Kevin Spacey aklandı mı? | Taciz iddiaları, tazminatlar, transatlantik duruşmalar...

Web Özel
Kevin Spacey aklandı mı? | Taciz iddiaları, tazminatlar, transatlantik duruşmalar...
Kevin Spacey, New York'ta iki yıldır süren cinsel istismar davasında suçsuz görüldü. Fotoğraf: Reuters

Hakkında cinsel istismar suçlamaları bulunan Kevin Spacey, bu davalardan birinde ilk kez suçsuz bulundu. Aktörün yargılanacağı diğer davalarda hakimlerin ne yönde karar vereceği ise merak konusu. Spacey'nin bu gelişmeler neticesinde tazminat davası açıp açmayacağı ise henüz bilinmiyor.

5 yıl önce #MeToo hareketi başladığında dünya çapında eğlence, siyaset ve iş dünyasından pek çok erkeğe cinsel istismar suçlamaları yöneltilmişti. Bu iddialar üzerine hakkında yargılama başlatılan isimler arasında Oscarlı aktör Kevin Spacey de yer alıyor.

Spacey, oyuncu Anthony Rapp tarafından cinsel istismarla suçlandığı davada suçsuz bulundu. Anthony Rapp, 2017'de verdiği bir röportajda Kevin Spacey tarafından cinsel istismara uğradığını dile getirmişti. Şu an 50 yaşında olan Rapp, 1986'da 14 yaşındayken Spacey'nin kendisine cinsel saldırı gerçekleştirdiğini belirtmişti. Rapp, daha sonra 40 milyon dolar tazminat talebiyle Eylül 2020'de Manhattan Federal Mahkemesi'ne başvurmuştu. Davada jüri dün 63 yaşındaki Spacey'nin suçsuz olduğuna hükmetti.

Olayın iki aktörün de Broadway'de oyunlarda rol aldıkları sırada, Spacey'nin evinde gerçekleştiğini ileri süren Rapp, röportajda o dönem 26 yaşında olan Spacey'nin kendisini kaldırıp yatağa attığını ve üzerine doğru uzandığını iddia ediyor.

Rapp duruşmada ise, ne zaman Kevin Spacey'i ekranda görse çok üzüldüğünü ve bahse konu olayın hayatında yaşadığı en travmatik olay olduğunu ifade etti. Spacey ise Rapp ile hiç baş başa kalmadıklarını dile getirdi.

Duruşmada, Spacey, cinsel kimliğini daha önce açıklamadığı için Rapp'in kendisine “düzenbaz” demesine dair bir soruyu yanıtladı. Spacey, çocukken bile özel hayatı konusunda mahremiyete önem verdiğini çünkü babasının ırkçı ve LGBT toplumuna karşı biri olduğunu dile getirdi.

SPACEY'NİN AVUKATLARI AKTÖRÜ NASIL SAVUNDU?

Kevin Spacey'nin avukatı Jennifer Keller, çapraz sorgu sırasında Rapp'i, ünlü aktörü kıskanmakla ve kariyerinden faydalanmaya çalışmakla suçladı. Keller, Rapp'in o dönem rol aldığı Star Trek adlı diziyi tanıtmak için böyle davrandığının altını çizerek, aktöre “Görünürlüğünü arttırmak istedin. #MeToo hareketinin de yükselmekte olduğunu biliyordun” dedi.

Keller ayrıca, Rapp'in gerçekleştiğini anlattığı olayın, dava açtığı yıl rol aldığı tiyatro oyunundan bir sahneyle neredeyse birebir aynı olduğunu aktardı.

Üç hafta süren yargılamanın ardından hakim, olayın yaşandığına dair kanıtlar bulunmadığına ancak yaşanmadığına dair kanıtların mevcut olduğuna hükmetti.

Kararın açıklanmasının ardından, Spacey'nin gözlerinin dolduğu ve avukatlarına sarıldığı görüldü.

Kevin Spacey aklandı mı? | Taciz iddiaları, tazminatlar, transatlantik duruşmalar... - Resim : 1

NE OLMUŞTU?

Spacey, Rapp'in 2017'deki demecinin üzerine bir özür açıklaması yapmıştı. Spacey, özründe yaşananları hatırlamadığını kaydetmiş ve şu ifadelere yer vermişti:

“Yine de anlatıldığı gibi bir harekette bulunmuşsam içkili şekilde gerçekleştirilmiş, son derece yakışıksız davranışımdan ötürü kendisine büyük bir özür borçluyum.”

Rapp, 2020 yılında olayı adli mercilere taşıdı. Sanatçı Spacey'i hakkında tecavüze yeltenme, darp ve "duygusal rahatsızlığı kasten tetikleme" suçlarıyla dava açtı. Bunun ardından da Spacey, böyle bir olayın hiç yaşanmadığını söylemeye başladı.

Ünlü aktör, duruşmada bu özür sorulduğunda o dönem danışmanının kendisini agresif bir tepki göstermemesi konusunda uyardığını aktardı. Spacey, bu konuda şunları söyledi:

“Özür dilemem söylenmişti ama dersimi aldı. Asla yapmadığın bir şey için özür dileme.”

Kevin Spacey aklandı mı? | Taciz iddiaları, tazminatlar, transatlantik duruşmalar... - Resim : 2
 Spacey, New York'taki mahkemede tecavüze yeltenme, darp ve "duygusal rahatsızlığı kasten tetikleme" suçlarıyla yargılandı. Mahkeme resmi: Reuters

HOLLYWOOD'DAN UZAKLAŞTI

Spacey'e yönelik cinsel istismar suçlamalarının ardından Oscarlı aktörün kariyeri de sallanmaya başladı. İddiaların ortaya atıldığı dönemde House of Cards dizisinde oynayan Spacey, diziden çıkarıldı. Ağustos ayında başka bir mahkeme, Spacey'nin diziden ayrılışının yarattığı 31 milyon dolarlık hasarı dizinin yapımcılarına ödemesi gerektiğine hükmetti. Ayrıca Dünyanın Bütün Parası adlı filmdeki rolü de Christopher Plummer'a verildi.

TEK SUÇLAMA BU DEĞİL

Kevin Spacey'e yönelik tek suçlama Rapp'ten gelmedi. Spacey hakkında Londra'da 5 cinsel taciz davası daha yürütülüyor. Haziran ayında Londra'da hakim karşısına çıkan Spacey, kefaretle serbest bırakılmıştı. Spacey gelecek yıl İngiltere'de söz konusu suçlamalardan ötürü yeniden hakim karşısına çıkacak.

Öte yandan, Anthony Rapp 2020'de davayı kimliğini belirtmek istemeyen başka bir erkekle birlikte açmıştı. Söz konusu kişi, Spacey'nin 1981'de oyuncu koçluğu yaptığı dönem kendisini taciz ettiğini ve o yıllarda ergenlikten geçmekte olduğunu kaydetmişti. Hakim, şikayetçinin kimliğini açıklamasını istemiş ancak şikayetçi bunu reddetmişti. 

Bir başka dava da Kaliforniya'da açılmıştı. Fakat dava, şikayetçinin 2019 yılında yaşamını yitirmesinin ardından düşmüştü.

Oscarlı oyuncu bu gelişmeler neticesinde tazminat davası açıp açmayacağına dair henüz bir açıklamada bulunmadı.

Kaynaklar: The New York Times, BBC, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Kevin Spacey MeToo