İtalya'da ipler yine Berlusconi'nin mi elinde? 'Ağırlığı oyunun ötesinde...'

İtalya
İtalya'da ipler yine Berlusconi'nin mi elinde? 'Ağırlığı oyunun ötesinde...'
Vergi kaçakçılığı ve yolsuzluklar nedeniyle getirilen siyasi yasağı 2018'de kaldırılan eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, 13 Ekim'deki ilk oylamayla Senato'ya geri döndü. Fotoğraf: Reuters

İtalya'da seçimden Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri zaferle ayrılsa da hükümet kurma sürecinde sağ ittifakın tüm parçalarıyla denklemde kalması önemli. Kulislerde ise eski Başbakan Berlusconi'nin söz konusu ortaklığı bozabileceği konuşuluyor. Peki neden?

İtalya'da seçimden aşırı sağ zaferle ayrılırken Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya'nın Kardeşleri de sandıktan 1. parti olarak çıkmıştı. Avrupa'da ciddi bir endişe doğuran bu sonucun ardından Meloni'yi ilk kutlayanlar AB'nin aşırı sağdaki liderleri olmuştu. İtalya’da hükümeti kurma görevini verme yetkisi Cumhutbaşkanı Sergio Mattarella'ya ait. Söz konusu süreç hala devam ederken İtalya'da gözler tanıdık bir isme, Silvio Berlusconi'ye çevrilmiş durumda...

Medya devi, Euro milyarderi, AC Milan'ın eski sahibi, üç dönem başbakanlık yapmış Silvio Berlusconi, seçimden zaferle ayrılan sağ ittifakında kilit bir pozisyonda yer alıyor. Kulislerde konuşulana göre Berlusconi, daha ılımlı bir merkez sağ iktidarının oluşturulmasına destek vermek için Meloni ile olan ortaklığına son verebilir. “İtalya'da demokrasinin geleceği için ipler Berlusconi'nin mi elinde” soruları sorulurken kurt siyasetçinin taktiksel olarak bu gerilimi yarattığı da ifade ediliyor.

'AVRUPA BİZDEN ÇOK ŞEY BEKLİYOR'

2012'de vergi kaçakçılığı ve yolsuzluk nedeniyle yargılanıp 4 yıl hapis cezası alan; bunun üzerine de siyasetten men edilen eski başbakanın siyaset yasağının 2018'de kaldırıldığını hatırlatmakta fayda var.

İtalya'da ipler yine Berlusconi'nin mi elinde? 'Ağırlığı oyunun ötesinde...' - Resim : 1

Aynı zamanda 2013'te reşit olmayan Fas asıllı dansçı Karima El Mahroug ile para karşılığı cinsel ilişkiye girdiği ve gücünü kötüye kullandığı gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 2014'te karar temyizden dönünce beraat eden Berlusconi, Twitter'dan son gelişmeler üzerine şu açıklamaları yaptı:

“Avrupa bizden çok şey bekliyor ve biz kendimizi yeni hükümetin garantörü olarak görüyoruz.”

2014-2016 yılları arasında Roma Büyükelçisi olarak görev yapan İYİ Parti Milletvekili Adnan Aydın Sezgin, konuyu haberglobal.com.tr'ye değerlendirirken eski başbakanın bu kurumları tanımasına ve ağırlığına dikkat çekiyor:

“Berlusconi'nin aldığı yüzde 8'lik oyun ötesinde bir ağırlığı var. Güç ilişkilerini, güç şebekelerini iyi biliyor. Meloni'ye mutlaka etki edecektir.”

Berlusconi siyasi yasağının ardından Senato'ya dönerken, İtalyan basınında “kasten yaptığı” düşünülen bir olaya imza attı. Berlusconi'nin elindeki notlarda Meloni için 'zorba', 'kibirli' ve 'saldırgan' ifadelerini kullandığı görülüyordu. Gazeteciler tarafından Meloni'ye bu sorulduğunda müstakbel başbakan, “'Rüşvet yemez' yazmayı unutmuş” diye yanıt veriyordu. Roma'da 17 Ekim akşamı yapılan bir toplantıda ikilinin arasında bir gerginlik yok gibi gözüküyordu.

'KONJONKTÜRÜN BİR ÜRÜNÜ'

Adnan Aydın Sezgin burada Berlusconi'nin kritik bir hesabı olabileceğine vurgu yapıyor ve “Meloni'nin partisi oturmuş, koordine ve uygulamaya dönük politikaları belirgin bir parti değil. Konjonktürün bir ürünü” diyor. Bir önceki seçimin galibi 5 Yıldız Hareketi'nin de popülist ve reaksiyoner olduğunu aktaran Sezgin, İtalyan toplumunun yerleşik siyasetten duyduğu sıkıntının tezahürü olarak Meloni'nin zafer elde ettiğini ifade ediyor.

“İtalya hükümetlerden ziyade özel sektörüyle ve kurumlarıyla kendini yöneten bir ülke. Hükümetin hangi cenahtan olduğu işleyişi etkilemiyor” diyor ve bununla birlikte endişelere rağmen İtalya'nın Kardeşleri'nin söylemlerinin aksine pratikte AB karşıtı bir politika güdemeyeceğini dile getiriyor:

“İtalya da AB'nin 750 milyar Euro'luk Covid kurtarma paketinden payını aldı. AB ile ilişkilerini buna göre belirlemek zorunda” diyen Sezgin, Berlusconi'nin hamlesini şöyle yorumluyor:

“Belki biraz spekülatif ancak Berlusconi yarattığı bu küçük gerginlikle Meloni'ye 'Bakın ben AB karşıtıydım ancak ortaklarım, özellikle Berlusconi serbest bırakmadı' diyebilir. İtalyan ekonomisi her şeye rağmen dinamik bir ekonomi. Koca Rusya'nın gayri safi milli hasılası savaş öncesinde 1.4 trilyon dolardı. İtalya'nın ise 1.8 trilyon dolar. Ancak yine de AB alanı olmadan İtalyan ekonomisinin ayakta kalması da mümkün değil.”

'İTALYA'YA HAKİM OLAN KESİMLERİN ETKİSİ...'

Tüm bunların yanında Meloni, Berlusconi için “Onu yanımızda taşımamıza gerek yok. İtalya tarihinde son 20 yılda ondan fazla kendisini empoze eden başka biri yok muhtemelen” dese de Sezgin de İtalyan medyası ve siyaseti de Meloni'nin kurt siyasetçi Berlusconi'ye ihtiyaç duyduğunu biliyor:

“Etrafında İtalya'ya hakim olan kesimlerden bir kısmının etkisi var. İtalya'yı sahiden yöneten bürokrasi aleminden, iş dünyasından, kilisenin bir kısmından... Bunların etki katsayıları yüksek.”

Sezgin öte yandan Berlusconi'nin Meloni'nin aldığı oyu göz önünde tutarak hükümeti İtalya'nın Kardeşleri ile kurmayı kabul edeceğini ve toplumda infial yaratabilecek bir karara kalkışmayacağını da öngörüyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*The New York Times, BBC, La Repubblica

Kaynak: Web Özel

İtalya