Ayrıntıda gizli 2021: Salgın, zamlar ve kent sorunları...

koronavirüs Ekonomi haberleri Meral Akşener Sağlık Deprem
Ayrıntıda gizli 2021: Salgın, zamlar ve kent sorunları...

Türkiye 2021'de salgın, zamlar, kent sorunları, göç gibi pek çok konuyu konuştu. Bu büyük konuların hepsinin arka planında pek çok gelişme yaşandı. Gelin geride bıraktığımız 2021 yılını daha iyi anlamınıza yardımcı olacak, Haber Global Web Özel servisinin hazırladığı bazı içeriklere bir göz atalım.

Türkiye zor bir 2021 yılını geride bıraktı. Aşıya yaygın bir şekilde ulaşabilmek pozitif gelişmelerden olurken ekonomik sıkıntılar 2021’e damga vurdu. Türkiye 2021’de iklim değişikliğini iliklerine kadar hissetti. Orman yangınları, seller ve müsilaj bir an olsun gündemden düşmedi. İstanbullular için 2021’in sorunu taksilerdi. Türk müşteriler taksi bulunca kendini şanslı saydı, taksiciler iyi hizmet için zam talebinde bulundu. Haberglobal Web Özel ekibi olarak 2021 yılında yaşanan gelişmelerin perde arkasında yaşananları bir sene boyunca araştırdık. İşte geride bıraktığımız yılı daha iyi kavramanıza yardımcı olacak bazı haberler:

ESRARENGİZ GERİ DÖNÜŞÜM YANGINLARI

Türkiye'de son yıllarda geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınların artışı dikkat çekiyor. Yanan tesislere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. 2020'de toplam 65 geri dönüşüm tesisinde çeşitli sebeplerle yangın çıkarken sadece bu yılın ilk 6 ayında 69 tesis yandı. Haberglobal.com.tr'nin hazırladığı dosya haber ses getirdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener grup toplantısında, "Konumuz akıllı yangınlar. Ama bu defa ormanlarımız değil, plastik atıkları yakılıyor" dedi.

 ANKARA VE İZMİR'İN NEDEN TAKSİ SORUNU YOK?

İstanbullu taksiye binemiyor... Sorunun sayıdan mı hizmet kalitesinden mi kaynaklandığı tartışılıyor. Peki Ankara ve İzmir'de neden taksi sorunu yaşanmıyor? Denetimler mi daha sıkı şoförler mi bilinçli?

DOKTORLARIN ALMANCA KURSU İLGİSİ

Sağlık çalışanları arasında Almanca kurslarına başvuru arttı. Kurs yetkilileri talebe yetişmekte zorlandıklarını söylüyor. Hekimler neden Almanca öğrenmek istiyor? Yurt dışında çalışmak için belge alan sağlık çalışanı sayısı ne?

 TÜRKİYE'NİN EN PAHALI TUVALETİ

Adıyaman Gerger'de cami tuvaleti ücreti 5 TL olunca ortalık karıştı. Vatandaş şikayet etti, 3 TL'ye kadar düştü. Gergerliler ise isyanda: "İstanbul'da bile bu fiyata tuvalet ücreti yok..."

İSTANBUL'DAKİ BÜYÜK TEHLİKE: HAYALET BİNALAR

İstanbul'daki metruk binalar etrafları için tehlike saçıyor. Kiminin etrafı ince bir tel ile çevrilmiş kimi ise hurdacıların uğrak noktası olmuş. İçinde madde kullanan da var... Mahalle sakinleri tedirgin, bazıları yasal sebeplerle yıkılamıyor.

'SÜREKLİ ÇÖPÜN İÇİNDEYİZ BİZE COVİD BULAŞMAZ'

Sayılarının 500 bini bulduğu ifade edilen kağıt toplama işçileri mide ağrısı ve kanlı öksürük gibi pek çok hastalıkla pençeleşiyor. Kimilerinin eşlerinde sebebi bilinmeyen rahatsızlıklar görülürken, işçiler aralarında Covid-19 vakasının ender görüldüğünü söylüyor.

TELEVİZYON DİZİLERİNDE NEDEN PANDEMİ YOK?

Diziler, koronavirüsten kaçıp sığınabildiğimiz ender limanlardan. Pandemiyle geçen yılda hem Türkiye'de hem de dünya çapındaki dizilerde virüs, ekrana nadiren yansıdı. Peki dizilerde pandemi neden yok? Sektörden iki isim Haberglobal.com.tr için anlattı.

VATANDAŞLIK VE GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ ARASINDA SURİYELİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında Suriyeli mültecilerin durumu yeniden gündeme geldi. Mülteciler üzerine çalışmalar yapan isimler yasal statüler arasındaki farklı anlatırken, Türk vatandaşı olan ve "Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum" diyen Ahmet Hamo ise yaşadıklarını aktardı.

