Bu haberleri okudunuz mu? Grizu, faiz, Liz Truss, kanser aşıları...

Web Özel
Bu haberleri okudunuz mu? Grizu, faiz, Liz Truss, kanser aşıları...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Göçük, kömür tozu patlaması, yangın, sel, şev kayması ve büyük felaket: Grizu

Yıllar içerisinde Türkiye’de ve dünyada yaşanan maden kazalarını gözden geçiren uzmanlar farklı tip olaylara tanık oldu. Bunlar arasında en tehlikelilerinden biri ise Bartın’da da yaşanan grizu patlaması.

Akıllı telefon çekişmesi uzaya taşındı... Yörüngede rekabet kızışıyor!

Birçok şirket, akıllı telefonlardaki uydu iletişimini geliştirmeyi hedefliyor. Bu sayede, dünya üzerinde GSM sinyalinin ulaşmadığı yer kalmayabilir. Ancak bunun için binlerce uydunun dünyanın yörüngesine fırlatılması da gerekiyor. Şirketler arası rekabet şimdiden başladı bile.

Liz Truss da mı koltuğu devredecek? İngiltere için kritik hafta

İngiltere yine siyasi bir krizin eşiğinde. Bu kez yine bir başbakan, Liz Truss'ın koltuğu sallanıyor. Göreve gelişinin üzerinden 40 gün geçmiş olmasına rağmen bu hafta Truss için çok önemli.

Messi yeniden... 'Son tango' öncesi nasıl gaza bastı?

PSG'nin Arjantinli yıldızı Lionel Messi, hayal kırıklığı şeklinde sona eren geçen sezonun ardından bu sezon yeniden vites yükseltti. Kariyerinin son Dünya Kupası'nda boy göstermeye hazırlanan 35 yaşındaki yıldız bu sezon gol ve asist rakamlarıyla da kupa öncesi heyecan yaratıyor.

5 soru 5 cevap: Kanser aşısı hayal olmaktan çıkıyor mu? Umut veren çalışmalar, mevcut aşılar...

"Çağımızın vebası" olarak adlandırılan kanserin tedavisi ve önlenmesi için bilim insanları var gücüyle çalışıyor. Bu çalışmalar son dönemde gelen umut veren sonuçlarla meyve vermekte. Peki kanser aşısı bir hayal olmaktan çıkıyor mu? Çalışmalar ne aşamada? Mevcut aşılar neler?

Amerikan ordusunun sorunu ne? Dünyanın en büyüğü ama...

Dünyanın en büyük askeri gücü Amerika Birleşik Devletleri ordusunun kuvveti tartışılmaya başladı. Tersaneler bakım bekleyen eski gemiler ile doluyken savaş pilotlarının uçuş sürelerindeki eksikliklere dikkat çekiliyor. Kara ordusu yeterli askeri personel bulmakta zorlanıyor.

Bir devrin sonuna mı geliyoruz? 'Netflix'in eskiden tek rakibi uykuydu'

Online yayın devlerinden Netflix, son dönemde daha çok abone kaybıyla gündemde. Platform, müşterilerini tutabilmek için pek çok önlem hayata geçiriyor ancak bu yöntemlerin işe yarayıp yaramayacağı merak konusu...

Hayvanlar rüyalarında ne görürler? Terli patiler, gergin çeneler, hırıltılar...

İnsanlar gibi bir çok hayvan da rüya görüyor. Ancak hayvanların rüyalarında ne gördüğü merak konusu. Yapılan araştırmalar oldukça ilginç sonuçları ortaya koyuyor. Tam olarak emin olunmasa da hayvanların rüyalarında günlük hayatta yaptığı aktiviteleri gördüğü düşünülüyor.

Herkes alkışlıyor herkes kıskanıyor

Bu takım her şeyden önce alkışı hak ediyor. Hem de kocaman bir alkışı. Üç günde bir maç oynamasına rağmen sistemi takır takır işleyen bir takım izletiyor bize Jorge Jesus.

