Bu haberleri okudunuz mu? Zamlar, kiralar, Marmara, bireysel silahlanma...

Haber Global Web Özel
Bu haberleri okudunuz mu? Zamlar, kiralar, Marmara, bireysel silahlanma...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Ev yapımı kozmetik ürünlerine ilgi büyük ama ne kadar denetleniyor?

Kur artışı ile önemli bir bölümü ithal olan kişisel bakım ürünlerinin fiyatları oldukça yükseldi. Bunun üzerine vatandaş alternatif arayışına girerken, internette el kremi ve 'doğal' sabun yapanların sayısında bir artış var. Onlar da son günlerde ürünlerine zam yaptıklarını belirtiyor.

Nostalji bir hastalık mı? 'Anı genellikle kötü başlar ama...'

17. yüzyılda evlerini özleyen İsviçreli askerlerin bulunduğu duygu durumu üzerine yapılan araştırmalar nostalji kavramını ortaya çıkardı. Modern psikolojiye göre; nostalji bazen insana çok iyi gelebilir bazen ise nerede olduğumuzu unutturabilir.

Prensin şirketine Suudi Arabistan neden ortak oldu?

Suudi Arabistan'da 83 gün ev hapsinde kaldıktan sonra serbest bırakılan Prens El Velid bin Talal'ın şirketine devlet ortak oldu. Prens Twitter ve Snapchat gibi Silikon Vadisi şirketlerindeki yatırımlarıyla gündemde.

Üç farklı ülkeyle Ruslara karşı savaşan Fin! Madalyalar aldı, hain oldu, adını değiştirdi...

Hayatı boyunca direkt ya da dolaylı olarak SSCB'ye karşı savaşan Lauri Törni, üç bayrak altında çatıştı. Rusların bir dönem başına 3 milyon mark ödül koyduğu Törni, daha sonra ABD'ye kaçtı ve Vietnam'da savaştı. Törni, Finlandiya'nın NATO'ya girmek isteme motivasyonuna da ışık tutuyor.

Yıllarca nadir element ihtiyacını karşılayabilir! İşte Asteroit madenciliği...

Çin ile yaşanan gerginlikler ve Rusya'ya getirilen kısıtlamalar, batı için akıllı cihazlarda kullanılan nadir elementleri bulmak için yeni arayışları başlattı. Asteroit madenciliğinin ilk örnekleri yapılırken, Dünya yakınındaki gök cisimleri çok uzun süre ihtiyacı karşılayacak kadar madene sahip.

İkinci el eşya satan dükkanlar kamera kuralına ne kadar uyuyor? 'Karşılamak istemeyen var...'

Valilik, hırsızların satış yapmasının önüne geçmek için geçtiğimiz yıl nisan ayında ikinci el eşya alım satımı yapan işletmelere güvenlik kamerası takılmasını zorunlu kılmıştı. Uygulamanın üzerinden bir yıl geçti ama...

ABD Başkanı Joe Biden, Çin'e neden gözdağı verdi? Rusya gibi olmasın!

ABD Başkanı Joe Biden'ın "Çin, Tayvan'ı işgal ederse askeri yanıt veririz" açıklaması hem ABD'de hem de Çin'de gündemi baştan aşağı değiştirdi. Akıllara 2021 sonbaharında ABD ile Çin arasında yaşananlar gelirken Rusya'nın Ukrayna'yı işgali de dengeleri değiştirdi... Peki Biden, Çin'i neden uyardı?

Mısır, ekmeği kurtarmanın peşinde...

103 milyon nüfuslu Mısır Ortadoğu'nun en kalabalık ülkesi. Yüzde 98'i çöl olan bu ülke halkını doyurmak için yüklü miktarda buğday ithal etmek zorunda. Rusya Ukrayna savaşı sonrası küresel buğday pazarının sarsılmasının Mısır'a etkisi çok ciddi boyutlarda.

Kiralık konut sorunu nasıl çözülecek? Masadaki formüller ve sorunlar...

Türkiye'nin son dönemdeki önemli gündem maddelerinden biri de kiralık konut sorunu. Hükümet bu soruna ilişkin çözüm yolları ararken masaya farklı örnekler de geliyor. Amsterdam, Berlin, New York... Bu şehirlerde sistem nasıl işliyor? Türkiye'deki sorunun temel kaynağı ne? Problem nasıl aşılır?

Kişinin rızası üzerine dayak atılabilir mi? 'Kasten yaralamadan...'

Diyarbakır'da müsabakayı kaybeden sporcu İrem Pala'nın antrenörü tarafından tokatlanması ülke gündemine oturdu. Pala, "Şoka girmiştim, bana tokat atmasını ben istedim" dese de antrenör hakkında soruşturma açıldı. Peki kişini rızası olsa dahi 'şiddet' kabul edilebilir mi? Hukuken bir cezası olur mu?

Ev ve borsa olmayınca... Çin'de hesaplardan para taşıyor!

Çin'de gayrimenkul fiyatlarının düşmesi, borsanın eskisi kadar kazandırmaması vatandaşın paranın üstüne oturmasına sebep oldu. Bankalardaki mevduat 16 trilyon doları aştı. Peki dünyanın herhangi bir ülkesinde vatandaşlar ne zaman konut yatırımına yönelir? Uzmanlar yanıtlıyor...

Esnafa 'Sen de zam yap' baskısı!

Enflasyon ve döviz kurunun artması esnafların maliyetlerini de artırıyor. Giderlerini karşılamaya uğraşan dükkan sahipleri hizmetlerine zam yaparken, hala ucuz tarife uygulayan esnaflara da "zam yap" baskısı artıyor. Peki bu baskı kanuna uygun mu?

