ABD voleybolda neden bu kadar iyi? Yıldızları Türkiye'yi seçiyor

ABD Türkiye Tokyo 2020
ABD voleybolda neden bu kadar iyi? Yıldızları Türkiye'yi seçiyor

Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımı, Tokyo 2020'deki üçüncü maçında ABD'ye altın setle 3-2 mağlup oldu. Dünya sıralamasında ilk sırada yer alan ABD karşısında müthiş mücadele ettik ancak yetmedi. Peki ABD'yi bu kadar iyi yapan ne? Yıldızları neden Türkiye'yi seçiyor?

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, Tokyo 2020'deki üçüncü maçında dünya sıralamasında 1 numarada yer alan ABD ile karşılaştı. Müthiş bir mücadeleye sahne olan ve kazananı altın setin belirlediği maçta galibiyeti elde eden taraf ABD oldu.

Ay-yıldızlı temsilcilerimiz tam anlamıyla kafa kafaya mücadele etti zira maç 3-2 sona ererken toplam skorda dikkat çekici bir şekilde ABD'nin sadece 102-101'lik üstünlüğü vardı.

KRİTİK BİR PUAN

İki saat beş dakika süren maçı kaybettik belki ancak müsabakayı altın sete taşıyabildiğimiz için, kritik 1 puanın da sahibi olduk. Grup aşamasında 6 takım arasından ilk dört sırada yer alan ülkeler bir üst tura çıkacak. Bu noktada alınan her puan çok kıymetli.

ABD voleybolda neden bu kadar iyi? Yıldızları Türkiye'yi seçiyor - Resim : 1

Türkiye de geride kalan iki maçta set dahi vermeyen ABD'den puan kopararak, İtalya maçının ardından olumlu bir sinyal vermiş oldu. Peki ABD'yi bu kadar güçlü yapan ne?

TAM BİR VOLEYBOL ÜLKESİ!

Kadınlarda bir dünya, üç Milletler Ligi ve altı World Grand Prix şampiyonluğu bulunan ABD tam bir voleybol ülkesi. Hatta 1895'te ABD'de doğan voleybol için ülkenin milli sporlarından biri diyebiliriz. Spor kadınlar ve genç kızlar arasında o kadar popüler ki lise seviyesinde voleybol takımı olmayan okul neredeyse yok gibi.

2017'de yapılan bir araştırmaya göre lisede atletizmin ardından genç kızların en çok tercih ettiği 2. spor voleybol. Kolej seviyesinde ise NCAA'e kayıtlı 1067 adet kadın takımı bulunuyor. Ancak iş profesyonel voleybola geldiğinde tablo değişmekte.

ABD'de, bildiğimiz ya da ABD tarzı bir profesyonel voleybol ligi bulunmuyor. 2021'de kurulan Athletes Unlimited Volleyball ise profesyonel oyuncuların karma takımlar kurup her hafta performansa göre belirlenen kaptanların belirlediği takımların maç yaptığı ve oyuncuların puan topladığı ilginç bir lig.

ABD voleybolda neden bu kadar iyi? Yıldızları Türkiye'yi seçiyor - Resim : 2

Bu da kolej sonrasında sporcuların Avrupa'da, Porto Riko'da, Brezilya'da ya da Asya'da oynaması anlamına geliyor. Burada yıldızların tercihi ise bir süredir Türkiye. Tokyo 2020'de ABD forması giyen 12 oyuncudan 7'si ya hali hazırda Vestel Venus Sultanlar Ligi'nde forma giyiyor ya da bir dönem Türkiye'de forma giymiş.

Jordan Larson, Andrea Drews, Kimberly Hill ve Kelsey Robinson, Türkiye'de forma giyip şampiyonluklar yaşamış isimler.

ABD'nin yıldız isimleri Jordan Thompson, Michelle Bartsch-Hackley ve Chiaka Ogbogu ise hala Türkiye'de forma giyiyor. Thompson, Fenerbahçe Opet'in, Bartsch-Hackley ve Ogbogu ise Vakıfbank'ın oyuncusu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KELSEY ROBINSON (@krobin32)

Bu da aslında ligin kalitesini ortaya koyuyor. Dünyanın en iyi ABD'li, İtalyan, Sırp ve Rus oyuncuları, ülkemizde oynuyor ve bu ligin kalitesini artırırken genç sporculara da en iyilerle çalışma imkanı sağlıyor.

'İSTANBUL'A AŞIĞIM'

Aynı zamanda ABD'li sporcuların Türkiye deneyimlerini çok sevdikleri de aşikar. Kelsey Robinson ile Aralık 2018'de yaptığımız röportajda “İstanbul'a aşığım. Bulunduğum şehirler arasında en sevdiğim şehirlerden biri diyebilirim” demiş ve “Nereye giderseniz gidin, ister 5 dakikalık bir yolculuk olsun ister 40 dakikalık bambaşka bir dünya ile karşılaşıyorsunuz” ifadelerini kullanmıştı.

Bunların yanında tarihte ABD'nin milli takımlarda, en azından kadınlarda, geçmişe dayanan büyük bir dominasyonu olduğunu söyleyemiyoruz. Son zamanlarda yakalanan güçlü jenerasyonla yeniden yükselişe geçen ve 2014'te dünya şampiyonu olduktan sonra Rio 2016'da bronz madalya elde eden ABD'nin olimpiyatlarda toplamda üç gümüş ve iki bronzu bulunuyor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jordan Thompson (@jtomm19)

Erkeklerde ise voleybol; lisanslı sporcu sayısı ve kulüp sayısı bazında ABD'den daha az popüler olsa da Birleşik Devletler, erkeklerde üç olimpiyat altını sahibi bir ülke...

24 HAZİRAN'DA KARŞILAŞMIŞTIK

Bitirirken kadınlardaki en son karşılaşmamıza dönelim... ABD ile Türkiye, en son 24 Haziran'da FIVB Milletler Ligi'nin yarı finalinde bir araya geldi. ABD o maçtan 3-0'lık galibiyetle ayrılırken finalde Brezilya'yı 3-1 yenerek şampiyon oldu. Biz de önemli bir üçüncülük elde ettik.

FIVB Milletler Ligi şu ana kadar üç sezon oynandı, üçünde de ABD şampiyon oldu. 2020'de pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen organizasyonun 2018'deki ilk sezonunun finalinde ABD'nin rakibi olmuş ve sahadan 3-2 yenik ayrılmıştık. Onlara bu sıralar kök söktüren ender ülkelerdeniz.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Olympics.com, Athletes Unlimited, Reuters, FIVB

Kaynak: Web Özel

voleybol ABD İstanbul Tokyo 2020 Vakıfbank eczacıbaşı Fenerbahçe Opet Filenin Sultanları türkiye