Tehlikeli görev: Kabil'den kaçış

Tehlikeli görev: Kabil'den kaçış

Dünya günlerdir Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanında yaşanan insanlık dramına canlı yayında tanıklık ediyor. Havalimanına ulaşana kadar yaşananlar ise bir o kadar ilginç. Okuma yazma bilmeyen Taliban üyeleri nasıl kandırıldı? Vizesi olanlar kapıda neler yaşıyor?

Taliban dünya ile entegre olmak için ‘ılımlı’ mesajlar vermeye devam ederken Afganistan’da insan avı başladı. Taliban militanları kapı kapı gezerek geçmişte hükümetle veya yabancı elçiliklerle çalışmış Afgan vatandaşlarını arıyor.

Örgütün liderleri ülkeyi terk etmek isteyenlere izin verileceğini söylese de Kabil’in dış mahallelerinden çıkıp havalimanına ulaşmak ve ‘söz verilen’ uçaklara binmek çok zor. Bunu başarabilenler ise türlü taktikler izliyor.

Kübra Behroz uyandığında Kabil’deki son günü olduğuna inandığı için sevinçliydi. Ailesiyle birlikte ABD’liler ile çalışmışlardı ve bunun sonucunda ABD vizesi almayı garantilemişlerdi. Birkaç gün önce kendilerine bir WhatsApp mesajı gönderildi ve iki gün sonra Uluslararası Kabil Hamid Karzai Havalimanı’nda olmaları istendi. Fakat alana yaklaştıklarında mahşeri bir görüntüye şahit oldular.

Havalimanının girişinde inanılmaz bir kalabalık vardı. Taliban havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalışırken NATO askerleri ise ses bombaları ile kalabalığı dağıtmaya çalışıyordu. Behroz ailesiyle birlikte 12 saat boyunca havalimanına girmeye çalıştıktan sonra vazgeçerek evine döndü. Küçük kızı bütün gün ağladı, 7 yaşındaki oğlunun izdihamda bacağı kırıldı.

KAPASİTE EN AZ 5 BİN

Kabil Havalimanı’na gelen ABD hava filosunun günde 5 bin ila 9 bin kişiyi tahliye etme kapasitesi var. Fakat C-17 Kargo uçakları şu an günde ortalama 3 bin kişiyi tahliye ediyor.

İnsanlar havalimanında öyle bir haldeler ki bebeklerini bile duvarın arkasındaki askerlere gönderip en azından ‘onların ülkeyi terk etmesini’ istiyorlar.

İspanya Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Kabil’den kurtardıkları bir Afgan ailenin kızlarını havalimanındaki kalabalıkta kaybettiklerini söyledi.

Kübra Behroz, vize sahibi olduğu için Afganistan’dan kaçmayı bir kez daha deneyecek. Bu kez kendilerine doğrultulmuş silahlar arasından piste ulaşabilecek mi bundan emin değil. Behroz kendisinin aksine havalimanında büyük kalabalık oluşturan çoğu insanın ne bir vizesi ne bir pasaportu olduğunu söylüyor.

Tehlikeli görev: Kabil'den kaçış - Resim : 1

'OKUMA YAZMALARI YOK'

Behroz alana yaklaşırken gördüğü Taliban militanlarından yardım isterken Taliban militanlarının okuma yazması olmadığı için pasaportunu ve vizesini anlamadıklarını söylüyor.

Behroz havalimanı yolundaki Taliban kontrol noktalarından sadece Paştunların geçmesine izin verildiğini vizeleri olsa dahi Hazar ve Taciklere izin verilmediğini aktarıyor.

Alman Savunma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Kabil Havalimanı’ndaki durumun ‘tehlikeli ve değişken’ olduğun açıkladı. İspanyol Savunma Bakanı Margarita Robles ise “Kimse durumu kontrol edemiyor” diyerek alandaki son tabloyu özetledi.

Asib Malekzada isimli Afgan asıllı Alman vatandaşı nişanlısını ülkeden çıkarmak için diplomatik pasaporta benzeyen Alman Sol Demokratik Parti (SPD) kartını kullandı. Çünkü okuma yazma bilmeyen Taliban militanları bu kartı diplomatik pasaport zannettiler.

Tehlikeli görev: Kabil'den kaçış - Resim : 2Bir Amerikan askeri alandaki çocuklarla şakalaşırken... Fotoğraf: Reuters

TÜRKİYE'NİN DURUMU NE?

Uluslararası Kabil Hamid Karzai Havalimanı, Türkiye için de büyük önem arz ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri şu an havalimanında diğer ülke kuvvetleri ile görev yaparak uçakların iniş kalkışının sağlıklı olmasına çalışıyor. Türk Hava Yolları uçakları da bölgede tahliye işlemleri için çalışırken Mehmetçiğin Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın güvenliğini tahliyelerden sonra da sağlayıp sağlamayacağı merak ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta içinde yaptığı açıklamada, “Şimdi sahada oluşan yeni gerçeklere göre planlarımızı yapıyor, görüşmelerimizi de ona göre sürdürüyoruz” demişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise bölgede görev yapan TSK unsurlarının güvenliği için her türlü tedbirin alındığını söyledi. Taliban ise tüm yabancı ülke askerleri gibi Türkiye’nin de Afganistan’daki askeri varlığına son vermesini istiyor. ABD ile Türkiye alanın güvenliği için görüşmeler yürütüyordu.

*Bu derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Telegraph'ta Ben Farmer ve Lalage Snow imzasıyla yayımlanan ‘They say we can leave but we can’t even get inside the airport’ isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: Haberglobal.com.tr