Toplumsal katliamların rutin olduğu ABD'de silah satışı nasıl bu kadar serbestçe yapılıyor?

Dün 19 çocuğun acımasız bir katliamla hayatını kaybettiği ABD'de bireysel silahlanmanın tarihi çok eskilere dayanıyor. Ülkede silah sahibi olmak neden bu kadar kolay? Anayasaları silahlarla ilgili ne diyor?

Jurassic Park gerçek mi olacak? Soyu tükenmişti...

Jurrasic Park gerçeğe dönüşecek mi? Avustralyalı bilim insanları soyu tükenen tazmanya kaplanını geri getirmeye uğraşıyor. Ama projeye karşı çıkanlar da oldukça fazla.

Marmara'nın 5 sorunu: Müsilaj, denizanası, balık popülasyonu, deniz kestanesi, kızıl gelgit! Son durum ne?

Marmara Denizi insan sağlığı ve birçok ekosistemi etkilemesi açısından önemli bir iç deniz. Marmara'da yıllardır evsel ve endüstriyel atıklar yüzünden doğal yaşam olumsuz etkileniyor. Peki Marmara Denizi'nin büyük sorunlarında bu yaz bizleri neler bekliyor?

Ürdün'de bir sosyal yara: Borcunu ödeyemeyen kadınlar hapse giriyor

Ürdün'de bankalardan mikro kredi adı altında küçük finansal destek alan kadınların hapse düşmesi ülke çapında önemli bir sorun. Bankalar kendilerinin de borçları olduğunu söylerken, yargı yoluna gitmeseler kimsenin borçlarını ciddi almayacağından endişeliler.

Almanya'nın yolu neden Afrika'ya düştü? 'Önceden 'İstemezük' derlerdi...'

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle Avrupa'nın alternatif enerji tedarikçileri ve rotaları bulmaya yönelik çalışmaları iyiden iyiye hız kazandı. Özellikle Almanya, aktif arayış içinde. Şansöyle Olaf Scholz'un ilk Afrika gezisinde de gündem enerjiydi. Almanya ayrıca bir geri dönüşün de eşiğinde...

İstanbul'da gürültüye ses yükseliyor! En çok hangi ilçe şikayetçi?

Kalabalık, trafik gibi sorunları olan İstanbul'da gürültü de eksik olmuyor. Gürültü çeken vatandaş İBB'ye şikayet yağdırıyor. Peki hangi ilçelerden ne kadar şikayet var? Ne kadar ceza kesildi? Bu gürültü kirliliği nasıl önlenecek?

Aile evine dönenler... 'Bu kirayı karşılayamıyorum...'

Bazı vatandaşlar zamlanan kiraları karşılayamadıkları için aile evine dönüyor. Belli bir yaştan sonra aile evine dönmenin ve o evin kuralları ile yaşamanın da getirdiği kimi zorluklar olabilmekte.

4 soru 4 cevap | Savaş nasıl bitecek? Gözler Rusya ve Ukrayna'da...

İşgalde üçüncü aya girilirken tüm dünya gözünü Rusya ve Ukrayna'ya çevirmiş durumda. Bölge halkı için ağır insanlık dramlarına neden olan, dünya için ise ciddi ekonomik sonuçlar doğuran savaşın nasıl biteceği merak konusu. Masada öneriler de kırmızı çizgiler de bulunuyor. İşte bitiş senaryoları...

Kilisenin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalindeki pozisyonu ne?

Rusya'da Ortodoks kilisesi Ukrayna'nın işgaline büyük destek veriyor. Avrupa Birliği Patrik Kirill'e yaptırımlar üzerinde dururken, işgalin aksine konuşan din adamları cezalandırılabiliyor.

İşteki sorunları nasıl çözeceğiz? Bu 7 maddeyle mümkün...

İş yerinde tartışma yaşamak stres kat sayısını fena halde yükselten bir durum... Bu tartışmalar iş yaşamını çekilmez bir hale getirebileceği gibi, doğru yaklaşımla yapıcı bir sonuca da bağlanabilir. Peki bunu nasıl yapacağız? İşte çözmenin yedi yolu...

Evlatlık verdiği kızıyla 80 yıl sonra ilk kez buluştu! Ölüm belgesini ararken...

İkinci Dünya Savaşı milyonların olduğu gibi Gerda Cole'un da hayatını alt üst etmişti. Mülteci olarak geldiği İngiltere'de doğan kızını evlatlık vermek zorunda kalmış ve derin bir acıyla yaşamını sürdürmüştü. 80 yıl sonra büyük buluşma gerçekleşti. Hem de hiç beklenmedik bir hikayenin sonucunda...

Japonya bireysel silahlanmayı nasıl engelledi? 3 yılda bir...

Dünyada bireysel silahlanmanın en düşük olduğu ülkelerden biri olan Japonya'da silah edinmek son derece zor. Polisler için de sıkı sınırlamalar varken, üç yılda bir ruhsat yenilemek gerekiyor. Peki Japonya bu sayede neyi başardı?

Bütün geleceğini kısa videolar üzerine kuran Instagram TikTok ile rekabet edebilecek mi?

Kullanıcı sayısını büyütmekte zorlanan Instagram bütün yatırımını TikTok tarzı kısa videolar üzerine kurdu. Bazı kullanıcılara reels çekmesi için teşvikler ödenirken, uygulamanın geleceğinin nereye gittiği merak ediliyor...

UNESCO kültür mirası listesinde ama... Venedik batıyor!

İtalya'nın en önemli turistik kentlerinden biri olan Venedik, sular altında kalma riski ile karşı karşıya. Çevre aktivistleri ise UNESCO ve İtalya Hükümeti'ni harekete geçmemekle suçluyor.

Kaynak: Web Özel

Haber Global Web Özel