Tartışma yaratan karar: 'Şeriata aykırı! Cansız mankenlerin başı olmayacak!'

Nijerya
Tartışma yaratan karar: 'Şeriata aykırı! Cansız mankenlerin başı olmayacak!'

Nijerya'nın şeriatla yönetilen eyaletlerinden biri olan Kano'da şeriat polisinin başı Haruna İbn-Sina, "Mağazalarda kullanılan cansız mankenler başsız olmak zorunda" dedi. Karar tartışma yarattı lakin bu Haruna İbn-Sina'nın ilk ses getiren uygulaması değil!

“Hisbe” olarak da bilinen şeriat polisinin başındaki isim olan Haruna İbn-Sina, “İslam putperestliği reddediyor” ifadelerini kullanıyor. Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne göre hisbenin anlamı şu:

“İslâm devletlerinde genel ahlâkı, kamu düzenini korumak ve denetlemekle görevli teşkilât.”

Nijerya'nın Müslüman ağırlıklı nüfusa sahip eyaleti Kano'da polis giyim mağazalarında sadece, kafası olmayan cansız mankenlerin kullanılmasına izin verileceğini açıkladı.

'KAFASI OLDUĞU ZAMAN İNSANA BENZİYOR'

Haruna İbn-Sina “Kafası olduğu zaman insana benziyor” derken kafasız dahi olsa cansız mankenlerin günün her saatinde, her zaman giyinik olması gerektiğini de “Göğsün ve kalçanın şeklini göstermek şeriata karşı” sözleriyle ifade etti.

Kano, Müslümanların ağırlıklı olarak yaşadığı Nijerya'nın kuzeyinde yer alan ve şeriata göre yönetilen 12 eyaletten biri. Ülkenin yasalarına göre şeriat kuralları sadece Müslümanlar için geçerli ancak gelen raporlar ve bilgiler gayrimüslimlerin de “hisbe” baskısı altında olduğunu söylüyor.

Tartışma yaratan karar: 'Şeriata aykırı! Cansız mankenlerin başı olmayacak!' - Resim : 1

Nijerya'nın ikinci en kalabalık şehri olan Kano'da bir radyo programı sunan Moses Ajebo “Bu kurallara karşı olan birçok insandan her gün sayısız arama ve mesajlar alıyoruz” diyor.

TEPKİ ÇEKİYOR...

Cansız mankenler hakkında verilen bu karar Kano'nun Hıristiyan ağırlıklı bölgesi olan Sabon Gari'deki esnafların da tepkisini çekmekte. Bir giyim dükkanı sahibi olan Chinedu Anya, kıyafetleri başı olmayan cansız mankenlerle sergilemenin yoldan geçen müşterilerin ilgisini çekme noktasında dükkanı zarara uğratacağını söylüyor.

Şimdilik Haruna İbn-Sina ve kendisine bağlı binlerce polis dükkan dükkan gezmeye başlamadı. Buna rağmen uzmanlar yeni kuralların, ülkenin seküler ve modern düşünen kesimiyle yaşanabilecek bir çatışmanın fitilini ateşlediğini vurguluyor.

Hatta öyle ki Haruna İbn-Sina geçen hafta yaptığı bir açıklama ile ülkede gündemi değiştirdi. Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari'nin oğlu Yusuf'un nişanlısı Zahrah Bayero'nun gelinlikle çekilen bir fotoğrafını eleştiren İbn-Sina ülkeyi sallayan ifadeler kullandı.

DEVLET BAŞKANININ GELİNİNİ ELEŞTİRDİ, GENÇLERİN SAÇINI KESTİ!

İbn-Sina, Zahrah Bayero'nun omuzlarını gösteren bir kıyafetle fotoğraflar paylaştığı için Müslümanlara doğru örnek olmayı başaramadığını söyledi. Fotoğrafı paylaşanların günah işlediğini de söyleyen İbn-Sina'nın polisleri geçen yıl ise Mohawk saç stiline sahip gençlerin saçlarını kazımış, düşük bel pantolon giyenleri de uyarmıştı.

Tartışma yaratan karar: 'Şeriata aykırı! Cansız mankenlerin başı olmayacak!' - Resim : 2

Bliss Lowo Sejlo'nun paylaştığı Zahrah Bayero'nun omuzlarını gösteren kıyafet

İbn-Sina'nın gündem olduğu eylemlerinin sonu gelmezken, geçen yıl Güney Afrika'da bir sosyal medya çılgınlığına dönüşen Jerusalema dansının da yapılmaması yönünde Kano sakinleri uyarılmıştı.

Müslümanların büyük bir kısmı hisbeyi onaylıyor ancak genç Müslümanlar ve bazı din adamları ise cansız mankenler gibi konularda İslam'ın yanlış yorumlandığını düşünüyor. İsmini vermek istemeyen Nijeryalı bir din adamı, “İslam putperestliği reddeder ancak mankenin önünde eğilmediğiniz sürece o put değildir ve onun varlığı günah sayılamaz” diyor.

Kano'da gündem olan olay, Nijerya için bir ilk olsa da, başka ülkelerde de manken kullanımını kısıtlamaya yönelik girişimler olmuştu.

2009'da İran polisi esnafı, vücut kıvrımları olan veya başörtüsü olmayan kadın cansız mankenleri sergilememeleri konusunda uyarmıştı.

Nijerya İslam Konseyi'nden Halliru Maraya ise konseydeki gibi birçok üst düzey Müslüman din adamı gibi hisbenin konumunun doğru olduğunu söylüyor: “İslam, insan heykellerine karşıdır... Adına heykel, put, manken ne derseniz diyin.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı BBC'de "Nigeria's Kano state moves to ban mannequin heads on Islamic grounds" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

manken Nijerya cansız manken şeriat Kano