2030 Dünya Kupası nerede olacak? Adaylar kim?

Katar 2022'nin heyecanı şimdiden tüm futbolseverleri sararken, 2030 Dünya Kupası'nın nerede olacağı da tartışılmaya başlandı. İspanya'nın başını çektiği Avrupa turnuvası fikrinin yanında Güney Amerika da iddialı. Suudi Arabistan'ın da kolları sıvadığı iddia ediliyor.

ABD'li generaller Suudi Arabistan'da, İngiliz pilotlar Çin'de! Neden bu ülkelerde çalışıyorlar?

Batılı ülkelerin ordularındaki emekli askerler, Orta Doğu ve Çin'de iş buluyorlar. ABD ordusundan emekli subaylar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde danışmanlık yaparken 30 emekli İngiliz pilot da Çinli meslektaşlarını eğitiyor. Her bir asker ortalama 200 bin dolar para kazanıyor.

Asgari ücret ne kadar olacak? Kulislerde konuşulan rakamlar ne?

Türkiye'de herkes asgari ücreti bekliyor. Açıklanacak rakam sadece mavi yaka çalışanları değil, diğer ücretleri de etkileyecek. Bakan aralık ayını işaret ediyor. İş dünyası beklemede. Merkez Bankası Beklenti Anketi yıl sonu enflasyonunun yüzde 70'e yakın olmasını öngörüyor.

İtalya'da ipler yine Berlusconi'nin mi elinde? 'Ağırlığı oyunun ötesinde...'

İtalya'da seçimden Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri zaferle ayrılsa da hükümet kurma sürecinde sağ ittifakın tüm parçalarıyla denklemde kalması önemli. Kulislerde ise eski Başbakan Berlusconi'nin söz konusu ortaklığı bozabileceği konuşuluyor. Peki neden?

Ukrayna’da Kamikaze ittifakı! Savaşa etkisi ne olur?

Rusya, Kiev'de İran yapımı kamikaze İHA'ları kullanmaya başladı. İran bu durumu yalanlarken Rusya'dan yanıt gecikmedi. İki ülke de İran yapımı İHA kullanıldığını inkar etse de batının şüphesi yok. Peki Kamikaze İHA'ların etkisi ne olur?

Antrenör takımı

Jorge Jesus, Fenerbahçe'de bir antrenör takımı yarattı. Takımdaki oyuncuların hiçbir bahanesi yok. Beşiktaş'ta Ismael biraz gözden düşmüş gibi. Galatasaray'da kaza 'geliyorum' dedi.

5 soru 5 cevap: Türkiye’nin ikinci nükleer santralinde neler oluyor?

Japon ve Fransızların ortak olarak yapacağı Türkiye'nin ikinci nükleer santrali projesi için Ruslar devreye girdi. Sinop'ta yapılacak proje 2013 yılından beri gündemde. Peki neden Sinop seçildi? Projenin ekonomik büyüklüğü ne? Yeni santral ne zaman açılabilir?

Liz Truss'ın 45 günü: Direnç, kriz, geri adım ve istifa!

Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss, görevde sadece 45 gün kalabildi. Büyük ekonomik çalkantılar, zor kararlar ve dönemeçlerle dolu bu 45 gün, önemli satır başları içermekte. Peki Truss'ı ülke tarihinin en kısa süre görevde kalan başbakanı haline getiren süreçte neler yaşandı?

Fenerbahçe'nin ofsayt istatistiği ne anlatıyor? 'Evet, elbette iyi bir oyun!'

Jorge Jesus önderliğindeki Fenerbahçe, oyunuyla alkış alırken çarpıcı istatistiklere de imza atıyor. Bunlardan biri de ofsayt istatistiği... Sarı-lacivertliler ligde hem açık ara rakiplerini en çok ofsayta düşüren hem de en az ofsaytta kalan ekip. Peki bu, oyunla ilgili ne anlatıyor?

Orta yaş ne zaman başlıyor? 30'lar da buna dahil mi?

