Copernicus felaketi duyurdu! Korkulan düzeye sonunda ulaştık

Küresel ısınma Türkiye İklim değişikliği Sıcaklık hava durumu
Copernicus felaketi duyurdu! Korkulan düzeye sonunda ulaştık

Avrupa Birliği'nin dünya ve uzay gözlem programı Copernicus beklenen raporunu geçtiğimiz günlerde açıkladı. Geride bıraktığımız yılda küresel sıcaklığın sanayi devrimi öncesi seviyeyi 1,5 derece aştığının kesinleştiği duyuruldu. Bu sıcaklık seviyesi, iklim bilimcilerin en çok korktukları sürecin başladığını gösteriyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi geçen 10 Ocak'ta "Küresel İklim Notları 2024" raporunu açıkladı. Geleceğe yönelik son derece karamsar tahminlerin yapıldığı raporun en önemli yanı ise iklim bilimcilerin "kabus senaryosu" olan 1,5 derecelik kritik ısınma eşiğinin kesin olarak aşıldığının anlaşması. Rapor 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olduğunu netleştirirken, geçen yılın Antarktika ve Avustralya hariç tüm kıta alanları için de en sıcak yıl olduğunun altını çiziyor.

2024 TARİHE GEÇTİ

Böylece 2024 yılı küresel ısınmada kritik eşik olan 1,5 derecenin aşıldığı yıl olarak tarihe geçti. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün aynı kapsamdaki geçmiş raporunda 1,5 derecelik eşiğin aşılmasıyla ilgili daha iyimser tahminler yapılarak 2028 yılı işaret ediliyordu. 2024 ile 2028 arasındaki her yıl için küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığın, 1850-1900 temel çizgisinden 1,1 derece ila 1,9 derece daha yüksek olacağı tahmin edilirken, bu yıllardan en az birinde, en sıcak yıl olan 2023'ten daha kötü bir tablonun kaçınılmaz olduğu vurgulanıyordu. Buna göre, 2024-2028 arasındaki 5 yıllık ortalamanın 2019-2023 arasında kaydedilen 5 yılık ortalamanın üzerine çıkma ihtimali de yüzde 90 olarak görülüyordu.

Copernicus felaketi duyurdu! Korkulan düzeye sonunda ulaştık - Resim : 1
Raporda yer verilen ölçümler Avrupa ve Türkiye'de gıda güvenliğinin tehlikeye girebileceğini gösteriyor. 

5 YIL BEKLENİYORDU

Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin raporu 5 yıllık dilimde geçilmesi beklenen seviyenin söz konusu zaman diliminin hemen başında gerçekleştiğini ortaya koydu. Raporda bu durum şöyle ifade edildi: "2024, küresel sıcaklığın sanayi öncesi seviyenin 1,5 derecenin üzerinde olduğu ilk yıldı; yılın 11 ayında küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı bu eşiğin üzerindeydi. 2023 ve 2024'ün birleşik ortalama sıcaklığı, sanayi öncesi seviyenin 1,54 derece üzerindedir."

YAĞIŞ DÜZENİ DEĞİŞTİ

2023 Avrupa İklim Durumu Raporu ve 'Avrupa İklim Risk Değerlendirmesi'nde de yapılan vurguların geçen yıl gerçeğe dönüştüğünün belirtildiği raporda şu bilgilere yer veriliyor: "Avrupa kıtası 1980'lerden bu yana küresel ortalamanın iki katı hızla ısınarak Dünya'nın en hızlı ısınan kıtası haline geldi. Arktik bölgedeki Avrupa toprakları da Dünya'nın en hızlı ısınan bölgesi olmaya devam ediyor. Atmosfer dolaşımındaki değişiklikler daha sık sıcak hava dalgaları yaşanacağını gösteriyor. Aynı şekilde buzullar eriyor ve yağış düzeninde değişiklikler meydana geliyor. Aşırı hava olaylarının genel sıklığı ve şiddeti artıyor.

Copernicus felaketi duyurdu! Korkulan düzeye sonunda ulaştık - Resim : 2
Rapor 2025 yılında daha fazla çevre felaketi yaşanabileceğini ortaya koyuyor. 

DENİZLER ISINIYOR

Önünüzdeki kısa dönemle ilgili öngörülerin yer aldığı raporda "Deniz yüzeyi sıcaklıkları olağanüstü yüksek kalmaya devam etti ve Temmuz-Aralık 2024 dönemi 2023 yılının ardından yılın bu zamanı dilimi için kaydedilen en sıcak ikinci dönem oldu" ifadelerine yer verilirken, Avrupa Birliği'nin alacağı tedbirler şöyle sıralandı: "AB, küresel iklim eylemini desteklemeye ve 2050 yılına kadar iklim açısından nötr olmaya kararlıdır. 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını en az yüzde 55 oranında azaltmak için  hedefler ve mevzuat  üzerinde anlaşıldı. Avrupa Birliği Komisyonu 2040 yılı için yüzde 90 net sera gazı emisyonu azaltma hedefi önerdi. Komisyon, AB'yi iklim risklerine karşı etkili bir şekilde nasıl hazırlayacağına ve daha fazla iklim dayanıklılığı nasıl oluşturacağına dair bir bildiri yayınladı."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel