Hayvanlar rüyalarında ne görürler? Terli patiler, gergin çeneler, hırıltılar...

Hayvanlar rüyalarında ne görürler? Terli patiler, gergin çeneler, hırıltılar...
Araştırmacılar, hayvanların rüyalarında ne gördüklerini tam tespit edemese de bu konuda önemli varsayımlara sahip. Fotoğraf: Shutterstock

İnsanlar gibi bir çok hayvan da rüya görüyor. Ancak hayvanların rüyalarında ne gördüğü merak konusu. Yapılan araştırmalar oldukça ilginç sonuçları ortaya koyuyor. Tam olarak emin olunmasa da hayvanların rüyalarında günlük hayatta yaptığı aktiviteleri gördüğü düşünülüyor.

Hayvanlar da uykularında tıpkı insanlar gibi her türlü sesi çıkarabiliyor ve hareketler yapabiliyor. Birçok hayvanın uyurken bacakları seğiriyor veya bazı hayvanların uykuda inledikleri duyulabiliyor. Uzmanlar bunları rüya görmenin emareleri olarak yorumluyor.

İnsanlar gibi diğer hayvanlar da uyku sırasında birkaç uyku döngüsünden geçiyor. Uyku kısaca 3 kısımdan oluşuyor: Uyanıklık, hızlı göz hareketi (REM) uykusu ve hızlı göz hareketi olmayan uyku dönemleri.

Hızlı göz hareketlerinin yaşandığı REM uykusu, uyku sırasında rüyaların görüldüğü evre olarak betimleniyor. İnsanlar gibi REM uykusu yaşayan birçok hayvanın da rüya gördüğü biliniyor.

KÖPEKLERİN BEYİN AKTİVİTELERİ İNSANA BENZİYOR

İnsanlar gibi tıpkı köpekler de rüyayı uykunun en derin kısmı olan REM evresinde görüyorlar. ABD'deki Ohio State Üniversitesi'nden öğretim üyesi M. Leanne Lilly, "Eğer REM ve rüya görme, köpeklerde de insanlarda olduğu gibi işliyorsa onlar da muhtemelen günlük deneyimleriyle ilgili rüyalar görüyorlar" diyor. 

Yapılan deneyler de bu teoriye benzer sonuçlar veriyor. Kanada'nın British Columbia Üniversitesi'nde yapılan bir deneyde araştırmacılar, köpeklerde beynin bir kısmı olan beyin ponsunu geçici olarak devre dışı bıraktılar. Beyin ponsu, uyku sırasında vücuttaki büyük kasların hareket etmesini engelliyor.

Hayvanlar rüyalarında ne görürler? Terli patiler, gergin çeneler, hırıltılar... - Resim : 1
Kedilerin rüyalarında günlük aktivitelerini gördükleri düşünülüyor. Fotoğraf: Shutterstock

Deney sonunda araştırmacılar, köpeklerin rüyalarında kuşları kovaladıklarını ya da uyanık zamanlarındaki gibi günlük aktivitelerini gördüklerini saptadı. Deneyi yapan profesör Stanley Coren "Geldiğimiz noktada, köpeklerin rüyalarında günlük yaşamda yaptıkları şeyleri gördüklerini varsayıyoruz. Köpeklerdeki rüya düzeni, insanlardaki rüya düzenine çok benziyor" diyor. Veteriner Dr. Gary Richter ise, köpekler ile insanların rüya düzenleri arasındaki benzerliği şu şekilde açıklıyor: 

"Köpek beyni, yapısal anlamda insan beynine çok benziyor. Dolayısıyla köpeklerin beyin dalgaları ve uyku sırasındaki beyin aktiviteleri de insanlarınkine benziyor."

Ayrıca, araştırma köpeklerin uyurken cinslerinin ayırt edici özelliklerine dair rüyalar görebileceğini de savunuyor. Bilim insanları henüz tam olarak emin olamasa da Pointer türü köpeklerin rüyasında avını işaret ettiği ve Dobermanların koruma davranışı sergilediği tahmin ediliyor. Labrador Retriever cinsi köpekler de büyük ihtimalle rüyasında tenis toplarını kovaladığını görüyor.

TERLİ PATİLER KABUSLARI

Dr. Carlo Siracusa köpeklerin yaşadığı olumsuz durumlarla ilgili de kötü rüyalar görebileceklerini söylüyor. Uzmanlar, uyuyan bir köpeğin göz kapaklarının veya pençelerinin seğirmesinin normal olduğunu ifade ediyor. Ancak uyku sırasında patilerin terlemesi ve çenenin gerginleşmesi gibi belirtiler ya da hızlı nefes alma, hırıltı, havlama ve inleme gibi durumlar da köpeğin kabus gördüğüne işaret olabilir. Siracusa, "Köpeğinizin kabus gördüğünü düşünüyorsanız uyandırmayın, çünkü korku nedeniyle agresif tepki verebilir" diyor. 

Hayvanlar rüyalarında ne görürler? Terli patiler, gergin çeneler, hırıltılar... - Resim : 2
Pointer türü köpekler rüyalarında bir avı işaret ettiklerini görebiliyorlar. Fotoğraf: Shutterstock

KEDİLERDE DE BENZER DURUM GÖRÜLÜYOR 

Sadece köpeklerde değil kedilerde de beynin pons kısmının devreden çıkarılması, rüya gördüklerinde normal yaşamdaki gibi hareket etmelerine neden oluyor. Buna göre, pons kısmı devreden çıkarıldığında, kediler de tıpkı köpekler gibi rüya gördükleri zaman kıpırdamadan yatmak yerine etrafta dolaşıyor ve agresif davranıyorlar.

Bilim insanları kedilerin de rüyalarında uyanık oldukları saatlerde yaptıkları aktiviteleri gördüklerini öne sürüyorlar.

Veteriner nörolog Adrian Morrison'a göre, rem uykusundaki kediler kendisine söylenenleri takip ediyormuş gibi başlarını hareket ettiriyor. Bazı kediler de rüyalarında fare kovalıyormuş gibi yırtıcı davranışlar sergiliyorlar.

FARELERİN LABİRENT RÜYASI 

Hayvanların rüyalarında ne gördüğünü kesin olarak bilmenin bir yolu olmasa da bazı küçük çalışmalar bize ipuçları veriyor. Bilim insanları, özel ekipman kullanarak memelilerdeki rüya döngüleri ve ilişkili beyin aktivitesini izleyebiliyorlar.

ABD'nin önde gelen üniversitelerinden MIT'de fareler üzerinde yapılan deneylerde, farelerin beyin aktivitesi ölçülerek rüya gördükleri ortaya çıkarıldı. Daha önce labirentte koşan bir farenin uyku sıyasındaki beyin aktivitesinin söz konusu koşu sırasındaki beyin aktivitesi ile aynı olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu nedenle farenin rüyasında labirentte koştuğu anı tekrar yaşadığını ifade ediyor. 

 Kaynaklar: The Insider, American Kennel Club, Southern Living, BBC

Kaynak: Web Özel