Fenerbahçe'nin ofsayt istatistiği ne anlatıyor? 'Evet, elbette iyi bir oyun!'

Fenerbahçe
Fenerbahçe'nin ofsayt istatistiği ne anlatıyor? 'Evet, elbette iyi bir oyun!'

Jorge Jesus önderliğindeki Fenerbahçe, oyunuyla alkış alırken çarpıcı istatistiklere de imza atıyor. Bunlardan biri de ofsayt istatistiği... Sarı-lacivertliler ligde hem açık ara rakiplerini en çok ofsayta düşüren hem de en az ofsaytta kalan ekip. Peki bu, oyunla ilgili ne anlatıyor?

Süper Lig'de 20 puanı bulunan ve maç eksiğiyle ikinci sırada yer alan Fenerbahçe, son haftalarda topladığı puanlar kadar oynadığı oyunla da taraftarını memnun ediyor. Teknik Direktör Jorge Jesus zaten genel anlamda var olan kredisini her geçen gün daha da artırırken sarı-lacivertlilerin oyununun detayları da yorumcular tarafından sıklıkla masaya yatırılıyor.

Ligde oynadığı 9 maçta 28 gol atan Fenerbahçe'nin bu alandaki en yakın takipçisi 10 maçta 21 gol kaydeden lider Adana Demirspor. Maç başına 3.1 gol gibi etkileyici bir oran yakalamayı başaran Kanarya, Süper Lig'de şampiyonluk ortalaması olarak da adlandırılan maç başı 2 gol ortalamasının oldukça üzerinde seyrediyor.

FENERBAHÇE'NİN SIRA DIŞI OFSAYT RAKAMLARI!

Söz konusu ortalamayı Fenerbahçe dışında geçen tek takımın maç başı 2.1 gol ortalamasıyla Adana Demirspor olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ligde 4. sırada yer alan Beşiktaş ise 1.9 ile bu baraja en yakın takım. Bunların ışığında “Jesus'un Fenerbahçesi, 103 gollü sezonu geçer mi?” sorusu masada duruyor ancak dikkat çeken başka bir istatistik daha var.

Bahsettiğimiz istatistik ofsayt istatistiği. Jorge Jesus ve öğrencileri bu alanda sıra dışı rakamlara ulaşmış durumda. Peki bunun gerçekten oyun için önemi nedir? Ofsayt istatistikleri bize neyi anlatır?

Öncelikle sayılara bakalım. Fenerbahçe, ligde her maçta rakiplerini ortalama 5.2 kez ofsayta düşürüyor. Sarı-lacivertliler, bu alanda açık ara lig lideri. Ligde ilk 5 sırada yer alan ekiplerden Fenerbahçe'ye en yakın ekip, diğer istatistiklerde olduğu gibi burada da Adana Demirspor. Mavi Şimşekler, maç başına 2.4 ortalamasına ulaşmış. Ligde bu konuda dikkat çeken diğer takım ise rakiplerini maç başına 3.1 kez ofsayta düşüren İstanbulspor.

Fenerbahçe'nin ofsayt istatistiği ne anlatıyor? 'Evet, elbette iyi bir oyun!' - Resim : 1

Jorge Jesus'un öğrencileri ofsayta yakalanmama konusunda da gayet başarılı bir performans çiziyor. Ligde maç başı ortalama 1.1 kez ofsayta düşen Fenerbahçe, bu alanda da önemli bir farkla lider konumda. İlk 5'te Başakşehir, maç başı 2.3 ofsaytla Kanarya'yı takip ederken alt sıralarda ise Alanyaspor 2.1 ile göze çarpıyor.

Tüm resmi maçlarda rakiplerini toplamda 92 kez gafil avlayan ve ofsayta düşüren Fenerbahçe'de ortaya çıkan bu açık ara fark bunun net bir tercih olduğunu açıkça gösteriyor. Aslında bir takımın rakibini ne kadar ofsayta düşürdüğü veya bir maçta ortalama kaç kez ofsaytta yakalandığı ekseriyetle teknik ekipleri ilgilendiren bir taktiksel tercih meselesi.

'BU İYİ BİR OYUN... TAKIM BOYU UZADIKÇA...'

Jorge Jesus'un öğrencileri görünen o ki bu tercihi iki tarafta da yüksek disiplinle doğru bir şekilde uyguluyor.

Peki bu durum iyi bir oyuna mı işaret? Haberglobal.com.tr'ye konuşan Mehmet Demirkol, “Evet, elbette” diyor ve “Bu iyi bir oyun. Ve iyi oyunu da dar alanda oynamak gerekiyor. Takım boyu uzadıkça problem doğuyor. Kısa kaldığı durumda rakip için de hareket alanı azalıyor” ifadelerini kullanıyor.

Çarpıcı bir noktaya daha dikkat çeken Demirkol, “Fenerbahçe maçlarında ofsayta sebep olan paslara baktığınızda bu pasların baskı altında atıldığını görüyorsunuz” diye konuşuyor ve ortaya çıkan istatistiğin Fenerbahçe'nin oyununu tarif ettiğini vurguluyor. Demirkol, ortaya çıkan veriler ışığında sarı-lacivertlilerin oyununu şöyle tarif ediyor:

“Fenerbahçe kompakt oynuyor. 15-20 metrede oynamaya çalışıyor ve mesafenin uzamasına izin vermiyor. Fenerbahçeli oyuncular çizgi halinde birbirine yaklaşarak oynuyor.”

'BU OFSAYT TAKTİĞİ DEĞİL'

Kompakt oyunda yükselen tempoya ayak uyduramayan rakiplerinin Fenerbahçe'ye karşı zor durumlara düştüğünü ifade eden Demirkol, “Bu kadar kompakt gelen bir takıma karşı bu sayıda ofsayta düşmek çok normal” diyor ve Fenerbahçe'nin klişeleşmiş bir “ofsayt taktiği” uygulamadığının altını çiziyor:

“Bu ofsayt taktiği değil. Fenerbahçe'nin oyununun bir sonucu olarak rakiplere 'faux depart' (atletizm jargonunda 'hatalı çıkış' anlamına gelen Fransızca ifade) yaptırıyor.”

Burada taktiksel disiplinin altını çizmekte fayda var. Her ne kadar Fenerbahçe, ofsayt taktiği uygulamasa da oyunu klasik ofsayt taktiğinin risklerini de barındırıyor. Oluşan boşluklar, disiplinden verilecek kısa bir taviz ve tempo düşüklükleri sorun yaratmaya müsait. Mehmet Demirkol da buna dikkat çekerek Fenerbahçe'nin açık ara en az ofsayta düşen takım olmasının da sahanın diğer tarafındaki disiplinle bağlantılı olduğunu ifade ediyor ve şöyle noktalıyor:

“Bu oyunun disiplinden taviz vermeden oynanması gerekiyor. Bundan iki kez koptular. Biri Ümraniyespor diğeri de Karagümrük maçlarıydı ve ikisinde de sorun yaşadılar.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

fenerbahçe