İkinci el eşya satan dükkanlar kamera kuralına ne kadar uyuyor? 'Karşılamak istemeyen var...'
Valilik, hırsızların satış yapmasının önüne geçmek için geçtiğimiz yıl nisan ayında ikinci el eşya alım satımı yapan işletmelere güvenlik kamerası takılmasını zorunlu kılmıştı. Uygulamanın üzerinden bir yıl geçti ama...
İstanbul Valiliği, geçtiğimiz yıl Nisan ayında çalıntı eşyaların çabuk satılmasının, eşyalara ulaşılmasını ve şüphelilerin tespitini zorlaştırdığını belirtmişti.
Bu kapsamda ikinci el eşyaların alım ve satım üzerine faaliyet gösteren işyerlerinde eşyayı satan ve alan kişilere dair detaylı bilgilerin yer aldığı 'İkinci El Malzeme Alım Satım Belgesi'nin bulundurulması zorunlu kılındı.
Ayrıca hurda ve ikinci el eşya alım satımı yapan işyeri ve işletmelerin iç ve dış kısmına güvenlik kamerası kurulması ile 18 yaşın altındakilerden eşya alınmaması gibi şartları getirildi. Üzerinden bir yıl geçen uygulamanın uygulanıp uygulanmadığını öğrenmek için ikinci el eşya alım-satımı yapan spotçuları gezdik.
'KAMERA SİSTEMİ EŞYALARDAN PAHALI'
Bahçelievler'de bulunan Spotçular Çarşısı'nda çarşının girişinde spotçu dükkanı olan aynı zamanda İstanbul Bahçelievler Spotçular Derneği Başkanı görevini yürüten Mehmet Kılcı, her seferinde esnafı bilgilendirdiğini söylüyor.
Dükkanında kamera sistemi bulunan Kılcı, "Kamera zorunluluğu var, herkes takmak zorunda. Dükkanındaki eşyalar kamera sisteminden daha ucuz olan işletme sahipleri takamıyor" diyor.
Kişilerin kimlik bilgilerini almada sorun yaşadıklarını belirten Kılcı, "Zaten eşya alacak biri size evde kapısını açtığında 'kimliği ver' diyemeyiz. Sonuçta kimse kafasına göre bir binada eşyayı satamaz. Tabi direkt dükkanlarımıza gelenlerden kimlik bilgilerini istiyoruz" diyor.
Kılcı, son dönemde sıfır eşyada ikinci ele büyük bir rağbet olduğunu dile getirerek, "Bir çamaşır makinesi sıfır 10 bin lira ise, burada 2-3 bin TL. Gelen kişiye neden sattığını sormuyoruz ancak, 'Şıkıştım, kiram var ödemem lazım', 'Geçim darlığı' gibi sebeplerle evindeki eşyalarını satan insanlarla karşılaşıyoruz" diyor.
'ÇALINTI EŞYA ALDI MAHKEMELİK OLDU'
Aynı çarşıdaki Toprak Spot'un sahibi Tutku Can'ın ise dükkanında kamera sistemi yok. Can, "Kamera takılması tabi önemli ancak bölgedeki esnaf için o sistemin kurulması sıkıntılı. Ekonomik olarak karşılamak istemeyenler var. Hatta geçtiğimiz sene yan komşumun aldığı evdeki eşyalar çalıntı çıktı. Eşyaları aldığı kişiyi bulamayınca mahkemelik oldu hala hakkında denetimli serbestlik uygulaması var" dedi.
Hakkında denetimli serbestlik bulunan komşu ise tüm ısrarlarımıza rağmen konuşmak istemedi. Sadece, "Dava sürecinden çok çektim" dedi.
Aynı çarşıda Asa Spot Eşyacılık'ın sahibi Bülent A.'nın dükkanında da güvenlik kamerası sistemi yok. Bülent A., "İçerideki malzemelerin fiyatı, kameranın fiyatından daha düşük. Eşya aldığımız insanlardan kimlik istiyoruz. Ama kimliğini vermek istemeyeni de zorlamıyoruz. Annesinden babasından habersiz gelip satıyor çocuk, mecbur ona dikkat ediyoruz" şeklinde konuştu.
'BÜYÜK BEYAZ EŞYACILARDA OLUYOR'
Yenibosna'daki spotçular çarşısında genellikle pahalı beyaz eşyaların çoğunlukta olduğu işletmeler kamera takılmasına önem veriyor. Daha küçük işletmeler ise satış belgesi ve kamere konusunu önemsemiyor.
Çarşı içinde ikinci el eşya alım satımı yapan en büyük işletmelerden olan Miraç Spot'taki görevli, "Eşyalar evden alındığı zaman kişiler arasında bir sözleşme imzalanıyor. 'Ücret karşılığı şunu aldım' şeklinde. Kamera sistemi sadece buradaki büyük beyaz eşyacılarda bulunur. Geceleri üç tane güvenlik görevlisi çalışıyor" diyor.
Görevli spot eşya alımındaki rağbete dikkat çekerek, "Sıfır koltuklar 14-15 bin TL, ancak burada 4, 4.5 bin TL. Genelde son dönemde öğrenci, memurlar geliyor" dedi.
Bağcılar'da ikinci el ev eşyaları satan spotçu İ.L. de, "Neden dükkanınızda güvenlik kamerası yok?" sorusuna "Spotçu adam hangi mal hırsızlık malı hangisi değil az çok anlar. Eşyaları satan kişiyle konuşması bile yeterli olur. İnsanlardan kimlik bilgilerini istemek de hep sorun oluyor" diyerek kendini savunuyor.
İnternetteki online satış sitelerinde 109 liradan, 20 bin TL'ye kadar güvenlik kamerası çeşitleri var. Maliyeti uygun ve kamera sistemleri kullanılabilir durumda olan 4 kameralı yüz tanımalı güvenlik kamerasının ücreti ise 2 bin TL.
Kaynak: Web Özel