KİM BU PLANDEMİCİLER? 'OYUN' DİYOR, İNANMIYORLAR

Toplumsal bağışıklık noktasına her geçen gün yaklaşırken aşı karşıtları ve pandeminin küresel bir "oyun" olduğunu iddia eden kitle de eylemlerini sürdürüyor. Peki "plandemi" ifadesini kullanan bu kitle kimlerden oluşuyor? Bir "plandemi" yanlısı sorularımızı yanıtladı, uzmanlar değerlendirdi...

KORE KÜLTÜRÜ YENİDEN GÜNDEMDE! NE ZAMAN YAYILDI, TÜRKİYE'DE NEDEN BU KADAR SEVİLDİ? 

Üç kız çocuğunun evden kaçması olayında 'Kore'ye gitme' iddiasının ortaya çıkması dünya çapında bir fenomen haline gelen 'K-Pop' türünü yeniden gündeme getirdi. K-Pop ve genel olarak Kore kültürü, Türkiye'de ve dünyada nasıl yayıldı?

DOKTORA YAPMAK VE GEÇİNMEK ARASINDAKİ GENÇLER ANLATIYOR: DEVAM EDERSEN ALAMAYIZ...

Bilim insanı olma hayaliyle yüksek lisans, doktora yapan binlerce genç, işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya. Doktorasını yapabilmek için şantiyede çalışan da var doktora yüzünden işinden olan da...

SALGININ EN TALİHSİZ GRUPLARINDAN BİRİ: İYİ YILLIK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ 

Salgın milyonlarca insanı eve kapatırken üniversite öğrencilerini de kampüslerinden uzaklaştırdı. Özellikle iki yıllık ön lisans öğrencileri neredeyse okul yüzü görmeden mezun olacaklar. Üniversiteye böyle bir pandemi döneminde başlamak ne büyük talihsizlik...

VİDEO HABER | İstanbul'un yeni fast-food'u: Falafel

İstanbul’un yeni fast food’u falafel, kentin pek çok noktasında satılmaya başladı. Falafel İstanbul’da nasıl bu kadar meşhur oldu? İlçeden ilçeye büyük fiyat farklarının sebebi ne? Bu soruların yanıtları video haberimizde👇

TÜRKİYE'DE NEDEN VERGİNİN VERGİSİ VAR? PIRLANTADA ÖTV OLMAMASININ MANTIĞI NE? 

Türk ekonomisinin en tartışmalı konusu belki de vergiler... Türkiye'de neden verginin vergisi var. En temel ihtiyaçlardan alınan ÖTV'nin pırlantadan alınmamasının mantığı ne? Uzmanlar ve iş dünyası haberglobal.com.tr'ye anlattı.

SİLAH BULUNDURMA RUHSATI BAŞVURULARINDA YÜZDE 34'LÜK ARTIŞ! PEKİ SEBEBİ NE? 

Son dönemde dikkat çeken silahlı şiddet olayları bireysel silahlanma ile ilgili endişeleri artırırken 2020 yılında silah bulundurma ruhsatı başvurularındaki yükseliş de dikkat çekti. Peki bu artışın sebebi ne olabilir? Bu yönelim ne anlatır?

5 SORU 5 CEVAP | ATM'LER NEDEN ARTIK BOL BOL 10 VE 20 TL VERİYOR?

Merkez Bankası'nın, ATM'lerde 200 TL'lik banknot yerine düşük miktarlı banknotların verilmesini istemesinin ardından yaklaşık bir ay geçti. Son günlerde ATM'den para çektiyseniz bolca 10 TL ve 20 TL'nin verildiğini görmüşsünüzdür. Peki ATM'lerin, hayat pahalılığıyla ne ilgisi var? İşte detaylar...

 SON MODA: AŞI OLDUKTAN SONRA ANTİKOR TESTİ

Aşılama çalışmaları bir süredir devam ediyor. Aşı olanların akıllarında ise ne kadar antikora sahip oldukları var. Peki aşı olduktan sonra antikor testi yaptırmak gerekli mi? Bir faydası var mı? Uzmanlar anlatıyor...

VAROĞLUŞ SANCILI GIDA ÜRETİMİ! BU İĞRENÇLİKLER NİYE?

Süt kazanında banyo, turşu kazanında çıplak ayakla dans... Gıda güvenliğini hiçe sayan uygulamalar sosyal medya aracılığıyla daha da görünür oldu. Denetimler ne durumda? Bu insanlar neden bile isteye bu görüntüleri çekip, paylaşıyorlar? Gıda mühendisleri ve psikologlarla konuştuk...

AŞILARIMIZI SORUMSUZ İNSANLARDAN NASIL KORUYACAĞIZ? 

