Sokak PCR testi zorunluluğuna ne diyor? 'Başkasını tehlikeye atmayın' | 'Test isteyen yere gitmem'

Sokak PCR testi zorunluluğuna ne diyor? 'Başkasını tehlikeye atmayın' | 'Test isteyen yere gitmem'

6 Eylül'den itibaren aşı olmayanların hayatı zorlaşacak. Aşı olmayan kişi uçağa binmek için PCR testi yaptırmak zorunda kalacak. Aşısı olmayan vatandaş test sonucu yoksa sinemaya gidemeyecek. Bazı vatandaşlar test isteyen yerlere gitmeyeceğini söylüyor. Bunu ne kadar sürdürebilirler?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 6 Eylül’den itibaren yeni bir aşamaya geçiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu yeni kurallar aşı olmayan vatandaşların hayatını zorlaştıracak. Aşı olmayanlar uçak veya otobüs ile seyahat edeceklerse 48 saat öncesinden PCR testi yaptıracaklar. Aşı olmayan öğretmenlerdense haftada iki kez PCR testi istenecek.

Sokak PCR testi zorunluluğuna ne diyor? 'Başkasını tehlikeye atmayın' | 'Test isteyen yere gitmem' - Resim : 1

Peki vatandaş yeni kurallarla ilgili ne düşünüyor? Yaklaşık 20 milyon insanın aşı olmadığı Türkiye’de kuralların nasıl uygulanacağı da merak ediliyor.

Taksim Meydanı'nda sorularımızı yanıtlayan Çağdaş Tekin yüz yüze eğitimin etkilenmemesi için kuralların olumlu olduğu görüşünde. Tekin öğrencilerin aşılanmadığına dikkat çekerek, “Öğrenciler arasındaki etkileşimden dolayı salgının yayılması riski artabilir" diyor.

Tiyatro, konser gibi etkinlikler için PCR testinin yüzde yüz doğru sonuç vermemesinden dolayı yeterli olmayabileceğini düşünen Tekin, tek doz Biontech aşısı olmuş olanların bulaştırma riski az olacağı için sınırlamalara takılmamasını istiyor.

Bir kafede garsonluk yapan Buse Çelik gün içerisinde çok fazla insan ile muhatap olduğunu söylüyor. Aşısız insanlar yüzünden tedirgin olduğunu belirten Çelik, sinema ve konser salonu gibi alanlara PCR testi yapılmadan giriş yapılmaması uygulamasını olumlu buluyor.

'SEVE SEVE UYGULARIZ'

Henüz restoranlara girmek için PCR testi veya aşı gibi zorunluluk yok. Meslek örgütleri de bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Restoran işletmecisi Mehmet Sarıdere eğer restoranlara PCR testi zorunluluğu getirilirse kararı seve seve uygulayacaklarını söylüyor. Sarıdere, "Hastanelere bakıyorsun hep aşsızlar. Böyle bir uygulamada müşteriler kendini güvende hisseder" diye konuştu. 

Şu an mevsimden dolayı insanların açık alanda oturduğunu söyleyen Sarıdere kışa girince tekrar kapalı alanlara geçileceğini ve bu sebepten ötürü PCR testi uygulaması gelirse müşterinin rahat edeceğini söylüyor.

"AŞI OLMANIN MANTIĞI YOK"

Eğitim sektöründe çalışan bir vatandaş ise "Ölüm oranlarında TÜİK raporlarına baktığınız zaman yüzde 0.1 ya da 0.4 olduğu bilinen bir hastalık için aşı olmanın bir mantığa dayalı hiçbir tarafı olmadığını düşünüyorum" diyor.

Öğretmen PCR testinin de tıbbi bir müdahale olduğunu belirterek, "Kişinin izni olmadan bu müdahalenin yapılması da vücut dokunulmazlığının ihlalidir" diyor. 

Vatandaş sözlerine şöyle devam ediyor: Şüphe duymakta da özgürüm. Aşı olmayacağım. PCR testini de kabul etmiyorum.

"İSTEDİKLERİ KADAR YASAK GETİRSİNLER"

Taksim'den sonraki durağımız ise Beşiktaş Çarşı oldu.

"İstedikleri kadar yasak getirsinler yine de aşı olmayacağım" diyen Seçkin Demir, "PCR testi kadar boş bir şey yok" diyor. (Bu düşünce bilimsel olarak doğru değil)

"Tanzanya Başbakanı, koyuna, ağaca PCR testi yaptırıyor pozitif çıkıyor" diyen Demir, PCR testinin yüzde 100 doğru sonuç vermediği gibi bir düşünceye de sahip.

Demir, "Ben de test isteyen yerlere gitmem. Avukatlar bu yasaklarla ilgili mutlaka dava açarlar" ifadelerini kullandı.

"NEYİN İNADI BU"

"Hem biz hem de müşterilerimiz kendini güvende hisseder" diyen restoran işletmecisi Ömer Toprak, insanların bu uygulamadan sonra mekanların biraz daha güveli olacağını düşüneceklerinden işlerinin artacağını belirtiyor.

Toprak, vakaların her geçen gün artığını, sebebinin ise genelde aşısızlar olduğunu söyleyerek, "Neyin inadı bu anlamadım" diyor.

Sokak PCR testi zorunluluğuna ne diyor? 'Başkasını tehlikeye atmayın' | 'Test isteyen yere gitmem' - Resim : 4Restoran işletmecisi Ömer Toprak... Fotoğraf: Gökhan Kam

"TOPLU TAŞIMADA DA OLSUN"

Covid-19'un sosyal hayatı olumsuz etkilediğini dile getiren Ali Yıldız, "Karar çok doğru olur. Gittiğim yerde kendimi daha güvende hissederim. Ben aşı olduysam diğerleri de gidip aşısını olsun. Aşı olarak sadece kendimi değil, çevremdekileri de düşnüyorum" diye konuştu.

Alınan  kararla aşısızların aşı olmak zorunda kalacağını belirten Saliha Can, “Başkalarının sağlığını tehlikeye atmasınlar. Ya sosyal etkinliklerden vazgeçecek ya da aşı olacaklar" ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Web Özel