İran ve Pakistan neden Afgan göçünü durdurmuyor?

İran ve Pakistan neden Afgan göçünü durdurmuyor?

Afgan göçmenlerin Türkiye sınırına kadar Pakistan ve İran gibi ülkeleri geçmeleri gerekiyor. Bölgeyi bilenler, İran'ın AB ve ABD'ye mesaj vermek için, göçmenlere dokunmadığını söylüyor. Afganistan'dan Pakistan'a yerleşmeye giden hatırı sayılır Afgan var. Peki bu ülkelerin sınır güvenliği nasıl?

Afganistan’dan kaçan göçmenlerin önemli bir bölümü Pakistan ve İran üzerinden Türkiye’ye geliyor. Türkiye bu göçmenleri sınırları içerisinde tutarken İran ve Pakistan neden Afgan göçmenlerin ülkelerine girmelerine veya transit geçmelerine izin veriyor. Sınır güvenliklerini sağlayamadıkları için mi? Yoksa siyasi hesaplarla mı Afganların Türkiye’ye geçmesine göz yumuyorlar? Peki Türkiye hangi yolları kullanarak sınır güvenliğini sağlıyor?

İran ve Pakistan neden Afgan göçünü durdurmuyor? - Resim : 1

Haberglobal.com.tr'ye konuşan güvenlik uzmanı Abdullah Ağar sınır güvenliğini sağlamanın askeri açıdan karmaşık olabileceğini söylüyor. Ağar sınıra duvar örülse bile göçmenlerin kaçakçıların yardımı ile geldiği için duvarı aşma noktasında tedbirlere başvurduklarını söylüyor. Ağar, “Sınırda girdikleri bir tane noktayı deşifre eder engellersiniz, ancak sekiz ayrı giriş noktası bulurlar” değerlendirmesinde bulundu.

Güvenlik uzmanı Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak için elinden geleni yaptığını söylerken göçmen sorununun sınıra örülecek duvarların dibinde değil göçün başladığı bölgelerde çözülmesi gerektiğini söyledi.

'DUVAR DİBİNDE YETKİLİLER VİCDANLARI İLE BAŞ BAŞA'

Ağar, Türkiye’nin Afganistan, İran ve Pakistan ile görüşmeler sürdürdüğünün altını çizerek iki gün öncesine kadar İran’ın göçmenlerin geçişine yardımcı olduğunu ancak zamanla bu tutumunu değiştirdiğini söyledi. Ağar göçmenlerin duvarların dibine kadar geldiklerinde yetkililerin vicdanları ile baş başa kaldığını anlatıyor.

Taliban sebebiyle binlerce kişinin Afganistan’dan kaçtığını söyleyen Ağar bu insanların hepsinin Türkiye’ye göç ettiğinin düşünmenin doğru olmadığını Pakistan’a yerleşen ve Avrupa’ya göç eden de hatırı sayılır bir kitle olduğunun altını çizdi.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Sınır Güvenliği Kapsamında İran-Türkiye Hudut İlişkileri isimli çalışmanın sahibi Gazi Üniversitesi’nden Doktor Bülent Öztürk sınır güvenlikleri için eskiden mayın kullanıldığını fakat daha sonra bunun Birleşmiş Milletler kararı ile yasaklandığını söyledi.

Öztürk şu an güvenlik tedbirlerinin duvar örme, çit çekme gibi uygulamaları olduğunu söyledi ve sınır güvenliğini sağlayacak güvenlik mensuplarının profesyonel olması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin sekiz farklı ülke ile sınırı olduğunun altını çizen Öztürk sınır sayısı arttıkça risklerin de arttığını anlatıyor.

İran ve Pakistan neden Afgan göçünü durdurmuyor? - Resim : 3Van'da İran sınırına örülen duvar çalışmaları devam ediyor. Fotoğraf: İHA

İRAN SINIRI NASIL?

Peki İran sınırlarındaki düzensiz göçmenlere müdahale etmeyerek dünyaya ve Türkiye’ye nasıl bir mesaj veriyor? Doktor Bülent Öztürk İran’ın doğu sınırlarında sınır güvenliği anlamında boşluklar olduğunu aktararak, “Topografik yapısı bozuk olan yerler ve sınırları korumak zor oluyor. Engebeli araziler olduğu için devriyelerin yapılması güçleşiyor. Sınırından giren Afganları kontrollü bir şekilde yolculuğunu gözlemleyerek Türkiye'ye doğru devam etmelerini sağlıyor. Şehir içlerine girmeleri engelleniyor” ifadelerini kullanıyor.

İran ve Pakistan neden Afgan göçünü durdurmuyor? - Resim : 4Ardahan'da yakalanan kaçak göçmenler. Fotoğraf: İHA

İRAN ŞEHİRLERE ALMIYOR

İran’ı bilen bir isim olan Öztürk’e göre İran’daki göç güzergahı boyunca sıralanan Zencan, Tebriz veya başka bir şehre izin olmadan hiçbir Afgan girip yerleşemez. Öztürk, “Yani İran istese, ülkede kuş uçurtmaz ve adım attırmaz. Ama burada dünyaya bir mesaj veriyor. 'Göçmenlere yol açarım, AB'ye ya da ABD'nin kapısına dayansınlar' diyor. Nitekim İran Güneydoğusu'nda yer alan Sistan-Beluçistan eyaletindeki Milek Sınır Kapısı'nı 6 Ağustos'ta kapattı. AB'ye yeşil ışık yakıyor. Geri bildirime göre kapalı da tutabilir, tekrar da açabilir" diyor.

Türkiye'ye olan düzensiz göçün engellenmesi için farklı ülkelerin koordinasyon içinde olduğu bir yapı kurulması gerektiği ortada. Önümüzdeki günler bu alanda yeni gelişmelere gebe gözüküyor.

Kaynak: Web Özel