Ev yapımı kozmetik ürünlerine ilgi büyük ama ne kadar denetleniyor?

Web Özel
Ev yapımı kozmetik ürünlerine ilgi büyük ama ne kadar denetleniyor?

Kur artışı ile önemli bir bölümü ithal olan kişisel bakım ürünlerinin fiyatları oldukça yükseldi. Bunun üzerine vatandaş alternatif arayışına girerken, internette el kremi ve 'doğal' sabun yapanların sayısında bir artış var. Onlar da son günlerde ürünlerine zam yaptıklarını belirtiyor.

Enflasyon artışı ile yapılan zamlar kozmetik ve kişisel bakım ürünlerini de etkiledi. Bazı ithal ürünleri pahalı bulan vatandaşlar, fiyatları daha uygun olan ev yapımı ürünlere yöneldi. Genellikle sosyal medya üzerinden satılan ev yapımı kişisel bakım ürünleri satanlar ürünlerinin bitki bazlı olduğunu ifade ediyor.

Genellikle bu ürünler üreticileri tarafından 40-70 lira bandında satılırken, perakende kozmetik marketlerinde bu ürünlerin muadilleri olan ürünlerin fiyatları 150-200 liradan başlıyor.  Ev yapımı ürünlerin başlıca satıldığı yerler ise Instagram, Shopier vs... gibi web siteleri. 

'FİYATLARI GEÇEN SENEKİ SEVİYEDE TUTMAK İÇİN ÇABALADIM'

Chanelle Hakim, Ankara'da ikamet eden ve aslen Kanadalı olan bir girişimci. Kendisi el yapımı sabun ve sabun şeklinde losyon barları üretiyor ve bunları sosyal medya üzerinden satıyor.

Bu işi 1 yıldan az bir süredir yaptığını ifade eden ve ürünlerinin bir cilt sorununa iyi geldiğini ifade eden Chanelle, Temmuz 2021'de bunları üretip satmaya karar verdiğini söylüyor. Channelle daha önce bu işi hiç yapmamış, buna dair eğitim de almamış. "Şu ana kadar konuyla ilgili 23 kitap okudum" diyor.

Chanelle ayda yaklaşık 4 bin liralık satış yaptığını belirtiyor. Bunun 1500 lirasının kendisine kâr olarak kaldığını belirtiyor. "Şu an yanımda çalışan yok; dükkan kirası masrafım da yok" diyor. Ancak müşteri sayısının her geçen gün istikrarlı bir şekilde arttığına dikkat çekiyor. 

Chanelle sabunlarında, zeytin yağı, karite yağı (shea butter), hindistan cevizi yağı, organik hintyağı ve badem yağı kullandığını söylerken. Kimyasal olarak sadece koku esansı ve sodyum hidroksit kullandığını belirtiyor ve "Sodyum hidroksit olmadan zeytinyağlı sabun yapamazsınız" diye ekliyor. 

Ev yapımı kozmetik ürünlerine ilgi büyük ama ne kadar denetleniyor? - Resim : 1
Sabun; kül, kül suyu, tercih edilen kokular ve bitkisel yağlar gibi gerekli malzemelerin ısıtılıp kalıplara konduktan sonra kurumaya bırakılmasıyla elde ediliyor. Fotoğraflar: Shutterstock  

Tarım ürünlerine gelen zamların işini etkilediğini söyleyen Chanelle "Fiyatları geçen seneki seviye olan 55 lirada tutmak için çok çabaladım ama zamlar yüzünden ben de zam yapmak zorunda kaldım" diyor. Şu anda ürünleri 70 lira civarında.

Chanelle, sabunlarının medikal ürün statüsünde olmadığı için Sağlık Bakanlığı onayı gerekmediğini sadece Ticaret Bakanlığı'ndan internette satış onayı aldığını söyleyerek işlerini büyütürse Sağlık Bakanlığı onayı da almasının gerekeceğini aktarıyor.

'BAKANLIKLAR BANA GERİ DÖNÜŞTE BULUNMADI'

İsmini vermek istemeyen başka bir üretici ise birkaç yıldır evinde nemlendirici vücut, dudak ve el kremleri ürettiğini söylüyor. Daha önce kozmetik sektöründe çalıştığını belirten üretici bu ürünlerle ilgili eğitimi olduğunu belirtiyor. Satışlarının her geçen gün arttığını söyleyen üretici ürünlerine yüzde 40 civarında zam yapmak durumunda kaldığını söyledi. 

MEVZUAT NE DİYOR?

Ulaştığımız Ticaret Bakanlığı yetkilisi bu tarz ürünlerin online olarak satılması için e-ticaret izninin alınması gerektiğini söylerken başvuru için bakanlığın sitesinde bulunan bilgi formuna yönlendirmekte. 

Tarım Bakanlığı konu üzerine araştırma yapılacağını belirtip buna ilişkin bir geri dönüş sağlamazken, Sağlık Bakanlığı ise konuya dair bilgi için Türk İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na (TİTCK) yönlendirmekte. TİTCK yetkilisi "deriye temas eden kremlerin ilaç statüsünde olduğunu" ve bunların üretimi için kendilerinden izin alınması gerektiğini aktardı.

'İÇERİĞİ ÇOK ÖNEMLİ'

Türk Dermotoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Uzman Dermotolog Dr. Sadık Yılmaz, internette satılan bu ürünlerin içeriğinin çok önemli olduğunu söylüyor. Dr. Yılmaz, "Kullanılan ürünler ne kadar doğal olursa olsun kullanılan miktar çok önemli. Çünkü miktarın fazlalığı ya da kullanılan hammadde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir" diyor ve bu ürünleri satın almak isteyen kişilerin ürünün içeriğini iyi bilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca üretim yerinin hijyen kurallarına uygun olmasının şart olduğunun altını çizen Dr. Yılmaz şunları söylüyor: 

"Kozmetik ürünler Sağlık Bakanlığı onayına tabii iken arı sütü polen sütü gibi bitkisel bazlı takviye ürünler ise Tarım Bakanlığı kontrolünde. Ancak Sağlık Bakanlığı'ndan izin almak çok zor. Üstelik Türkiye'de internet üzerinden satış yapanlara yönelik denetimin yetersiz olduğunu söyleyebilirim." 

Kaynak: Web Özel

kozmetik krem ürün Sağlık bakanlığı sabun