Rusya-Ukrayna savaşında yeni perde: General Kış geldiğinde ne olacak?

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Rusya-Ukrayna savaşında yeni perde: General Kış geldiğinde ne olacak?

Yaklaşan kış ayları, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yeni bir döneme girilebileceğinin habercisi olarak yorumlanıyor. ABD istihbaratı Ukrayna'nın önünde askeri açıdan kritik bir 6 haftalık süreç olduğunu ifade ederken General Kış'ın doğurabileceği insani krizler de şimdiden konuşulmakta...

Takvimler artık ekim ayının son günlerini gösteriyor ve böylece Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yeni bir döneme giriliyor. ABD istihbaratının değerlendirmelerine göre Ukrayna güçlerinin güney ve kuzeydoğuda Rus güçlerinin ele geçirdiği bölgelerde anlamlı bir ilerleme kaydetmek için önünde 6 hafta bulunuyor. Peki 6 hafta sonra ne olacak? Bölgede kış şartları iyiden iyiye etkisi göstermeye başlayacak. Hem soğuk bir çamurla kaplanacak olan arazinin hem de hava durumu şartlarının iki orduyu da ciddi bir biçimde etkilemesi bekleniyor.

Rusya, işgali 24 Şubat'ta başlattıktan günler sonra bölgede hava iyiye gitmeye başlamıştı. Aslında şubat ayının sonunun tercih edilmesinde iklimin de büyük bir etkisi olduğu düşünülmekte. Karadeniz'den kuzeye doğru gidildikçe soğuğun kırıcı bir şekilde etkili olduğu coğrafyalara adım atmış oluyorsunuz hatta 1800'lerin başından bu yana, söz konusu coğrafyanın çetin şartları, özel isme de sahip: General Kış ya da General Kırağı!

ÖNCE NAPOLYON'U SONRA HITLER'İ YENDİ!

Tarihte Rus ordularının en büyük yardımcısı olarak görülen hava şartlarına bu ismi ilk verenlerden birinin ise bir İngiliz mizah dergisi olduğu düşünülüyor. 1812'de Rusya'yı işgale kalkışan Napolyon Bonaparte'ın orduları, halihazırda istedikleri gibi gitmeyen savaşta kışın da etkisiyle hezimete uğrarken bir dergide yayınlanan karikatürde şu ifadeler yer almaktaydı:

“General Kırağı, Küçük Boney'yi traş etti!” (General Frost shaving Little Boney)

İkinci Dünya Savaşı'nda ise Naziler'in Rusya seferi, ağırlaşan kış şartlarının da etkisiyle başarısızlıkla sonuçlanmış ve Nazi Almanyası için söz konusu başarısızlık adeta bir kırılma noktasına dönüşmüştü.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ise uzmanlar Ukrayna güçlerinin sürekli baskıyı diri tutarak ilerleyebileceğini düşünürken kışın bu durumu zora sokacağını söylüyor. Aynı şekilde Rusya'nın da kış döneminde karada ilerlemesinin zor olacağı dile getirilirken hazırlık için bir boşluk oluşacak olmasının da gelecekte agresifleşme ihtimali doğuracağı dile getiriliyor.

Rusya-Ukrayna savaşında yeni perde: General Kış geldiğinde ne olacak? - Resim : 1
Kış şartlarının savaşta sivilleri etkilemesinden ve ciddi bir insani krizin doğmasından endişe ediliyor. Fotoğraflar: Reuters 

'FIRSAT PENCERESİ'

Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nde Rusya üzerine çalışmalar yapan askeri analist Mason Clark, kalan 6 haftalık süreye ve son dönemde Ukrayna güçlerinin ivme kazanmasına vurgu yaparak “Burada Ukrayna için bir fırsat penceresi açılmış durumda” diyor ve Rus güçlerinin toparlanma çabasında olduğunu ifade ederek “Ukraynalılar nereye ilerleyecekleri konusunda özgür denebilir” diye konuşuyor.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder ise kışın muhtemel etkisini değerlendirirken şunları söylüyor:

“Açıkçası, Rusya şu anda bazı önemli lojistik ve sürdürülebilirlik zorlukları yaşıyor. Bunlar, kış ayları başladıkça daha da zorlaşacak. Dolayısıyla zaman, operasyonel açıdan bu durumdan yararlanmak noktasında kesinlikle çok önemli.”

'SAVAŞ NE ZAMAN BİTECEK' SORUSU...

Savaşın dinamiğinin ilkbaharda değişebileceğine yönelik vurgular artarken elbette bir tarafta da “Savaş ne zaman bitecek” sorusu durmakta... ABD'nin Virginia eyaletinde yer alan CNA Ulusal Güvenlik Analizi adlı araştırma enstitüsünün Rusya Çalışmaları Direktörü Michael Kofman, “Savaşın gerçekten ne zaman biteceğine karar vermek, genellikle kaybedene kalıyor” sözleriyle konuyu değerlendiriyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“İnsanların savaşın ne zaman bitebileceğine dair beklentileri ile gerçekten savaşın ne zaman biteceği arasında büyük farklılıklar var. Çatışmalar azalabilir ancak bu, savaşın biteceği anlamına gelmez.”

Kışın insani boyutunun ise Ukraynalı sivilleri derinden etkileyeceği düşünülüyor. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly ve Savunma Bakanı Ben Wallace, bu endişeler ışığında, Ukrayna'ya yapılacak hava savunması yardımını görüşmek üzere Washington'a bir ziyarette bulundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bu çerçevede Ukrayna'ya hava savunma konusunda yardımda bulunacaklarını açıkladı.

Kırıcı kış şartlarının insani krizlere yol açacağından endişe eden pek çok sivil toplum örgütünden biri olan Norveç Mülteci Konseyi ise kış şartlarının dev bir göç dalgasına dönüşmesi ihtimaline de dikkat çekerek “kışın bir silah olarak kullanılmaması gerektiği” uyarısında bulunuyor.

Kaynaklar: The Guardian (Ukraine’s coming winter looks colder after Russia targets energy supply), The New York Times (U.S. Sees Opportunity for Ukraine to Capitalize on Russian Weakness), NRC (Ukraine: Winter must not be used as a weapon of war)

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı