Bu haberleri okudunuz mu? Taliban, kısıtlamalar, plastik atıklar...

Haber Global
Bu haberleri okudunuz mu? Taliban, kısıtlamalar, plastik atıklar...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Afganistan fiyaskosu Joe Biden hükümeti ve ABD için ne anlama geliyor?

ABD, Afganistan'dan resmen çıkarken Taliban büyük bir süratle tüm ülkeye hakim oldu, sonunda da rahatlıkla başkent Kabil'e girdi. Peki 20 yıllık işgal sürecinin ardından ABD'nin çekilme kararı Biden hükümeti için ne anlama geliyor? Bu fiyaskonun faturası kime çıkar?

Afganistan'da kim kimdir?

Ve başkent Kabil Taliban'da. Afganistan hükümetinin resmi olarak günler içinde Taliban rejimine teslim olması bekleniyor. Peki ülkede kim kimdir? Katar'daki Baradar ne yapacak? Taliban lideri Ahundzade neden yıllardır yüzünü göstermiyor?

Selden sonra yeniden inşa projeleri nasıl olmalı?

Türkiye Kastamonu, Rize ve Artvin'deki sel felaketlerinde yaşamını yitiren vatandaşların yasını tutuyor. Bu ölümlü olaylardan sonra dere yataklarına inşaat yapılması yeniden gündeme geldi. Peki sel sonrası bir yenileme projesi nasıl olmalı?

Gün yüzü görmeyen ülke: Haiti

2010 yılında 220 bin insanın hayatını kaybettiği depremin yaralarını henüz saramayan Haiti bir başka depremle daha sallandı. Geçen ay devlet başkanının öldüğü ülkede asayiş büyük sorun. Yardım dernekleri bölgeye inmeye zor cesaret ederken gurbette yaşayan Haitililer sinir krizleri geçiriyor...

Avukatınızın bir robot olmasını ister miydiniz?

Teknoloji her geçen yapay zekaları hayatımıza daha fazla entegre ediyor. Yapay zeka ve makine öğrenmesi, bir robotun size avukatlık etmesine kadar ilerleyebilir mi? Neden olmasın. Yeni bir uygulama bunun kapısını araladı bile!

İstanbul'daki görüntüler korkuttu! Fareler yakın gelecekte nasıl bir tehdit olabilir?

İstanbul Esenyurt'ta dev farelerin kente yakın görülmeleri paniğe neden oldu. Uzmanlara göre sokak hayvanları için bırakılan mama ve su alanlarına dikkat edilmeli. Mesafe ve porsiyon gözetilmeli. Peki farelerden insanlara hangi hastalıklar geçebilir? Son orman yangınları neyi tetikleyebilir?

Herkes gelmesin diye seçerek turist almak istiyorlar...

Türkiye pandemi boyunca turizm gelirinden olmamak için gereken önlemleri aldı. Avrupa başkentleri ise pandemiyle birlikte turistlerin azalmasından memnun. Bundan sonra ise seçerek turist almanın yollarını arayacaklar. Kimi uçak biletlerine taban fiyat koymayı bile değerlendiriyor...

Bir gecede teslim edilen yerler... Afgan ordusunda rüşvet çarkı nasıl işliyor?

ABD milyarlarca dolar harcasa da 20 yılda kapasitesi olan bir Afgan Ordusu kuramadı. Ordunun içinde büyüyen rüşvet çarkı en sonunda kurşun atılmadan teslim edilen vilayetlere sebep oldu.

Marcao - Kerem Aktürkoğlu olayının psikolojik etkisi! Uzmanlar yorumladı...

Galatasaray'ın deplasmanda Giresunspor'u 2-0 yendiği maça Marcao'nun Kerem Aktürkoğlu'na saldırması damga vurdu. Galatasaray'ın bu şok etkisi yaratan olayı nasıl çözüme kavuşturacağı merak edilirken Haberglobal.com.tr'ye konuşan uzman isimler kavganın muhtemel etkisi ve detaylarını yorumladı.

Tartışma yaratan karar: 'Şeriata aykırı! Cansız mankenlerin başı olmayacak!'

