Doktorların Almanca kursu ilgisinin sebebi ne? 'Dörtten yirmiye çıktık...'

Doktorların Almanca kursu ilgisinin sebebi ne? 'Dörtten yirmiye çıktık...'

Sağlık çalışanları arasında Almanca kurslarına başvuru arttı. Kurs yetkilileri talebe yetişmekte zorlandıklarını söylüyor. Hekimler neden Almanca öğrenmek istiyor? Yurt dışında çalışmak için belge alan sağlık çalışanı sayısı ne?

Son iki yıllık dönemde Türkiye’de en fazla yıpranan meslek grubu sağlık çalışanları oldu. Tedbirler kapsamında izin yapamadılar, sevdikleri ile doyasıya zaman geçiremediler. Bunların hepsini halk sağılığı için yaptılar, aşı olmayan milyonların tavrı karşısında ne diyeceklerini bilemediler. Kimi Covid’e yakalandı, karantinadan çıkar çıkmaz hastaneye koştu. Kimini de bu amansız hastalıkta kaybettik. Bunlar olurken büyük bir ilkellik göstergesi olan sağlıkta şiddet de var gücü ile sürüyordu.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 174 bin doktor var. Bu doktorlar arasında bir kısım hekim ise kariyerini yurt dışında sürdürmenin planlarını yapıyor. Avrupa ve farklı coğrafyalardaki hekim arayışı da yurt dışı fırsatlarının değerlendirilmesinde rol oynuyor.

Türk Tabipler Birliği'nin haberglobal.com.tr ile paylaştığı verilere göre geçen yıl Türkiye’den 1000’e yakın sağlık çalışan yurt dışına yerleşti. Tercih ettikleri ülkeler arasında ilk sırayı Almanya alıyor.

Her ülkenin yurt dışından hekim alırken öne sürdüğü şartlar var. Almanya da adaylardan Almanca bilmelerini istiyor. İstanbul, Şişli’de Amerikan-Kültür Yabancı Dil Kursu yetkilileri, özellikle son 2-3 ayda Almanca kurslarına yoğun talep olduğunu anlatıyorlar. Kursun bir yetkilisi, “Geçen yıl her 10 kişiden 2'si Almanca öğrenmek istiyorsa bu yıl, her 10 kişiden 5'e çıktı bu rakam. Bunların içerisinde de bir kursta 8 kişi dil eğitimi alıyorsa bunun 3-4'ü doktor. Gelenlerin amacı belli, Almanya'ya gitmek için şart olan eğitimi alıyorlar" diyor.

Yurt dışına göç için yeterlilik belgesi isteyen sağlık çalışanlarının ve toplam göç eden kişilerin sayısını gösteren infografik

HEMŞİRELERİN TALEBİ YÜKSEK

Kadıköy'de bulunan Yabancı Dil Akademisi de yıllardır sağlık çalışanlarına Almanca dil eğitimi veriyor. Akademi yetkililerinden alınan bilgiye göre; sağlık çalışanları genelde VIP grupları tercih ediyor. Bu VIP gruplarda nöbet çizelgelerine göre; Almanca kursu saatlerini kendileri belirliyorlar.

Görüştüğümüz kurs yetkilileri bu yıl sağlık çalışanları arasında hemşirelerin kurslara yoğun katılımı olduğunu belirterek, "Kursumuzdaki Almanca öğrencilerinin yüzde 70'i sağlık çalışanı. Geçen seneye oranla yüzde 30'luk bir artış var. Kursiyeler, Almanya'ya yerleşmek için eğitim almaya geliyor. Şu an önlerindeki tek engel hemşireler için B1 seviye, doktorlar için ise B2 seviyeye ulaşmak. Bundan sonra önlerinde engel yok, gidebiliyorlar" şeklinde konuştu

ALMANCA EĞİTMEN SIKINTISI

Bakırköy'deki İstanbul Dil Akademisi yetkilileri ise kurslarına gelen sağlık çalışanlarının yüzde 50’sinin Almanca öğrenmek için geldiğini söylüyor. Almanca kursuna artan talebi karşılamakta güçlük çektiklerini söyleyen yetkili, “Pandemiden dolayı kalabalık sınıflarda ders yapılmıyor. Bir de Almanca kurslarına talep artınca hepten sıkıntı yaşadık. Almanca öğretmeni bulmak, daha doğrusu dil bölümünde eğitmen bulmak çok zorlaştı” dedi.

Kadıköy Bağdat Caddesi'nde dil eğitimi veren Dünya Dilleri Merkezi de kurslarında geçen seneye oranla yarı yarıya fazla talep olduğunu söylüyor.

SINIF SAYILARI...

Ankara'da eğitim veren Çağrı Dil Okulu Müdürü Mustafa Gürleyik, Alman göç yasası değiştiği için mühendislik, mimarlık, sağlık alanlarında nitelikli kişilerin kurslarında eğitim aldığını söylüyor. Gürleyik, daha önce 4 olan Almanca kursunun sayısını bu yıl 20'ye çıkardığını ifade etti.

Zaman zaman Almanca bilen öğretmen bulmakta zorluk çektiğini aktaran Gürleyik şöyle devam etti: "Kursta 100 kişi varsa bunun 40'ını sağlık çalışanı, 40'ını mimarlık-mühendislik, geriye kalan 20 kişi ise ikinci dil oluşturuyor. Geçen seneye oranla talep çok. Kursiyerlerle yaptığımız görüşmelerde genelde hayat şartları ve geçim sıkıntısı gibi nedenlerle gitmek istediklerini söylüyorlar" şeklinde konuştu.

"BELGE ÇIKIŞI ÇOĞALDI"

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, şu anda bütün dünyada bir hekimlik sorunu yaşandığını söyleyerek, Türkiye’den ayrılmak isteyen hekim sayısındaki artışı ticarileşme ve sistemin hekimleri tatmin edici düzeyde olmamasına bağladı. Almanya'nın da yurt dışından sağlık çalışanı alımı yaptığını belirten Saip şunları söyledi:

Her alan için farklı, boş olan kadrolar açılıyor ve bunu takip edenler de hastanelerle görüşüyor. Öncelikle dil bilmeniz gerekiyor. Orada denklik sınavlarını veriyorsunuz. Gerekli testlerden geçtikten sonra doktorluk yapabiliyorsunuz.

 Ülkemizin değerli elemanlarını kaybettiğimizi vurgulayan Saip, sözlerini şöyle noktaladı: "Giden kişi Tıp Odası'na kayıt yaptıracağı için hekimlik anlamında hakkında soruşturma olup olmadığını öğrenmek için belge çıkışı yapıyoruz. Bu belgelerde son dönemde ciddi artış var. Çoğunluğu da Almanya."

[email protected]

Kaynak: Web Özel