2030 Dünya Kupası nerede olacak? Adaylar kim?

FIFA 2022 Dünya Kupası
2030 Dünya Kupası nerede olacak? Adaylar kim?
2030 için adaylar şimdiden hummalı bir çalışma içinde. Fotoğraf: Shutterstock

Katar 2022'nin heyecanı şimdiden tüm futbolseverleri sararken, 2030 Dünya Kupası'nın nerede olacağı da tartışılmaya başlandı. İspanya'nın başını çektiği Avrupa turnuvası fikrinin yanında Güney Amerika da iddialı. Suudi Arabistan'ın da kolları sıvadığı iddia ediliyor.

Dünya Kupası 18 Kasım’da Katar’da başlıyor. Şimdiden herkes favori takımını belirlemeye başladı. Futbol severlerin çok büyük ihtimalle Messi ve Ronaldo’yu birlikte izledikleri son Dünya Kupası olacak. Katar 2022 her yönüyle özel bir turnuva. Orta Doğu ilk kez bu kupaya ev sahipliği yapacak.

Kupa organizasyonu çok detaylı ve son derece karmaşık bir operasyon. Şimdiden bazı ülkeler 2030 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için kolları sıvadı bile. 2026, ABD, Meksika ve Kanada işbirliğinde düzenlenecek. Kuzey Amerika kıtasında düzenlenecek bu turnuvada 32 değil 48 takım mücadele edecek.

2030 için hazırlıklar başladı. Başvurular geçen haziran ayında açıldı. Kazanan 2024 yılındaki 74. FIFA Kongresi’nde belli olacak.

AVRUPA TURNUVASI

İspanya 1982’ye ev sahipliği yaptıktan sonra 2030 için de kararlı. Ülke 2018 ve 2022 turnuvalarını da istese de başarılı olamadı. İspanya’nın Portekiz’le birlikte bu kupaya ev sahipliği başvurusu yapacaklar. İki ülkenin yöneticileri şimdiden konu üzerinde uzlaştı.

Bu başvuruya sürpriz bir şekilde daha sonra Ukrayna da katıldı. Geçen haftalarda açıklamalarda bulunan İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, “Başvurumuz artık İberya başvurusu değil, Avrupa başvurusu” açıklamasında bulundu.

2030 yılına kadar Ukrayna’daki siyasi durumun nasıl olacağı bilinmiyor ancak FIFA’nın başvuruyu kabul etmesi durumunda ülkede grup aşamasındaki maçların oynanması gündeme gelebilir.

İlk Dünya Kupası 1930 yılında ve o zamanki ismi Jules Rimet adıyla Uruguay’da düzenlenmişti. İki kez Dünya Kupası kazanan bu küçük ama futbolda başarılı Latin Amerika ülkesi, Dünya Kupası’nın 100’üncü yılı sebebiyle turnuvayı düzenlemeye tekrar göz kırpıyor.

MESSI VE SUAREZ ÇALIŞIYOR

Arjantin ve Uruguay futbol federasyonu bu kupayı birlikte düzenlemek için resmi başvuruda bulundular. Lionel Messi ve Luis Suarez’in bunun gerçekleşmesi için Avrupa futbolundaki bağlantılarını kullandığı ifade ediliyor. İki ülkenin teklifine Paraguay ve Şili’nin de dahil olması gündemde.  

Mısır, Dünya Kupası’nı düzenleme isteğini son yıllarda sıklıkla ifade ediyor. Ülkenin eski futbol federasyonu başkanı Hany Abo Rida bu isteği dile getirmişti.

INFANTINO VE PRENS BU KONUYU GÖRÜŞTÜ MÜ?

İngiliz The Times gazetesi Suudi Arabistan’ın da kupa ile ilgilendiğini iddia etti. Bu iddia FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun, Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile olan yakın ilişkisine dayandırıldı. İkili geçen ağustos ayında Anthony Joshua ve Oleksandr Usyk’ın boks maçını Cidde’de birlikte izlemişti.

Bu maçtan iki gün sonra FIFA Başkanı Infantino, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile bir görüşme yaptı. FIFA’nın internet sitesinde görüşme hakkında, ‘yapıcı’ olduğu yorumunda bulunuldu.

Yunanistan, Mısır ve Suudi Arabistan bu kupayı birlikte düzenlerse ilk kez üç farklı kıtada Dünya Kupası düzenlenmiş olacak.

Fas daha önce 1994, 1998, 2006, 2010 ve 2026 Dünya Kupaları’na ev sahipliği yapmayı denedi ve bu başvurular reddedildi. Ülke 2030 için de şansını deniyor. Eğer başvuru bu kez kabul edilirse Güney Afrika’dan sonra ilk kez bir Afrika ülkesinde Dünya Kupası düzenlenmiş olacak.

İSRAİL DÜZENLEYEBİLİR Mİ?

Geçen yıl Ekim ayında FIFA Başkanı Infantino ve İsrail'in eski Başbakanı Naftali Bennett İsrail’in 2030 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile birlikte Dünya Kupası’nı düzenleme isteğine ilişkin bir ortak açıklama yayımlamışlardı. Daha önce İsrail 1964’te Asya Kupası’nı düzenlemişti.

Birleşik Krallık’ın da 2030 kupasına bir teklif vermesi gündemdeydi. Hatta önceki başbakanlar Theresa May ve Boris Johnson da bu öneriye sıcak bakıyordu ancak, İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler ve İrlanda Cumhuriyeti, Euro 2028 için teklifte bulundu, böylece 2030 Dünya Kupası başvurusunu yapmadılar.

Kaynaklar: The Athletic, Reuters, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

2022 Dünya Kupası