Çelebi AK Parti'ye, Fakıbaba İYİ Parti'ye geçti... Türkiye'de parti değiştirmeler nasıl yaşandı?

AK Parti İYİ Parti
Çelebi AK Parti'ye, Fakıbaba İYİ Parti'ye geçti... Türkiye'de parti değiştirmeler nasıl yaşandı?

Seçim yaklaştıkça siyaset ısındı ve yıllardır her seçim öncesi olduğu gibi partiler arası milletvekili transferleri de gündeme geliyor. Parlamentoda pek çok kez vekiller parti değiştirdi. Bu durum bazen siyaseti büyük çapta etkiledi, bazen ise Meclis aritmetiğinde kritik hesapları akıllara getirdi.

Seçim takvimi yaklaştıkça siyaset sahnesi ısınıyor. Siyasetin son gündem maddesi parti değiştiren milletvekilleri. CHP’den Memleket Partisi’ne geçen, daha sonra bağımsız milletvekili olarak görev yapan Mehmet Ali Çelebi, AK Parti’ye katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini partiye davet ettiğini belirten Çelebi, “Yoluma Cumhur ittifakı çatısı altında AK Parti'de devam edeceğim” dedi.

Bu gelişmeden kısa bir süre sonra 2009 seçimlerinde bağımsız bir şekilde Şanlıurfa Belediye başkanı seçilen, daha sonra Tarım Bakanlığı da yapan Ahmet Eşref Fakıbaba AK Parti'den istifa etti. Fakıbaba aynı zamanda milletvekilliğinden de istifa ederken İYİ Parti’ye katılacağını açıkladı.

Siyasetten tanınan iki ismin partilerini değiştirmesi çokça konuşuldu. Türk siyasetinde parti değiştiren pek çok siyasetçi örneği var. Kimi fikir olarak kendisini artık partisine yakın hissetmediği için, kimi de dava arkadaşları ile artık anlaşamadığı için partisini terk etti.

Çelebi AK Parti'ye, Fakıbaba İYİ Parti'ye geçti... Türkiye'de parti değiştirmeler nasıl yaşandı? - Resim : 1

KISITLANMASI GÜNDEMDEYDİ

Önceki yıl AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AK Parti ve MHP’nin parti değiştirmeyi yasaklayacak bir çalışma içinde olduğunu açıklamıştı. İlk formüle göre seçime bir yıl kala milletvekilliği transferi yasaklanabilir, ikinci formüle göre ise başka bir partiye geçiş süreci altı ay ile sınırlandırılabilirdi.

TBMM’nin 22. dönemi vekil transferi açısından hareketli gelişmelere sahne olmuştu. Bu dönemde 35 milletvekili 44 kez parti değiştirmişti. Bu dönemde parti değiştiren İstanbul Milletvekili Emin Şirin, 4 kez farklı partinin rozerini ceketine iliştirdi. Söz konusu döneme 182 milletvekili ile giren CHP’nin istifalar ve parti değiştirmelerle vekil sayısı 149’a kadar düşmüştü.

Bu dönemde ANAVATAN partisi yeni katılımlar ile Meclis’te grup kurma çoğunluğunu elde etmiş ancak istifalar sonrası 23 vekil sayısı 20’ye düşmüştü.

Çelebi AK Parti'ye, Fakıbaba İYİ Parti'ye geçti... Türkiye'de parti değiştirmeler nasıl yaşandı? - Resim : 2
Kubilay Uygun. Fotoğraf: AA

BİR AY İÇERİSİNDE ÜÇ PARTİ

23 Temmuz 2016 tarihinde hayatını kaybeden merhum 20. Dönem Afyonkarahisar Milletvekili Kubilay Uygun, bir ay içerisinde üç kez siyasi parti değiştirmesi ile de hatırlanıyordu.

Uygun 1995 yılında 20. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde Demokratik Sol Parti’den seçilmiş, ardından milletvekili olarak Doğru Yol Partisi (DYP) ve MHP’de siyaset yapmıştı. Uygun milletvekilliği öncesinde CHP ve ANAP’ta siyaset yapmıştı.

'SİYASİ SİSTEMDEKİ TIKANIKLIKLAR...'

Peki milletvekili transferleri büyük resimde siyasette nasıl sonuçlara sebep olur? Doç. Dr. Hasan Duran’ın hazırladığı 'Türkiye’de milletvekillerinin parti değiştirmelerinin tür ve biçimleri bağlamında Yeni Türkiye Partisi' isimli çalışmasına göre; bazen siyasi tıkanıklıkları açmak, bazen de parlamentodaki hükümeti düşürmek için vekil transferi yolu izlendiği görüldü.

Duran vekillerin grup halinde de partilerinden istifa edebildiklerini ifade ederken, “Büyük kopma halinde, yeni kurulan partiler otoriter bir dönemden nispeten daha özgürlükçü bir ortama geçişi simgelemektedir. Küçük kopma hali ise, milletvekillerinin ayrıldığı ve yeni kurduğu partilerin etkinliği anlamında önemli sonuçların ortaya çıkmadığı haller anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.

Duran kapatılan partilerin milletvekillerinin de mecburen partilerinden istifa ettiğini anımsatıyor.

Çelebi AK Parti'ye, Fakıbaba İYİ Parti'ye geçti... Türkiye'de parti değiştirmeler nasıl yaşandı? - Resim : 3
Gazete küpürü: Hürriyet

GÜNEŞ MOTEL OLAYI

Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi tarihindeki en büyük milletvekili transferi olayı 1977 yılının sonunda yaşanan Güneş Motel olayı idi. Adalet Partisi’nden (AP) seçilen 11 milletvekili, partilerinden istifa ederek CHP’ye katılmış, Bülent Ecevit’in kurma hazırlığındaki 42. hükümette bu isimlere ekseriyetle bakanlık görevi verilmişti. Bülent Ecevit AP'den istifa eden 12 vekille İstanbul, Florya'daki Güneş Motel’de görüşmüştü.

Bu olay sonrasında Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, ve Mete Tan gibi isimlere bakanlık verilmişti. Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, bu hamle sonrası hükümet kuran Ecevit’i protesto etmek amacı ile ona başbakan değil ‘hükümetin başı’ olarak hitap edeceğin açıklamıştı.

Kaynaklar: Ajanslar, Türkiye’de milletvekillerinin parti değiştirmelerinin tür ve biçimleri bağlamında Yeni Türkiye Partisi (Duran, 2009), Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Siyasi partiler