Akılalmaz bir şekilde bazı vatandaşlar aşı randevusu alıp aşılarını olmuyor. Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar her seferinde tekrar tekrar aşının salgını bitirmedeki tek çare olduğunu söylese de bazı sorumsuz vatandaşlar bildiğini okuyor. Peki sınırlı sayıdaki aşıyı bu insanlardan nasıl koruyacağız? 

BANKADA EN FAZLA 10 BİN TL'Sİ OLAN HESAPLARIN SAYISI PATLADI! PEKİ NEDEN? 

Mart 2020-Mart 2021 aralığında bankada 0-10 bin TL arası mevduatı olan hesapların sayısı 13.5 milyon arttı. Bunun ne kadar tasarruftan, ne kadarının mevcut tasarrufun azalıp da 10 bin TL veya altına düşülmesinden kaynaklandığı merak konusu. 1 milyon TL üzeri parası olanlar ise birikimlerini artırdı.

MİDYECİLER İSYANDA: SAAT 17'DEN SONRA AHİRET SORULARI BAŞLIYOR 

Müsilajdan sonra vatandaş Marmara Denizi'nden çıkan her canlıya şüphe ile bakmaya başladı. Durum seyyar midyecileri vurdu. Bir tanesi gelen sorulardan o kadar bunalmış ki "Akşam 17'den sonra ahiret soruları başlıyor. Hatta bazen sorup sorup yine de almaktan vazgeçiyorlar" diyor.

GÜNEYDOĞU AŞI SORUNUNU NASIL ÇÖZER? DİN ADAMLARI DEVREDE... 

Güneydoğu illerindeki düşük aşılama oranlarını artırmak için herkes seferber oldu. Vaka sayılarının Türkiye ortalamasının üstünde olan illerde din görevlileri de vatandaşın aşı olması için elinden geleni yapıyor.

BU AYRIMCILIK BİTMİYOR... HAMİLE KADINI İŞE ALMAYAN ŞİRKETE CEZA!

İşe alınacağı sırada hamile olduğunu öğrenen bir kadın 'pandemi' gerekçesiyle işe alınmadı. Hakkını arayan S.G'nin yaşadıkları ders niteliğinde karara yol açtı. Kadınlara iş görüşmesinde sorulan 'Ne zaman evleneceksiniz?', 'Çocuk düşünüyor musunuz?' gibi sorular kadın istihdamının önünde bir engel.

ABD VOLEYBOLDA NEDEN BU KADAR İYİ? YILDIZLARI TÜRKİYE'Yİ SEÇİYOR?

Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımı, Tokyo 2020'deki üçüncü maçında ABD'ye altın setle 3-2 mağlup oldu. Dünya sıralamasında ilk sırada yer alan ABD karşısında müthiş mücadele ettik ancak yetmedi. Peki ABD'yi bu kadar iyi yapan ne? Yıldızları neden Türkiye'yi seçiyor?

TAKSİ ÖZEL ALAN MI KAMUSAL ALAN MI? 

Taksilere kamera takılması yeniden gündemde. Kimi uzmanlar taksinin 'özel alan' olduğu gerekçesiyle kayıt alınmasına karşı. Peki otobüslerde kamera olmasına neden tepki yok? Taksi kameraları özel hayatın gizliliğini ihlal eder mi? Taksilerdeki sistem görüntülerimizi kaç gün elinde tutabilecek?

AŞI OLMAYANLAR İÇİNDE BİR GRUP: TURKOVAC'I BEKLEYENLER

Her aşı olmayan aşı karşıtı mı? Bazıları aşıları olmak için yakınlarının onlardan önce aşı olmasını bekliyor. Bazıları ise mRNA aşısından uzak duruyor, Çin aşısını tercih etmiyor ve TURKOVAC'ı bekliyorlar...

EYVAH, ÇOCUĞUM HALA KONUŞAMIYOR!

Son aylarda çocukları geç konuşmaya başladığı için uzmanlara koşan anne-baba sayısında artış var. Sorunun sebepleri çok. Öne çıkanlardan biri ise tablet etkisi...

EKONOMİ SÖZLÜĞÜ: POLİTİKA FAİZİ VE REZERV NEDİR?

Politika faizi, net ve brüt rezerv, Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası bağımsızlığı... Vatandaş son zamanlarda çok fazla ekonomik terim duymaya başladı. Bu terimlerin anlamı ne? Gündelik hayatımızı nasıl etkiliyorlar?

REZİDANSLARDA KİM OTURUYOR? NEDEN BU KADAR GÜNDEMDELER?

Türkiye'de 2000'li yıllarla birlikte yaygınlaşan rezidans hayatı son yıllarda farklı şekillerde gündeme geliyor. Rezidanslarda kimler oturuyor? Kent planlaması için anlamı ne? Neden bu kadar çok tercih ediliyorlar?

Kaynak: Web Özel

haber global web özel Haber Global 2021