Gençler ve göçmenlerde aşı neden istenen seviyede değil?

Web Özel ÖZEL HABERLER
Gençler ve göçmenlerde aşı neden istenen seviyede değil?

Milyonlarca vatandaş aşısını hala olmazken doktorlara göre gençler ve göçmenler tam olarak aşılarını olmadan salgınla mücadele pek mümkün görünmüyor. 14 milyon vatandaş hala aşısız...

Dünya genelinde Covid-19’da dördüncü dalga yaşanıyor. Sonbaharın gelişi, kışın yaklaşması ile birlikte kapalı alanlarda geçirilen süre fazlalaştı. Tüm dünya aldığı önlemleri yeniden gözden geçiriyor. Örneğin; Avusturya aşısız vatandaşların sokağa çıkmasını yasakladı. Almanya’da da aşısı olmayanlar restoranlara dahi gidemiyorlar.

Türkiye’de günlük vaka sayıları 20 bin seviyesinin altına inmezken, her gün neredeyse 200 vatandaşı Covid-19’a kurban vermeye devam ediyoruz. Aşılama yaşı 12’ye inerken yaz aylarındaki kadar yüksek miktarda günlük aşılama yapmıyoruz. Göçmenlerin aşılanması ise dünya genelinde ayrı bir sorun ve doktorların izlenimlerine göre bu sorunu aşmak pandemiyi bitirmenin anahtarlarından biri.

Gençler ve göçmenlerde aşı neden istenen seviyede değil? - Resim : 1

2022 yılı Cumhurbaşkanlığı programına göre; Türkiye’de Eylül 2021 itibarıyla 5.4 milyon yabancı var. Bunların içinde geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 3 milyon 710 bin, ikamet izniyle bulunanların sayısı ise 1 milyon 220 bin, uluslararası koruma başvurusu sahibi kişilerin sayısı ise 350 bin kişi.

Uzmanlara göre kayıt dışı göçmenlerin aşılanması büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Türk Tabipler Birliği Halk Sağlığı Kolu Başkanı Dr. Nasır Nenasır, farklı ülkelerde yapılan birçok bilimsel çalışmada göçmenlerin Covid'e bağlı daha fazla hastalandığını, öldüğünü ve daha az aşılandığını gösterdiğini aktarıyor.

RAKAM TUTMAK ZOR

Nenasır göçmenlerin Covid-19 vaka veya aşı istatistiklerini tutmanın zor olduğunu belirtirken, “Kayıtsız olanlar aşı olamıyor, Afganistan ve Somali’den gelenler bu grupta. Türkiye'de mültecilerin ne kadarı kayıtlı, Covid-19'a bağlı hastalık ve ölüm verileri yok” değerlendirmesinde bulundu.

Geçici koruma altında olan Suriyelilerin Aile Hekim’lerinde kaydı olduğu için aşı hakları var. Kayıtları olmasa dahi geçici kimlik numarası ise hastaneye gidip aşı olabiliyorlar.

"CEVABI MERAK ETTİĞİM BİR SORU"

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, göçmenlerle karşılaştıkça aşılanıp aşılanmadıklarının hep aklına geldiğini söylüyor. Eraksoy, "Her gün rastladığımız bu insanlar, aslında salgının seyrine etki edebilecek, büyük bir grup. Aşısızlarsa toplumumuz için büyük risk oluşturuyorlar" ifadelerini kullandı.

Kış aylarıyla solunum yolu enfeksiyonlarının da yaygınlaşaçağına da değinen Eraksoy, Aralık ayı başında gribin başlamasıyla işlerin iyice karışacağını aktardı. Eraksoy, "Bu aylar daha hareketli geçeceğe benziyor. Vaka sayıları hiç azalmıyor. Biz virüsün arkasından gidiyoruz, kovalıyoruz. Bir türlü frenleyemedik, sayılarını düşüremiyoruz. Bir kısır döngü oluşmuş durumda. Bulaşma zincirini kırabilmiş değiliz" ifadelerini kullandı.

1 MİLYONDAN 250 BİNE DÜŞTÜ

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip de, son haftalarda günlük aşılama oranlarının çok fazla düştüğünü belirterek, "Aşılama kapasitemiz günlük 1 milyon ama şu anda günlük 150-200 bin civarında aşı yapılıyor" diyor.

ABD verilerine göre 12-18 yaş arasındaki çocukların aşılanmasının yüzde 90 arasında hastaneye yatmayı engellediğini dile getiren Saip, "Sağlıklı gençler genellikle hastalığı ağır geçirmiyor, ama toplumda Covid'i yayabiliyorlar. Aşı tablosunda yaş oranları verilmediği için maalesef oranı bilemiyoruz. Ancak günde sadece 150 bin civarında aşılama olduğuna göre gençlerin pek aşılanmadıklarını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

'OTURMA İZNİ OLMAYANLAR MAĞDUR'

Afganistan Dernekler Federasyonu Başkanı İzzet Sadat oturum hakkı olmayan Afgan göçmenlerin Covid’e yakalandıklarını ve aralarında hayatlarını kaybedenlerin de olduğunu söyledi. Sadat, "Oturma izni olmayanlar her türlü mağdur. Kayıtlarının sorgulanacağı bir devlet kurumuna gitmek istemiyorlar" dedi.

Sadat oturma izni olanlar hakkında ise “Risk olduğu için, birçoğu zaten aşısını yaptırdı. Ama 250-300 bin kaçak ve oturum hakkı olmayanlara sağlık hizmeti yok” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Web Özel