Nijerya'nın şeriatla yönetilen eyaletlerinden biri olan Kano'da şeriat polisinin başı Haruna İbn-Sina, "Mağazalarda kullanılan cansız mankenler başsız olmak zorunda" dedi. Karar tartışma yarattı lakin bu Haruna İbn-Sina'nın ilk ses getiren uygulaması değil!

Taliban değişir mi? Herkes 1996-2001 arasını hatırlıyor…

Afganistan'da kontrolü ele alan Taliban'ın her hareketi yakından izleniyor. Örgüt değişim sözü veriyor. Bu söze inanmayanların sayısı hiç de az değil...

Kabil'den sonra mülteci sorunu nasıl şekillenecek?

Kabil'den sonra mülteci sorununun nasıl şekilleneceği merak ediliyor. Afganistan'daki güç değişimi Afgan mültecileri nasıl etkiler? Afgan mülteciler ile Suriyeli mülteciler arasındaki fark ne?

Çin'in yeni sınavı: Ya vergi ya bağış...

Çin, son 20 yılda ultra zengin kategorisine geçen iş insanlarının elini cebine daha çok atmasını istiyor. İş dünyası parasını korumakta kararlı. Ya zenginlerden daha çok vergi alınacak ya da 'bağış' rica edilecek...

Dünyaca ünlü heykelin benzerine dava açıldı! 'Güldüm, şaka zannettim'

Danimarka'nın sembollerinden biri olan Küçük Deniz Kızı adlı heykelin hak sahipleri, ülkenin diğer ucunda bulunan Asaa'daki bir heykel hakkında dava açmaya karar verdi. Heykeltraş Eriksen'in vârisleri tazminat da istiyor. Tepkiler var ancak bu vârislerin ilk girişimi değil.

Fenerbahçe'de 'üçlü' dönemi! Avantajlar, kusurlar: 'Bir alerji var!'

Futbol dünyasının yeni trendi, yeniden, bir dönemin favorisi olan 3'lü savunmalar. Fenerbahçe de Vitor Pereira ile bu yola girdi. Peki sarı-lacivertlilerin kadrosu bu sisteme uygun mu? Taraftarların 3'lüye karşı neden "alerjisi" var? Emre Özcan anlattı.

Seller denizleri nasıl kirletir? Çöpler, atık sular ve plastikler...

Türkiye onlarca canın yitip gittiği sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. Seller önüne geleni katarak yoluna devam ediyor ve denizle buluştuğunda büyük bir kirliliği de denizlere aktarıyor. Plastik atıklar denizleri nasıl etkiliyor? Sera gazı salınımına etkileri ne düzeyde?

Afganistan'dan çıkışta ilk durak: Pakistan...

Göç krizinde kritik rolü ve Taliban'la bağı ne?Pakistan, Afganistan'ın yaşaması muhtemel büyük göç krizinde oldukça kritik bir rol oynuyor. Taliban'ın doğuşuna da destek veren Pakistan hem kendinin hem de bölgenin selameti için nasıl adımlar atmalı? Afganistan'ı bekleyen süreç nasıl ilerleyecek?

Amerikan askerleri anlatıyor: Benim arkadaşım neden öldü?

Amerika Birleşik Devletleri arkasında büyük bir enkaz bırakarak Afganistan'ı da terk etti. Bu anları canlı canlı televizyondan izleyen ABD'li emekli askerler ise öfke, utanç ve rahatlama gibi karışık duygular içindeler.

Türk vatandaşları için seyahat kısıtlamaları ne durumda? Kim Sinovac'ı kabul ediyor?

Adım adım normalleşmeye gidilirken aşılarını olan vatandaşlar yurtdışı seyahatlerinin de hayalini kurmakta. Aşı sertifikaları bunu mümkün kılıyor ancak bazı ülkelerin tanıdığı aşılar arasında Sinovac yok. Buna istinaden Sağlık Bakanlığı yeni bir çözüm getirdi. Peki kısıtlamalarda son durum ne?

Bu Koreli bir Premier Lig takımını taşıyabilecek mi?

'Semtin çocuğu' Harry Kane'in takımdan gidiyor olması dünyanın en değerli takımlarından birinin gol yükünü Heung-min Son'un omuzlarına bıraktı. Defans oyuncularının yüzünü bile görmek istemediği bu Koreli ya sazı eline alacak ya da herkes onu sadece 'iyi oyuncuydu' diye hatırlayacak.

