Aile evine dönenler... 'Bu kirayı karşılayamıyorum...'

Web Özel
Aile evine dönenler... 'Bu kirayı karşılayamıyorum...'
Bazı vatandaşlar yüksek kiralar sebebiyle aile evine dönüyor. Fotoğraf: İHA

Bazı vatandaşlar zamlanan kiraları karşılayamadıkları için aile evine dönüyor. Belli bir yaştan sonra aile evine dönmenin ve o evin kuralları ile yaşamanın da getirdiği kimi zorluklar olabilmekte.

Kira artışları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. İstanbul'da merkezi bir semtte 2+1 dairelerin kirası ortalama 5 bin liradan başlıyor. Kira artışları devam ederken ücretlerdeki artış kira zammını yakalayamayınca, maaşlar bu kiraları karşılayamayabiliyor. Evin giderleri ve aidatlar derken evlerinde tek yaşayanlar çareyi evlerini kapatıp aile evine dönmekte buluyor. 

'EVDEN ÇIK YOKSA...'

Buse K., bir şirketin sosyal medya uzmanı. Kadıköy'de oturan Buse K., 5 yıldır aynı evde tek başına oturuyor. Kontratının kasım ayında biteceğini ve yaklaşık 2 bin lira kira ödediğini söyleyen Buse K., ev sahibinin kendisine kiraya 2,5 kat zam yapacağını aksi taktirde evden çıkması gerektiğini belirten bir tebligat yolladığını ifade ediyor.

Buse K. "Çıkmazsam ev sahibim kira tespit davası açacağını ve tüm masrafları bana ödettireceğini söylüyor" diyor. Buse K. Antalya'daki ailesinin yanına dönmeyi düşünüyor. "Orada da tek başıma eve çıkamam, Ruslar ve Ukraynalılar yüzünden Antalya'da kiralar korkunç" diyor.

Aile evine dönenler... 'Bu kirayı karşılayamıyorum...' - Resim : 1

Kadir Güney elektronik teknikeri, 9 yıldır İstanbul Kartal'da kirada oturuyor. "Kira 2 bin 250 lira idi önce 3 bin liraya bir yıl sonra 6 bin liraya çıkardılar. Bu parayı veremedim. Sadece kira değil, evin giderleri de çok arttı. Ben de İdealtepe'deki aile evine dönmek zorunda kaldım" demekte. 

Yetişkin çağda uzun süredir ailesinden uzakta yaşayan bazı insanlar bir süre sonra aynı çatı altında sorunlar yaşayabiliyor. Güney, "Şimdilik ailemle bir sorun yaşamadım" demekte.

'ŞİRKETİM OFİSE ÇAĞIRIRSA İSTİFA ETMEK ZORUNDAYIM'

Bir şirkette müşteri temsilcisi Tuğçe K. pandemi başlayınca memleketi Muş'a aile evine döndü. Evden çalışmaya devam eden Tuğçe, pandemi bitince İstanbul'a geri gelip tek başına eve çıkma planı yapıyordu. Ancak artan kiralar nedeniyle İstanbul'a gelemediğini söylüyor.

Tuğçe K. "Eğer şirketim beni ofise çağırsa istifa etmek zorunda kalırım çünkü İstanbul'da bütçeme uygun ev bulamıyorum" diyor. Ailesi ile pek bir sorun yaşamadığını söylese de "26 yaşındayım yine de kendi evimde yaşamayı isterdim. Sonuçta bu evde uymam gereken kurallar var" diyor.

 

Maltepe'de bir rezidansta 1+1 dairede oturan özel sektör çalışanı O.E.'nin kirası geçtiğimiz yıl Temmuz ayına kadar bin 500 TL'ydi. Ayrıca 600 TL aidat veriyordu. Ancak Eylül ayından itibaren kiralarda başlayan fahiş artışlar nedeniyle kirası yükselen O.E., ailesinin yanına taşındı. O.E., şöyle konuştu:

"Ev sahibim 'Senin oturduğun evlerin kirası 4 bin 500 TL oldu, hadi sen eski kiracısın 3 bin 500 TL yapalım' dedi. Yasal sınırın çok üstündeydi. Maaşım ise enflasyon oranında artmadığı için evi çevirmekte çok zorlanıyordum. Dolayısıyla evimi kapattım ve Kozyatağı'nda ailemin yanına taşındım. 30 yaşında, 11 yıldır çalışan biri olarak bu benim ağırıma gitti."

'AİLEM EVİ BANA BIRAKTI'

Kıvılcım Berktan, İstanbul'da yaşıyor. Berktan, bağımsız çevirmen olarak çalışan annesinin kendilerine ait evleri Berktan'a bırakıp Milas'a taşındığını söylüyor.

Berktan "Ancak annem Milas'ta kirada oturuyordu. Ev sahibi annemi ev satılacak bahanesi ile çıkardı. Annem 750 lira ödüyordu ancak artık Milas merkezde en kötü ev artık 3 bin liradan başlıyor. Yazlık siteler ise 3 aylık 10-20 bin lira civarında. Annem de geri dönmek zorunda kaldı ama anneannemin yanına taşındı" diyor. Kıvılcım, annesi ile anneannesi arasında zaman zaman sorunlar olduğunu da söylüyor. 

'ALIŞILDIK YAŞAM TARZI' 

Uzman Psikolog ve Aile Danışmanı Özge Öztaşçı, yıllardır tek yaşayan kişilerin aile evlerine dönmesinin bazı problemlere yol açabileceğini belirtiyor. Öztaşçı, "Gençlerin belli bir yeni yaşam tarzına alıştıkları süreçten çıkıp aile yaşamına geri dönmesi, hem aile hem de ebeveyn için yıkım yaratıcı bir etkiye sahip olabilir" diyor. Özellikle büyük şehirlere okumaya gelen çocukların ekonomik bağımsızlıklarını kazanıp kendi ayakları üzerinde duran bir birey haline geldiklerini, ebeveynlerinin de çocukları olmadan yeni bir yaşam kurduklarını ifade ediyor. 

Öztaşçı "En son ergenken ailesi ile beraber yaşamış kişi aile evine dönünce, ebeveynler sanki bir ergenmiş gibi çocuğundan hala itaat bekliyor. Ama karşısındaki bir birey. Ailelerin aynı çatı altında yaşamaya başladıkları çocuklarına saygı göstermesi gerekiyor" diyor. 

Kaynak: Web Özel

İstanbul ev konut haberleri kiralık ev