Akıllı telefon çekişmesi uzaya taşındı... Yörüngede rekabet kızışıyor!

Akıllı telefon çekişmesi uzaya taşındı... Yörüngede rekabet kızışıyor!
Birçok şirket, uzaya daha fazla uydu göndererek akıllı telefonlarda uydu iletişimini geliştirmeyi hedefliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Birçok şirket, akıllı telefonlarda uydu iletişimini geliştirmeyi hedefliyor. Bu sayede, dünya üzerinde GSM sinyalinin ulaşmadığı yer kalmayabilir. Ancak bunun için binlerce uydunun dünyanın yörüngesine fırlatılması da gerekiyor. Şirketler arası rekabet şimdiden başladı bile.

Normal mobil cihazlar, iletişim ve internet hizmetleri için hücresel ağı kullanılıyor. Kısacası hücresel ağda yakınımızda bulunan baz istasyonunun bize sağladığı teknolojiden yararlanıyoruz. Ancak sadece dünyanın yüzde 15'i hücresel ağ ile kaplı. Geri kalan bölgeler ise kapsama alanı dışında. Telefonun çekmediği uçsuz bucaksız bölgelerde ise kocaman antenli uydu bağlantılı telefonlardan yararlanılıyor. 

Şirketler ise bu uydu bağlantısı teknolojisini hücresel ağ kullanan akıllı telefonların içine yerleştirerek 'telefonların her yerden çektiği bir dünya' konseptini yaratma peşinde. Ancak bu adımlar için çok sayıda uyduyu uzaya fırlatmak gerekiyor. Bu da çevresel bir felakete yol açabilir. 

APPLE UYDU ÜZERİNDEN MESAJ GÖNDERME UYGULAMASINI BAŞLATTI

ABD'li teknoloji devi Apple, yeni piyasaya sürdüğü iPhone 14 telefonunda uydu aracılığı ile tehlike sinyalleri gönderebilen 'Acil Durum SOS' özelliğini kullanıma sundu. Şimdilik ABD ve Kanada'da kullanılabilecek uygulama, uydu üzerinden bahse konu ülkelerin her yerinden acil durum mesajı gönderebilmeye yarıyor. Apple, uydu şirketi Globalstar'a ağ kapasitesinin çoğunu kullanmak için gelecek yıl 230 milyon dolar ödeme yapacak.

Akıllı telefon çekişmesi uzaya taşındı... Yörüngede rekabet kızışıyor! - Resim : 1
Apple, iPhone 14 ile 'Acil Durum SOS' uygulamasını şimdilik belli ülkelerde devreye alarak uydu üzerinden mesajlaşmanın ilk adımını attı. Fotoğraf: Shutterstock

ŞİRKETLER ARASI REKABET KIZIŞIYOR

Akıllı telefon ile uydu bağlantısı işine giren tek şirket ise Apple değil. Bir başka uydu şirketi Iridium Communications, isimsiz bir ortakla akıllı telefonlara yönelik bir hizmet geliştirdiğini söylüyor. SpaceX , ağustos ayında Starlink uydularını ABD'nin cep telefonu ağıyla uyumlu hale getirmek için cep telefonu operatörü T-Mobile ile bir anlaşma yapacağını söyledi. AST, Omnispace ve Lynk Global gibi uydu girişimleri de mobil cihaz sektörünü hedefleyen yeni çalışmalar başlatıyor. 

Bu tarz girişimler şimdilik mesaj atma ve arama hizmetlerini kapsıyor. Yüksek hızlı internet erişimini uygun fiyatlı bir uydu bağlantılı akıllı telefona sıkıştırmak için biraz daha zaman gerekiyor. 

Iridium CEO'su Matt Desch, bu tür akıllı telefon üzerinden uydu internet bağlantıları hakkında "kamunun birkaç yıl içinde görebileceği bir hizmet değil" diyor. Dech, bugün mevcut özel uydu telefonlarında olduğu gibi bir akıllı telefonda da çalışan uydu tabanlı mesaj uygulamalarının 'yakın zamanda' hizmete gireceğini öngörüyor.

REKABET UZAYA DA TAŞINDI: BİNLERCE UYDU FIRLATILACAK

Bu tarz uydu üzerinden iletişim hizmeti için daha iyi donanımı olan akıllı telefonların yanında daha hassas uydulara da ihtiyaç duyuluyor. ABD'li SpaceX şirketine ait Starlink'in ekim ayı başlarında 3 binden fazla aktif uydusu vardı, ancak bu rakam bile uydu iletişimini sağlamak için yeterli olmayabilir.

Bol miktarda uyduya sahip şirketler, akıllı telefonlar ile haberleşme için hala teknik bir zorlukla karşı karşıya. Yerden en az 500 kilometre yükseklikte dünyanın yörüngesinde dönen uydular, özellikle hassas antenleri olan cihazlara ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden uydu telefonları daha büyük anten ve bataryalara sahip. Günümüzün akıllı telefonlarının sinyalleri, uydu telefonlarına göre zayıf kalıyor.

Akıllı telefon çekişmesi uzaya taşındı... Yörüngede rekabet kızışıyor! - Resim : 2
Uydu telefonları, normal akıllı cihazlara göre çok daha büyük anten ve bataryaya sahip. Fotoğraf: Bushwalking.org.au

Havacılık ve uzay şirketleri, sinyal gücü sorununa karşı farklı yaklaşımlara sahip. Şirketler, daha büyük ve fazla sayıda uydu yerleştirerek zayıf cep telefonu sinyalleri üzerinden uydu iletişimi geliştirmeyi amaçlıyor.

Uydu şirketi AST, yerdeki nispeten zayıf sinyalleri almak için neredeyse bir tenis kortu genişliğinde 100'den fazla katlanabilir uydu yerleştirmeyi planlıyor. Bir diğer uydu şirketi Omnispace, küçük arabalar büyüklüğünde uydular planlarken, Lynk ise yaklaşık yarım metre çapında 5 binden fazla küçük uydu fırlatmayı hedefliyor. 

'DEVASA BİR ÇÖP ALANI YARATABİLİR' 

Ancak uzay halihazırda, çalışan uyduların yanında ölü uydular ve henüz Dünya'ya düşmemiş enkazlarla dolu. Saatte binlerce km hızla seyahat eden bu tür enkazlar, yeni uydulara çarparak onları devre dışı bırakabilir.

Hukukçu Gerry Oberst, şu anda en büyük zorluğun çevresel olduğunu söylüyor. Oberst, bu kadar çok uydunun neden olabileceği bir dizi çarpışmanın, ilk etapta uzaya erişimi mahvedebilecek daha büyük bir çöp alanı yaratabileceğini dile getiriyor. 

Kaynaklar: Wall Street Journal, World Economic Forum, ESA

Kaynak: Web Özel