Bütün geleceğini kısa videolar üzerine kuran Instagram TikTok ile rekabet edebilecek mi?

facebook Instagram
Bütün geleceğini kısa videolar üzerine kuran Instagram TikTok ile rekabet edebilecek mi?
TikTok'un kullanıcı sayısı kısa süre içerisinde 1 milyarı aştı. Fotoğraf: Shutterstock

Kullanıcı sayısını büyütmekte zorlanan Instagram bütün yatırımını TikTok tarzı kısa videolar üzerine kurdu. Bazı kullanıcılara reels çekmesi için teşvikler ödenirken, uygulamanın geleceğinin nereye gittiği merak ediliyor...

Geçen yıl 24 yaşında 93 bin takipçisi olan Instagram fenomeni Justina Sharp’a bir Instagram temsilcisi mesaj attı ve kendisi ile tanışmak istediklerini söyledi. Genç kadın önce şaşırdı fakat daha sonra ‘ne çıkar’ diyerek görüşmeyi kabul etti.

Sharp üst düzey yetkililerle bir toplantı gerçekleştireceğini düşünürken bir temsilci ile buluştu ve temsilci ona sosyal medyanın basit kuralları ve ilkelerinden bahsetti. Gönderilerine nasıl etiket koyulacağı, günün hangi kısmında paylaşım yapması gerektiği gibi bilgiler verdi.

Temsilci sohbetin bir noktasında uygulamaya koyacağı içeriklerin orijinal olması durumunda daha çok insana erişim sağlayacağının taahhüdünü verdi. Instagram ona kibarca TikTok videolarını Instagram’a koymasını değil, kendisinin reels çekmesini istiyordu.

Facebook durağan bir periyodunda. Çatı şirket Meta’nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 47 düştü. Şirket metaverse üzerine kurduğu geleceğini finanse etmek için ise Instagram’dan daha fazla para kazanması gerektiğini düşünüyor.

Bütün geleceğini kısa videolar üzerine kuran Instagram TikTok ile rekabet edebilecek mi? - Resim : 1

FACEBOOK'UN DEVASA BİR KULLANICI PROFİLİ VAR

Meta’nın TikTok’a göre en büyük şansı Facebook, Whatsapp ve Instagram verileri ile birlikte elinde devasa bir kullanıcı profili olması. Bu profil sayesinde hangi insanların neyden hoşlanacaklarını uygun bir algoritma yardımı ile ortaya çıkarabilir. Üç uygulamanın toplam kullanıcı sayısı 3.6 milyar!

ByteDance şirketinin sahip olduğu TikTok geçen yıl Google’ı bile geçerek dünyada en fazla ziyaret edilen internet sitesi oldu. 2020 yılından bu yana Amerikalılar, Instagram ve Facebook’ta geçirdikleri süreden çok daha fazlasını TikTok’ta geçiriyor.

Instagram TikTok’u yakalamak için içerik üreticilerine teşvikler de ödüyor. Teşvik programının yöneticisi Asad Awan, “Bu programa davet edildiğiniz zaman, reels’lar yaratıyorsunuz ve insanlar izledikçe teşvik alıyorsunuz” demekte. 700 bin reels izleten bir fenomene 150 dolar ödeme yapılıyor.

Sosyal medya şirketleri internetin geleceğinin kısa videolarda olduğuna çoktan karar verdi. Youtube da shorts isimli kopyasını yarattı. 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Katie Feeney insanların odaklanma aralığının çok düştüğünü ifade ederek üç dakikalık videoları izleme çağının bile kapandığını söylüyor.

Kısa videolar çağı aslında Vine isimli uygulama ile başlamış, Facebook Instagram’ı satın almak için Vine ile ilgilenmemiş, şirketi daha sonra Twitter almıştı. Twitter 2016 yılında daha fazla yatırım iştahı kalmadığı için şirketi kapattı. Aynı yıl Instagram’ın kurucularından Kevin Systrom Facebook’un patronlarına bugün TikTok’un temel taşlarından olan Musical.ly isimli karoeke uygulamasını satın almalarını önerdi, Facebook yönetimi Çinli bir şirketi satın almak için çok fazla bürokratik engel çıkacağını düşünerek bunu reddetti. ByteDance Musical.ly’i satın alarak bugünkü TikTok’u kurdu.

KİTLEYİ BÜYÜTMEKTE SORUN

Facebook ve Instagram’da geçirilen süre pandemide artsa da iki şirket de kitlelerini büyütmekte sorun yaşıyordu, TikTok Covid-19 süresince kitlesini çok büyüttü. Instagram reels modelini TikTok’tan aldığı gibi, daha önce de Snapchat’ten hikayeleri platformuna eklemişti. 2016 yılına gelindiğinde Instagram yöneticileri kullanıcıların ‘en güzel hallerini’ yansıtmaya çalışarak çok gerildiklerini tespit etti ve platformu değiştirmeyi düşündü.

Hikayeler (Stories) sayesinde Instagram kısa sürede 1 milyar kullanıcı barajını geçti. Instagram daha sonra Youtube’a rakip olmak için IGTV’yi başlatsa da kısa sürede bu özelliğini kaldırdı. Facebook daha sonra Amazon’un sahip olduğu Twicth’e benzeyen Facebook Gaming’i başlatsa da ondan da pek bir karşılık alamadı.

Uzmanlara göre TikTok’un algoritmasının esas başarılarından biri aynı videoyu ikinci kez göstermiyor olması. Geçen yıl Washington Post’ta çıkan bir haberde Facebook’un TikTok hakkında dezenformasyon yapılması için çeşitli gruplara para ödediği de ortaya çıkmıştı.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Bloomberg Businesweek’te Sarah Frier ve Brad Stone imzası ile yayımlanan ‘Mark Zuckerberg Is Blowing Up Instagram to Try and Catch TikTok’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel