Asgari ücret ne kadar olacak? Kulislerde konuşulan rakamlar ne?

Asgari ücret
Asgari ücret ne kadar olacak? Kulislerde konuşulan rakamlar ne?
Yıl sonunda asgari ücrete yapılacak zam iş dünyasında dengeler açısından da yakından takip ediliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye'de herkes asgari ücreti bekliyor. Açıklanacak rakam sadece mavi yaka çalışanları değil, diğer ücretleri de etkileyecek. Bakan aralık ayını işaret ediyor. İş dünyası beklemede. Merkez Bankası Beklenti Anketi yıl sonu enflasyonunun yüzde 70'e yakın olmasını öngörüyor.

Türkiye’de son yıllarda yaşanan kur artışından dolayı asgari ücret döviz bazında düşüyor ancak TL bazında önceki yıllarda görülmeyen oranda zamlar yapılıyor. Aralık ayında yapılacak son zam iş dünyasındaki dengeler açısından da çok önemli.

Resmi rakamlara göre; Türkiye’deki çalışanların yaklaşık yüzde 50’si asgari ücretli. Bu oran yurt dışındaki ülkelere göre bir hayli yüksek. Sosyal güvenlik uzmanlarına göre asgari ücretli oranının bu kadar yüksek olmasının bir diğer sebebi ise daha yüksek maaş alıp sigortası asgari ücret üzerinden gösterilenler.

Geçen temmuz ayında yüzde 30 civarında gelen son ara zamla birlikte asgari ücret 5.500 TL oldu. Son altı buçuk yıllık süre içerisinde asgari ücrete yüzde 233 zam geldi. Aralık ayında belli olacak asgari ücret sadece mavi yaka çalışanlar için değil, özel sektör için de çok önemli.

Asgari ücret ne kadar olacak? Kulislerde konuşulan rakamlar ne? - Resim : 1

EN YÜKSEK ASGARİ ÜCRET LÜKSEMBURG'DA

Bugün Avrupa’da en yüksek brüt asgari ücreti 2 bin 313 euro ile Lüksemburg ödüyor. Ülkede 2012-2022 yılları arası asgari ücrete yılda yüzde 2.5 zam yapılmış. Fransa vatandaşlarına 1.646 euro brüt asgari ücret öderken yıllık asgari ücret artışı yüzde 1.5 seviyesinde.

2012 ve 2022 yılları (temmuza kadar) asgari ücretin aylık ortalama en fazla arttığı Avrupa ülkesi Litvanya olmuş. Litvanya’da aylık ortalama artış yüzde 12.1 seviyesinde. Ülkede 2012 yılında 232 euro olan asgari ücret 2022 yılında 730 euroya çıktı.

Peki Türkiye’de durum ne? Eurostat verilerine göre; Türkiye’de 2012 yılında 412 euro olan brüt asgari ücret, 2022 yılının temmuz ayı kuru ile brüt 374 euroya geriledi. Asgari ücretlinin maaşı son 10 yılda her yıl yüzde 1 oranında geriledi. Haberglobal.com.tr'nin ulaştığı iş dünyası temsilcilerinin çoğu şu an önümüzdeki asgari ücret zammı hakkında konuşmak için erken olduğunu ifade etti.  

ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI 14 MİLYON 782 BİN

Asgari ücretin işverene olan yükünü azaltmak için devletin önemli bir çabası var. Gerekli şartları sağlayan işverenlere 2022 temmuz-aralık döneminde aylık 99.9 TL asgari ücret desteği sağlanıyor.

2022 temmuz ayı rakamlarına göre Türkiye’de 14 milyon 782 bin 776 kişi ücretli olarak çalışıyor. Aktif sigortalı insan sayısı ise 24 milyon 918 bin. Ücretli çalışan ile sigortalı çalışan arasındaki fark dikkat çekici.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Aralık ayında enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapacağız” açıklamasında bulundu. Merkez Bankası Beklenti Anketi’nin katılımcıları 2022 yılı sonunda enflasyonun yüzde 67.78 olmasını bekliyor. Asgari ücrete temmuz ayında yüzde 30’luk bir zam yapılmıştı. Şimdi diğer altı ay için nasıl bir zam yapılacağı merak konusu.

Geçen Aralık ayında asgari ücrete yüzde 50 artış yapılmıştı. Böylesi bir oran son yıllarda görülmezken, kimi özel sektör firmalarında yapılan maaş zammı da oran olarak geçmiş yıllardan farklılaşıyor.

'DÜŞÜK ZAM İÇ TALEBİ ETKİLER'

İktisatçı Doçent Doktor Orhan Karaca, geçen günlerde haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada çalışanlara düşük zam yapmanın iç talebi olumsuz etkileyeceğini aktarmıştı. 

“Enflasyondan dolayı çalışan kesimler, sabit gelirli kişiler, satın alma güçlerinin önemli bir kısmını kaybediyorlar. Bunun telafi edilmesi lazım” demekte. Karaca tekrardan bir enflasyona sebep olacağı gerekçesiyle çalışan kesimin maaş zammının sınırlı tutulmasının doğru bir görüş olmadığının altını çizerken, “Çalışanlara düşük zam yapılması iç talepte de sorunlar doğurur” demişti.

Bugün dünyadaki bütün çalışanlar yüksek enflasyon karşısında yüksek maaş zamları talep ediyor. İngiltere, şirketlerden büyük vergi kesintileri yaparken istihdamın korunacağını düşünüyor ancak çalışanlar bu düzenlemenin patrona yarayacağı gerekçesiyle itiraz ediyor. Bugün Y kuşağı olarak bilinen 30 yaş civarındaki profesyonellerin ailelerinden daha az bir refaha sahip olacakları küresel olarak ekonomik olarak kabul edilmiş bir gerçek

Kaynaklar: Eurostat, TÜİK, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Asgari ücret