İstanbul'da gürültüye ses yükseliyor! En çok hangi ilçe şikayetçi?

ÖZEL HABERLER İstanbul
İstanbul'da gürültüye ses yükseliyor! En çok hangi ilçe şikayetçi?

Kalabalık, trafik gibi sorunları olan İstanbul'da gürültü de eksik olmuyor. Gürültü çeken vatandaş İBB'ye şikayet yağdırıyor. Peki hangi ilçelerden ne kadar şikayet var? Ne kadar ceza kesildi? Bu gürültü kirliliği nasıl önlenecek?

Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul'un sorunları da büyük. 16 milyonun yaşadığı şehrin en büyük sorunlarını sorsak nitekim nüfus, trafik gibi yanıtlar arasında gürültü de kendisine yer buluyor.

Kalabalık nüfusunun yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de yoğun olarak sirkülasyon yarattığı İstanbul'da gürültü kirliliğinin önüne geçilemiyor. Pandemi döneminde eğlence mekanlarının kapalı olması ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle trafiğin olmayışı gürültü kirliliğini düşürse de normale dönüşle gürültü, sorun olmaya kaldığı yerden devam ediyor. 

Peki vatandaşlar hangi ilçelerde ne tür gürültüden şikayetçi? İBB'ye ne kadar şikayet yapıldı? Ne kadar ceza kesildi? Uzmanlara göre bu kirliliğin önüne nasıl geçilecek?

İstanbul'da gürültü, kaynaklarının çeşitliğine göre değişiklik gösteriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Haberglobal.com'tr ile paylaştığı bilgilere göre, gürültü kirliliğinde işyerleri ve sanayinin yoğun olduğu ilçeler Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Küçükçekmece ve Ümraniye sıralanırken, eğlenceden kaynaklı gürültü kirliliğinin yoğun olduğu bölgeler arasında ise Beşiktaş, Kadıköy, Beylikdüzü, Eyüpsultan ve Avcılar geliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan ve yönetmelikle belirlenen önlemleri almayan veya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olan işyerleri ve atölyelere 2022 yılı itibarıyla 21 bin 903 TL, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için de 65 bin 750 TL ceza kesiliyor.

İstanbul'da gürültüye ses yükseliyor! En çok hangi ilçe şikayetçi? - Resim : 1

Bu şikayetlerden hareketle İBB tarafından 2021 yılında toplam 18 yere, 481 bin 292 TL idari para cezası yaptırımı uygulandı. 2022 yılının sadece ilk üç ayında 7 idari yaptırıma 221 bin TL ceza kesildi.

İBB'nin Gürültü Değerlendirme ve Denetim yetkisi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı denetiminde bulunan 15 ilçeye 2021 yılında gelen gürültü şikayeti sayıları şöyle;

Avrupa Yakası'nda 2021 yılında Eyüpsultan 234, Gaziosmanpaşa 168, Küçükçekmece 263, Güngören 94, Zeytinburnu 164, Bahçelievler 195, Avcılar 187, Beylikdüzü 219, Başakşehir 105, Çatalca 21, Arnavutköy 64, Sultangazi 294, diğer ilçelerden de 156 şikayet olmak üzere toplamda 2 bin 164 gürültü şikayeti geldi. Anadolu Yakası'ndan ise Adalar'dan 7, Şile'den 17, Tuzla'dan 24, diğer ilçelerden de 189 olmak üzere toplamda 237 gürültü şikayeti yapıldı.

'NİHAİ ÇÖZÜM CEZA DEĞİL...'

Peki bu sorun nasıl çözülecek? İstanbul Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Utku Fırat, kentlerin plansız büyümesinin gürültü kaynaklarının etkisini en çok arttıran unsurlardan biri olarak gösteriyor. Fırat, "Bitişik nizamda eğlence faaliyeti gösteren mekanların ruhsatlandırılmasından, konutların olduğu bir bölümde endüstri tesisinin faaliyet gösteriyor olmasına kadar pek çok plansızlığın insanların günlük yaşamında ve dinlenme saatlerinde gürültü maruziyetini arttıran etkiler olarak karşımıza çıkıyor" diyor ve ekliyor:

"Ancak nihai çözüm ceza miktarını arttırmaktan değil, planlamayı baştan doğru kurguyu yapıp, bu kurguya uygun ruhsatlandırma yapmaktan geçiyor."

Bununla birlikte "Son yayınlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği inşaat faaliyetlerinin önünü açmak için elinden geleni yapar durumdadır" diyen Fırat, "İnşaat gürültü denetim yetkisi belediyelerden kanuni düzenleme ile alındı. Metropollerde yapılan inşaat faaliyetlerinin denetlenebilmesini zorlaştı" ifadelerini kullanıyor.

Pandemi öncesi eğlence mekanlarının kapalı olması, trafik ve inşaat faaliyetlerinden kaynaklanan gürültünün de azaldığının da altını çizen Fırat, "Ancak gündüz saatlerinde insanların konutlarını yoğun kullanması, gürültü hassasiyetini artırdı ve normal zamanda gelmeyen/gelmeyecek olan gürültü şikayetlerinde artış gözlemlendi" diye konuşuyor.

Fırat, İstanbul'daki gürültü kirliliğine en çok sebep olan nedenleri ise şöyle sıralıyor:

*İnşaat çalışmaları (Özellikle gece çalışma izni verilen çalışmalar)

*Eğlence yerleri (Konutlar arasında ve sessiz alanlarda faaliyet gösteren eğlence yerleri)

*İş yeri ve atölyeler (Konut altında ve sessiz olan sokaklarda)

*Havalandırma, soğutma motorları ve jeneratörler (Market sayısının artışıyla yükseldi)

*Araç yoğunluğu kaynaklı trafik gürültüsü 

[email protected] 

Kaynak: Web Özel

özel haberler