Fenerbahçe'de 'üçlü' dönemi! Avantajlar, kusurlar: 'Bir alerji var!'

Fenerbahçe
Fenerbahçe'de 'üçlü' dönemi! Avantajlar, kusurlar: 'Bir alerji var!'

Futbol dünyasının yeni trendi, yeniden, bir dönemin favorisi olan 3'lü savunmalar. Fenerbahçe de Vitor Pereira ile bu yola girdi. Peki sarı-lacivertlilerin kadrosu bu sisteme uygun mu? Türkiye'de taraftarların 3'lüye karşı neden "alerjisi" var? Emre Özcan anlattı.

Futbolda trendleri milli takım turnuvaları belirliyor. Özellikle Dünya Kupası ve Avrupa Futbol Şampiyonası ikilisi oyunun değişimini görebileceğimiz, yeni fikirlerin, yeni trendlerin ya da eski trendlerin yeni versiyonlarının takip edilebileceği yerler.

Yorumcu Emre Özcan, bu durumu “... Futbolun fuarları olan bu büyük turnuvalarda da oyuna dair son gelişmelerin, moda trendlerin, en çok tutulan oyuncu tiplemelerinin, favori dizilişlerin neler olduğunu yakından görme fırsatı elde ederiz” sözleriyle aktarıyor.

YENİ TREND ÜÇLÜ

Yeni trendin, gıpta edilerek bakılan dizilimlerin 3-4-2-1, 3-4-1-2 ya da özetle 3-4-3 veya 3-5-2 olduğunu söylemek güç değil. Euro 2020'de şampiyonluk elde eden İtalya, finalist İngiltere, son Şampiyonlar Ligi şampiyonu Chelsea...

Fenerbahçe'de 'üçlü' dönemi! Avantajlar, kusurlar: 'Bir alerji var!' - Resim : 1

Hepsi üçlü savunmaları tercih etmekte. Ancak bu sistem çok talepkar. Doğru parçaların, doğru elemanların, doğru kurguyla bir araya gelmesi lazım. Kilit nokta ise kanat bekler.

Vitor Pereira'nın teknik direktörlük koltuğuna oturduğu günden beri Fenerbahçe de 3'lü savunma ile yola çıkacağının sinyallerini vermişti. Sarı-lacivertliler, Adana Demirspor deplasmanında böyle oynadı. Peki bu sistem Fenerbahçe için uygun mu? Türkiye'de bu sistemi çalıştırmak için gereken ne?

22 Haziran'da “Euro 2020: Kanat beklerinin dönüşü ve üçlü savunmaya karşı neden üçlü savunmayla oynanmalı?” başlıklı bir makale yayınlayan S Sport ve Socrates yorumcusu Emre Özcan ile konuştuk.

'SAVUNMA İDEAL'

İlk soru için Emre Özcan, "Çeşitli yönlerden uygun, çeşitli yönlerden değil" yanıtını veriyor. Savunmaya dikkat çeken Özcan, "Fenerbahçe için Kim Min-jae transferinden sonra savunma ideal bir hale geldi. Marcel Tisserand'ın sağ stoperde iyi performans gösterdiğini görüyoruz. Zaten Attila Szalai gibi bir isim de var.. Yani üç tane çok yetenekli ve kaliteli stoperi oldu Fenerbahçe'nin" diyor.

Fenerbahçe'de 'üçlü' dönemi! Avantajlar, kusurlar: 'Bir alerji var!' - Resim : 2

Sorun ise kilit noktada; yani kanat beklerde: "Ancak kanat bekleri noktasında bir problem var. Fenerbahçe'nin elinde bir tane bile iyi kanat beki yok bence. Ferdi Kadıoğlu ve Bright Osayi-Samuel'li kanatlar takımın en zayıf halkası gibi duruyor. Bütün hazırlık maçlarında ve Adana Demirspor maçında sorunları buradan yaşadılar."

'BİR REFLEKS, BİR ALERJİ VAR...'

"Bunun dışında ileri hat için 3-4-3 ile 4-3-3 arasında pek fark yok. Hatta savunma yükleri azaldığı için 3-4-3'te ön üçlünün biraz daha rahat olduğunu söylemek mümkün" diyen Emre Özcan, Türkiye'de taraftarın genel olarak yaklaşımına da değiniyor:

"Taraftarda maalesef 3'lü savunmaya karşı bir refleks, bir alerji var. Bu çok da anormal değil. Türkiye'de 15 yıldır, 4-4-2, 4-2-3-1 ve son yıllarda 4-3-3 oynanıyor. Üçlü oynamak isteyen tüm teknik direktörler maalesef bir dirençle karşılaşıyor. Igor Tudor bunu yaşadı, Vitor Pereira ilk döneminde bunu yaşadı..."

Bunun değişeceğini umut etmek gerek zira 3'lü savunmayı defansif bir yapıyla bağdaştırmak da doğru değil. Genel olarak algı bu yönde. Emre Özcan da bu noktaya dikkat çekiyor ve "Taraftarların gösterdiği tepkinin sebepleri arasında 3'lünün biraz daha savunma ağırlıklı bir yapı olarak görülmesi de var. Burnley, 4'lüyle çok sert bir savunma takımı, Atalanta ise 3'lüyle çok net bir hücum takımı" diyor.

Fenerbahçe'de 'üçlü' dönemi! Avantajlar, kusurlar: 'Bir alerji var!' - Resim : 3

Lakin Emre Özcan, "Kerterizi, Chelsea'den ya da Atalanta'dan almamak lazım. Bunlar çok üst düzey örnekler" diyor ancak şu örneği de veriyor:

"İyi 3'lü savunma takımlarında şunu da görüyoruz. Chelsea'de Conte bir bek -Marcos Alonso-, bir de kanat kullanıyordu. Sağda Victor Moses'ı, disiplinine ve atletizmine güvenerek kullandı. Moses kariyerinde kanat beki olarak oynamamıştı."

'ZORUNLU OLARAK NOVAK'

"Fenerbahçe'de sorun da burada çıkıyor" ifadelerini kullanan Özcan şöyle devam ediyor: "İki kanattan biri bek olsa daha iyi bir yapı ortaya çıkabilir. Novak'ın bir noktada sol kanatta oynayacağını, Pereira'nın buna biraz da mahkum kalacağını düşünüyorum. Sead Kolasinac gelirse daha farklı bir durum ortaya çıkabilir tabii ki.."

Son olarak; "Ersun Yanal'la 2013-2014'te şampiyon olan Fenerbahçe'de Mehmet Topal; stoperler Bruno Alves ve Egemen Korkmaz'ın arasına giriyor ve üçlü ortaya çıkıyordu. Aradaki fark ne?" diye soruyoruz.

Emre Özcan, "Aslında çok büyük bir fark yok. Ersun Yanal'ın 2013-2014'teki düzeni toplu oyunda ağırlıkla 3'lü savunmaya dönen bir yapıydı. Bu taraftara sıkıntı da yaratmıyordu" diye yanıt veriyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

fenerbahçe Vitor Pereira üçlü savunma Attila Szalai