İstihbarat
Navigasyonlar harita oldu, hırsızlar evinizi gözetliyor

Harita uygulamaları, hırsızların ekmeğine yağ sürüyor! Dijital harita uygulamaları üzerinden vatandaşların evlerindeki alarm ve kamera açılarının görülmesi güvenlik sorunları yaratıyor. Uzmanlar ise alınacak önlemler hakkında bilgi verirken, ev, iş yeri gibi sabit konumların harita üzerinde işaretlenmemesi gerektiğini söylüyor.

İnternetteki dijital haritalar ciddi güvenlik riskleri oluşturuyor. Hırsızlar, artık keşif yapmadan da bir ev veya iş yerinin her detayına kolayca ulaşabiliyor. İkamet edilen adreste alarm sistemi olup olmadığından kamera açılarına; evin konumundan bahçe düzenine kadar her detaya dijital  uygulamalar ile ulaşmak mümkün. Uzmanlar, uygulamaların yarattığı güvenlik açığına karşı vatandaşları uyarırken, ikamet edilen konut ve iş yerlerinin haritalar üzerinden mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini vurguladılar. Olası hırsızlık riskine karşı, dijital platformlara başvurularak  görüntülerin bulanıklaştırılmasına da dikkat çekilirken, dijital  haritalar üzerinden sabit konum belirtmenin da riskli olduğu ifade ediliyor.

KEŞİF YAPIYORLAR

Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dijital harita uygulamalarının hırsızların işini kolaylaştırdığını belirterek, "Uydu görüntüleri de evin genel yapısı ve çevresel koşulları hakkında fikir verir. Bu tür teknolojiler, hırsızlara, belirli bir bölgede dikkat çekmeden detaylı bir keşif yapma imkanı tanır. Evin izole olup olmadığı, yakındaki çıkış yolları, komşuların evlerinin durumu gibi detaylar harita uygulamaları üzerinden görülebilir. Hırsızlar, böylece bir evi fiziken ziyaret etmeden bile, en zayıf noktalarını tespit edip saldırı planı yapar" dedi.

Navigasyonlar harita oldu, hırsızlar evinizi gözetliyor - Resim : 1
Harita uygulamaları, vatandaşların evlerinde güvenlik açıklarına neden oluyor.

SOSYAL MEDYAYA DİKKAT

Evlerin güvenliklerinin artırılması konusunda da açıklamalarda bulunan Kırık, "Güvenlik kameraları, hareket sensörlü ışıklar ve güvenli kapı kilitleri gibi sistemlerle evlerinin güvenliğini güçlendirebilirler. Bunun yanında, sosyal medya gibi platformlarda evin yerini veya güvenlik önlemlerini açıkça paylaşmaktan kaçınmak, hırsızların bu bilgilere ulaşmasını engelleyebilir" diye konuştu. .

SABİT KONUM BELİRTMEYİN

Tüketici Konfederasyonu Bilişim Komisyonu Başkanı Levent Karadağ ise potansiyel güvenlik açıklarına dair vatandaşların alacağı önlemleri ve yasal hakları sıralarken şunları aktardı: "Harita uygulamalarında, kullanıcıların ev adreslerini işaretlememesi önemli. Uygulama profillerinde veya haritalarda ev veya iş gibi sabit konumları belirtmemek, kişisel bilgilerin kötü amaçlı kullanılmasını zorlaştırır. Google Street View gibi uygulamalarda evinizin görüntüsünü bulanıklaştırma seçeneği mevcut. Bunun için Google'a başvurarak evinizin görüntüsünün gizlenmesini talep edebilirsiniz."

Navigasyonlar harita oldu, hırsızlar evinizi gözetliyor - Resim : 2
Uzmanlar, vatandaşların uygulamalar üzerinden evlerini bulanıklaştırmayı talep edebileceklerini söylüyor. 

ŞİKAYET YOLU AÇIK

Karadağ, vatandaşların hukuki haklarına da değinirken, "Eğer bir kişinin navigasyon uygulamaları veya başka dijital araçlar kullanarak size zarar vermeye çalıştığını düşünüyorsanız, kolluk kuvvetlerine başvurabilirsiniz. Polis veya jandarmaya şikayet dilekçesi ile durumu bildirerek bir soruşturma başlatılmasını talep edebilirsiniz. Ayrıca, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na başvurmak da dijital ortamda yapılan tehditlere karşı başlatılacak adli süreçlerde etkili olabilir. Hırsızlık girişimi veya kişisel bilgilerinizin kötü amaçla kullanıldığını fark ettiğinizde, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bu durumda savcılık, olayı araştırmak üzere soruşturma başlatacaktır.

[email protected]

Kaynak: Web Özel