İran ve Pakistan neden Afgan göçünü durdurmuyor?

Afgan göçmenlerin Türkiye sınırına kadar Pakistan ve İran gibi ülkeleri geçmeleri gerekiyor. Bölgeyi bilenler, İran'ın AB ve ABD'ye mesaj vermek için, göçmenlere dokunmadığını söylüyor. Afganistan'dan Pakistan'a yerleşmeye giden hatırı sayılır Afgan var. Peki bu ülkelerin sınır güvenliği nasıl?

Afganistan'da tarihi eserler şarjör ve mermiye mi dönüşecek?

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Afganistan'ın kültürel mirası, bugün bütünüyle Taliban'ın kontrolünde. Binlerce yıllık Yunan–Roma sikkeleri de Neandertal kalıntıları da korumasızca kaderini bekliyor. Korku bu eserlerin cephane uğruna kara borsada satılması.

Muhammed Gümüşkaya armayı aradı, Avrupa konuştu! Formalar nasıl değişti?

Fenerbahçe'de Muhammed Gümüşkaya gol sevinciyle Avrupa'da da gündem oldu. Zaman zaman Üç Büyükler, farklı alternatif formalarla hem dikkat çekip hem de bazen eleştiri topluyor ancak değişim ve farklılıklar uzunca süredir futbolun içinde kendisine yer bulmakta...

Yaptığınız iş ileriki yıllarda beyninizi nasıl etkileyecek?

İş hayatı boyunca veri analiz eden, hafızasını kullanan ve sorunlu insanlarla uğraşan kişiler emekli olunca 'zıpkın gibi oluyor'. Part-time çalışanların bunama riski neden yok denecek kadar az?

Bir cinsel içerikli site ile dünyaca ünlü bir müze nasıl karşı karşıya geldi: 'Kesinlikle yaşa dışı!'

Dünyanın en ünlü cinsel içerikli film paylaşım ağı PornHub'ın başlattığı ve nü tabloların canlandırıldığı sanat projesi müzelerin tepkisini çekti. Projede en ünlü müzelere yer verilirken Floransa'daki Uffizi'nin tepkisi çok sert oldu. Dava açan müze "Kesinlikle yasa dışı" ifadelerini kullandı.

Sokak PCR testi zorunluluğuna ne diyor? 'Başkasını tehlikeye atmayın' | 'Test isteyen yere gitmem'

6 Eylül'den itibaren aşı olmayanların hayatı zorlaşacak. Aşı olmayan kişi uçağa binmek için PCR testi yaptırmak zorunda kalacak. Aşısı olmayan vatandaş test sonucu yoksa sinemaya gidemeyecek. Bazı vatandaşlar test isteyen yerlere gitmeyeceğini söylüyor. Bunu ne kadar sürdürebilirler?

Tehlikeli görev: Kabil'den kaçış

Dünya günlerdir Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanında yaşanan insanlık dramına canlı yayında tanıklık ediyor. Havalimanına ulaşana kadar yaşananlar ise bir o kadar ilginç. Okuma yazma bilmeyen Taliban üyeleri nasıl kandırıldı? Vizesi olanlar kapıda neler yaşıyor?

Almanya Merkel'den sonra nasıl bir değişimin arifesinde? İklim değişikliği, göçmenler ve bir devrin sonu...

Ve Almanya'da bir dönem bitiyor... Artık Türkiye'nin de yakından tanıdığı bir isim olan Başbakan Angela Merkel 16 yılın sonunda görevini bırakıyor. Merkel sonrası Avrupa nasıl olacak? Ortaya çıkacak yeni Almanya'yı nasıl bir değişim bekliyor?

Neden bağırıyoruz? Biraz güvensiz olduğumuz için...

Herkes kendini çok haklı gördüğü için tartışmalarda ses tonu yükselebiliyor. Araştırmalar çok bağıran insanların özgüven sorunu olduğunu ortaya koydu. Çığlık atmanın ise ara sıra faydası bile olabilir...

Kaynak: Haber Global TV

Afganistan deprem sel plastik atık futbol Pakistan heykel