Futbolcular hangi yaşta zirveye çıkar? Veriler gösteriyor...

İngiltere Premier Lig futbol
Futbolcular hangi yaşta zirveye çıkar? Veriler gösteriyor...
Liverpool'un 29 yaşındaki yıldızı Mohamed Salah, bu sezon sergilediği olağanüstü performansla, bireysel olarak kariyerinin adeta zirvesinde. (Fotoğraf: Reuters)

Futbolcuların yaşları; gençleşme ve deneyim kavramları üzerinden sıkça tartışılmakta. Bu futbolun oynandığı her yerde konuşulan bir konu. Peki futbolcular hangi yaşta zirveye çıkar? Rakamlar çarpıcı tabloyu ortaya koyuyor.

Ryan Babel, Beşiktaş forması giydiği dönemde çektiği 'vlog'larla futbolcuların yaşamları hakkında ilginç detaylar paylaşırken oyuncuların aralarındaki diyaloglar da dikkat çekmekteydi. Pek çok futbolsever, Babel ile Atiba Hutchinson'ın sosyal medyada da bir 'caps' haline dönüşen diyaloğunu hatırlayacaktır:

-Genç görünüyorsun adamım genç!

-Genç hissediyorum, taze hissediyorum. Yaş sadece bir sayı dostum.

Atiba için bu gerçekten böyle. 39 yaşına yaklaşan Kanadalı'nın kariyerinde skora en çok katkı verdiği sezon geçen sezondu. Zirvesini yaşamış gibiydi... Ancak durum öyleyse bile Atiba bir istisna.

ZİRVE YAŞI VAR MIDIR?

Peki futbolda mevkilere göre zirve yaşları var mıdır? Çalışmalar bundan söz edilebileceğini söylüyor. Menajerlik simulasyonlarını oynayanlar da bilir ki kaleciler ve stoperler için zirve yaşları, hücum oyuncularına göre daha yüksek yaşlar oluyor.

Futbolcular hangi yaşta zirveye çıkar? Veriler gösteriyor... - Resim : 1
Borussia Dortmund'un 21 yaşındaki golcüsü Erling Haaland, pik yaşına ulaştığında bir sezonda kaç gol atar dersiniz? (Fotoğraf: Reuters)

Bunda kaleciler ve stoperleri öne çıkaran unsurlar arasında oyun bilgisi ve deneyimin de yer alması önemli bir faktör. Santrforlar ve kanat oyuncuları için atletizm, çabukluk, hız ve yüksek enerjinin gerekli olmasıyla daha genç yaşlar “pik” yaşları olarak öne çıkıyor.

YAŞ İLERLEDİKÇE...

Araştırmacı Colin Trainor'ın Premier League özelinde yaptığı bir çalışma bu anlamda fikir veriyor. Kanat oyuncularının 90 dakikada ortalama kaç kez çalım atma girişiminde bulunduklarını araştıran Trainor, 18-21 yaş arasındaki oyuncuların 90 dakikada yaklaşık 4-4.5 kez, 30-32 yaş arasındaki oyuncuların ise 2.0-2.5 kez çalım girişiminde bulunduklarını tespit etmiş.

Elbette kanat oyuncuları, günümüz futbolunda yüksek enerjileri ve patlayıcılıklarıyla öne çıkıyor. Kylian Mbappe, Jadon Sancho, Bukayo Saka gibi örnekler onlara avantaj sağlayan gençlikleriyle de fark yaratıyorlar. Cristiano Ronaldo da benzer bir görüntü çizmekteydi. Portekizli yıldız yaşı ilerledikçe oyununu farklı bir yöne evirdi ancak daha etkili bir silaha dönüştü.

Haliyle bunun gibi metrikler, bir oyuncunun genel etkinliğini ortaya koymak için iyi göstergeler değil. Sadece belirli bir yaşta sahada belirli bir eylemin ne kadarını (veya azını) yaptıklarına dair bir fikir verirler.

Bu sebeple oyuncuların mevkilerine göre sahada kalma sürelerine bakmak daha detaylı bir sonuç verebilir. Menajerler takımlarını form durumları, sakatlıklar, cezalar, oyuncu tercihleri ve taktikler gibi birçok farklı parametreye göre seçerler ancak çoğu zaman, bir maçı kazanmak için sahaya en iyi oyuncularını sürmek isterler!

Futbolcular hangi yaşta zirveye çıkar? Veriler gösteriyor... - Resim : 2

DAKİKALAR NE ANLATIYOR?

Peki, sahada kaldıkları dakikalar açısından, oyuncular ne zaman zirveye çıkıyor? Michael Caley'nin orijinal çalışması buna cevap veriyor gibi görünüyor. Yedi farklı mevkiyi ele alan Caley, son 10 yılda Premier League'de 18-38 yaş aralığında hangi yaşın, hangi mevkide ağırlık oluşturduğunu gözler önüne seriyor.

Burada pik yaşları kadar geniş aralıklar da dikkat çekmekte. Stoperler için 26-31 olan ağırlıklı yaş aralığı, kanatlar için 23-29 olarak göze çarpıyor. Ayrıca tabloda kalecilerin 30'lu yaşlarının ortalarına kadar oynadığı kanat oyuncuları için 30'un neredeyse son yaş olduğu görülüyor.

22'NİN SIRRI

10 numara pozisyonunda ise 22 yaştaki parlaklık dikkat çekiyor. Takımların gelecekleri için umut bağladıkları bu oyuncuların ağırlıklı olarak 22'lerinde şans buluyor olmaları dikkat çekici. Premier League'de Ross Barkley, Christian Eriksen, Oscar ve Dele Alli, 22 yaşında oldukları sezonda 1000 dakikayı aşmayı başarmışlardı. Eriksen 2014-2015 sezonunda henüz 22 yaşındayken Tottenham formasıyla 38 maçın 38'inde de forma giymişti.

Futbolcular hangi yaşta zirveye çıkar? Veriler gösteriyor... - Resim : 3
Henüz 21 yaşındaki Emile Smith Rowe ve 20 yaşındaki Bukayo Saka, Arsenal'ın geleceğe dair umutlarını yeşerten ve zirve yaşlarındaki performansları merak edilen oyuncular. (Fotoğraf: Reuters) 

VERİLERİN PUAN DURUMU İLE İLİŞKİSİ

Bu veriler bir öngörü de sunuyor. Ve anlamlandırmayı da mümkün kılıyor. Bu verilere bakıldığında Manchester City ve Liverpool'un ligin ortalama pik yaşından 0.8 yaş yukarıda olduğu, Chelsea'de bu ortalamanın 0.6 olduğu gözlemleniyor. Manchester United'da ise 0.4 oranı dikkat çekmekte.

Oyuncuların zirveye yakınlığı ile takımın puan tablosunda zirveye yakınlığı arasında bağ olabilir. Kadrosunu yenileme ve gençleşme yoluna giden ve transferlerini de buna göre yapan Arsenal'ın 1.6 ile ligin zirvesine en uzak takımı olmasına rağmen sergilediği olumlu performans da bu verilere bakarak taraftarları umutlandırmaya yetiyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Athletic'te “What age do players in different positions peak?” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

İngiltere Premier Lig futbol