Dünya yaş kavramını yeniden ele alıyor. Artık 55 yaş 'yaşlı' değil. Orta yaş sendromu 30'larda bile görülebiliyor. Pahalı harcamalar yapmak çözüm değil.

5 soru 5 cevap | TCMB'nin faiz hamlesinden ne anlamalıyız?

Merkez Bankası politika faizini 150 baz puan düşürdü. Kurul, sonraki toplantıda benzer bir adım atılarak faiz indiriminin sona erdirileceğinin sinyalini verdi. Peki TCMB'nin bu hamlesinden vatandaş olarak ne anlamalıyız? Bankalardaki kredi faizleri ile politika faizi arasındaki makas neden açık?

Çelebi AK Parti'ye, Fakıbaba İYİ Parti'ye geçti... Türkiye'de parti değiştirmeler nasıl yaşandı?

Seçim yaklaştıkça siyaset ısındı ve yıllardır her seçim öncesi olduğu gibi partiler arası milletvekili transferleri de gündeme geliyor. Parlamentoda pek çok kez vekiller parti değiştirdi. Bu durum bazen siyaseti büyük çapta etkiledi, bazen ise Meclis aritmetiğinde kritik hesapları akıllara getirdi.

Kevin Spacey aklandı mı? | Taciz iddiaları, tazminatlar, transatlantik duruşmalar...

Hakkında cinsel istismar suçlamaları bulunan Kevin Spacey, bu davalardan birinde ilk kez suçsuz bulundu. Aktörün yargılanacağı diğer davalarda hakimlerin ne yönde karar vereceği ise merak konusu. Spacey'nin bu gelişmeler neticesinde tazminat davası açıp açmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Birleşik Krallık'ta şimdi ne olacak? 'Seçim' sesleri, Boris ihtimali ve dahası...

Başbakan Liz Truss'ın istifasının ardından Birleşik Krallık'ta yeni başbakan arayışı başladı. Muhafazakar Parti, yeni liderini, yani ülkenin son dört yıldaki dördüncü Muhafazakar başbakanını ay sonuna kadar belirleyecek ancak muhalefet yüksek sesle erken seçim çağrısı yapıyor. Peki şimdi ne olacak?

 'Britanya İmparatorluğu'nun yıkılışını izliyorum' | İngiltere'de güneş nasıl battı?

İngiltere, yüzyıllar boyunca siyasi istikrarın hakim olduğu Britanya İmparatorluğu ile dünyanın süper gücü olmayı başarmıştı. Bugün ise 4 yılda 4 başbakan değişimi veya monarşinin devam edip etmeyeceği gibi konularla gündeme geliyor. Peki ne oldu da Britanya İmparatorluğu'nda 'güneş battı?'

Yeni annelerin kilo verme mücadelesi | 'Nasıl olduğumu değil, nasıl göründüğümü konuştular'

Doğumdan sonra hemen kilo verme çabası birçok kadın için zorlu bir süreç olabiliyor. Uzmanlar, yeni doğum yapan kadınların bir an önce zayıflama baskısı görebildiğini ancak doğumdan sonra hızla kilo vermenin tehlikeli olabileceğini belirtiyor.

Dinozorların neslini yok etmişti... Asteroit nasıl 1.5 kilometrelik dev tsunami oluşturdu?

Dünyadaki dinozorların neslini yok ettiğine inanılan dev bir asteroit, 66 milyon yıl önce Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nın kuzeyine çarpmıştı. Bilim insanları çarpmanın etkisi ile 1.5 kilometreden yüksek bir tsunami oluştuğunu ortaya çıkardı. Peki bu tsunami yeryüzünde neleri değiştirdi?

Rusya-Ukrayna savaşında yeni perde: General Kış geldiğinde ne olacak?

Yaklaşan kış ayları, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yeni bir döneme girilebileceğinin habercisi olarak yorumlanıyor. ABD istihbaratı Ukrayna'nın önünde askeri açıdan kritik bir 6 haftalık süreç olduğunu ifade ederken General Kış'ın doğurabileceği insani krizler de şimdiden konuşulmakta...

Kaynak: Web Özel

Web Özel