Bir sigara içti, bütün ormanı yaktı 'Eğer geri dönebilseydim...'

ÖZEL HABERLER Web Özel
Bir sigara içti, bütün ormanı yaktı 'Eğer geri dönebilseydim...'
Fotoğraf temsilidir/Shutterstock

Yaptığı bir hata yüzünden 500 insanı mağdur etti. Evler yandı, kocaman bir bitki örtüsü kül oldu. Mustafa El-Fathi beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yaptığı bir hata neredeyse ömrünün uzunca bir bölümünü hapiste geçirmesine neden olacaktı. Fransa’da yaşayan 48 yaşındaki göçmen Mustafa El Fathi orman yangını çıkardığı gerekçesiyle geçen pazartesi günü beş yıl hapse mahkum edildi.

Kişinin durumu ve olaydaki kusur payını göz önüne alan mahkeme daha sonra cezasının dört yılını affetti, kalan süreyi de elektronik kelepçe ile ev hapsine çevirdi. 10 Ağustos 2016 tarihinde o zaman 43 yaşında olan göçmen, bahçede çalışırken içtiği sigarayı yere attı ve ayağıyla iyice söndürmedi. Sonuç, devasa bir orman yangını çıktı.

Fransa’nın Bouches-du-Rhone bölgesindeki yangın sonucunda 2 bin 655 hektarlık alan alev aldı, 630 hektarlık orman, 117 tesis, 26 konut ve 93 mesken yangından büyük zarar gördü. Rüzgar tıpkı bu yaz aylarında Ege ve Akdeniz’de olduğu gibi yangını büyüttü, otların kuru olması da yangının hızla yayılmasına sebep oldu.

Yangın sonrası açıklanan kamu davasına tam 447 kişi müşteki olarak katıldı, katılanlardan 250’si duruşma salonunun önüne geldi. Bütün kurbanların dinlenmesi tam altı saat sürdü.

'EĞER GERİ DÖNEBİLSEYDİM'

Hakim savunmasını alırken El Fathi’nin çok da söyleyecek bir şeyi yoktu. Ağzından bölüm pörçük de olsa, “Eğer geri dönebilseydim…” sözcüğünün döküldüğü görüldü. Yangından 24 saat sonra bir görgü tanığı El Fathi’yi yangın çıkmadan kısa bir süre önce gördüğünü söyledi.

Kendisi görüldüğü esnada gönüllüler için itfaiye evi inşa ediyordu. Jandarmalar sorgulamak için yayına gittiklerinde, “Dün burada sigara içtin mi?” diye sordular. “Hayır” cevabını verdi. Birkaç ay sonra polis tarafından tutuklandığında alanda sigara içmiş olabileceğini ama hatırlamadığını söyledi.

Mahkeme huzurundaki ifadesinde ise sigara içtiğini izmaritini de çalılıkların oraya attığını ama kötü bir şekilde söndürdüğünü kabul etti. Neden yalan söylediği sorulduğunda ise hayatı boyunca fiziki güç isteyen işlerde çalıştığını, hukukla pek ilgili olmadığını, resmi prosedürlerin onu gerdiğini söyledi.

'BİZ ÇAM ORMANLARINDA SİGARA İÇMEYİZ'

Mahkeme başkanının sorgusu sırasında 9 yaşında Fas’tan Fransa’ya göç ettiklerini anlatan El Fathi’ye dönen mahkeme başkanı, “Sen bu bölgeden değilsin. Biz burada çam ormanlarında sigara içmeyiz. Rüzgarın o günkü durumunu da gördün, böyle zararlı ve tehlikeli bir şeyi nasıl yaparsın?” diyerek 48 yaşındaki adamı azarladı.

Savcı Nathalie Vergez, El Fathi’nin 30 ay hapsini talep etti, bu sürenin de ertelemelerle birlikte 10 ayını yatmasını istedi. Mütaalasında, “Bir vatandaş olarak yangını söndürme görevinden kaçmış ve mahkemeye birkaç kez yalan söylemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

'TAVŞAN GİBİ KAÇMAYI TERCİH ETTİ'

Yangında mülkleri zarar görenlerin avukatı Salima Gomri, “Arkasını döndüğü anda alevlerin yükseldiğini gördü, bir şey yapabilirdi, oradan bir tavşan gibi kaçmayı tercih etti” ifadelerini kullandı. Vitrolles bölgesindeki etkileri yıkıcı olan yangın 63 milyon euroluk maddi zarara sebep oldu, yangın 1790 itfaiyeci tarafından anca söndürüldü.  

Mustafa El Fathi’den sadece kurbanlar değil, onların zararlarını karşılayan sigorta şirketleri de şikayetçi oldu. Sigorta şirketinin avukatı Gilbert Commolet, "500 kişi sigara için bir sorumsuz adamın kurbanı oldu ve tazminat bekliyorlar. Biz bu tazminatları ödemek durumunda değiliz çünkü Bay El Fathi ile bir kontağımız yok" değerlendirmesinde bulundu.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Le Monde'da Par Luc Leroux imzası ile yayımlanan 'Pour avoir provoqué un incendie en jetant son mégot, un homme est condamné à cinq ans de prison dont quatre avec sursis' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel