Doktora yapmak ve geçinmek arasındaki gençler anlatıyor: Devam edersen alamayız...
Bilim insanı olma hayaliyle yüksek lisans, doktora yapan binlerce genç, işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya. Doktorasını yapabilmek için şantiyede çalışan da var doktora yüzünden işinden olan da...
"Düşünsenize ben doktora öğrencisiyim ama inşaat işlerinin neredeyse tamamını biliyorum. Alçı boyası olsun, şap malası olsun..."
Bu sözler, maliye bölümü mezunu olan, şimdilerde İstanbul Üniversitesi'nde okuyan bir doktora öğrencisine ait... Uluslararası sempozyumlara katılmış, makaleleri yayınlanmış bu genç, akademik kariyer yapabilmek için bir dönem şantiyede çalışanların kaldığı evde yaşadığını, okuyabilmek ve geçimini sağlayabilmek için inşaatlarda çalıştığını anlatıyor.
Haberglobal.com.tr olarak ulaştığımız, ODTÜ'de sosyal bilimler alanında doktora yapan bir başka genç de "Makale yazmam, bilim üretmem bekleniyor ama ben ertesi günü düşünüyorum" diyor.
Hatta ulaştığımız gençler arasında yüksek lisans yaptıktan sonra asgari ücrete çay ocağında çalışan bile var!
5 ÜNİVERSİTELİDEN BİRİ...
Genç işsizliğinin Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisi olduğu aşikâr. Ancak yüksek lisans, doktora süreçlerinden sonra bile işsiz kalan gençlerin olduğu raporlanıyor. İstanbul İstatistik Ofisi'nin Mayıs 2021 tarihli güncel bir araştırması, 25-34 yaş aralığındaki işsiz gençlerin yüzde 89.6'sının lisans mezunu, yüzde 10.2'sinin yüksek lisans ve yüzde 0.02'sinin de doktora mezunu olduğunu ortaya koydu.
Genç İşsizler Platformu'na göre de her 5 üniversiteliden 1'i işsiz. Doktora öğrencisi gençler isimleri yazılmaması koşulu ile yaşadıklarını anlattı.
"AZMEDİP KAZANDIM AMA..."
ODTÜ'de doktora yapan genç, ailesinden uzakta yüksek eğitim hayatını devam ettirebilmek için bir işte çalışmak zorunda olduğunu anlatıyor. Bu yüzden 2 yılda bitmesi gereken yüksek lisansı 6 yılda bitirebildiğini söylüyor.
O süreçte hem iş yerinde hem okulda mobbinge uğradığı için çok zorlandığını ancak azmedip doktorayı kazandıktan sonra da bu kez işinden olduğunu şöyle anlattı:
"ÇALIŞACAKSAN DOKTORAYA ALAMAYIZ"
"Yüksek lisans sürecinde inat ettim; iş-okul-ev yolunda tabiri caizse süründüm. Fakat doktorayı kazandığımda 'iş yerinde çalışmaya devam edeceksen doktoraya alamayız' denildi. İşi bıraktım. Bir süre işsizlik maaşı ile geçindim. Çoğu zaman borçlandım. İş aramaya başladığımda da 'doktora yapıyorsunuz, çok yoğunsunuz, alamayız' dediler. Para kazanmadan bilim üretemem."
Genç, "Günü kurtarmaya çalıştığım için geleceğimi düşünemiyorum ama gelecek korkutucu" diyor.
ŞANTİYEDE BİR DOKTORALI
İstanbul Üniversitesi'nde doktora yapan bir başka genç de bu şehirde yanında kalabileceği tek tanıdığının amcası olduğunu, onunla birlikte inşaat çalışanlarının yaşadığı bir evde kaldığını anlatıyor.
"Hem doktoramı yapıyordum hem inşaat işlerinde ihtiyacımı giderecek kazancı sağlayacak kadar çalışıyordum" diyen genç, "Asgari ücrete başka işlerde de çalıştım. Pandemiyle birlikte maddi olarak çektiğim sıkıntı derinleşti. Markette çalışmaya başladım. Tez dinlemelerine giremedim, o da yandı" diyor.
Şu an İŞKUR'un bir eğitim programında çalıştığını söyleyen genç, aldığı ücretin lise mezunlarıyla aynı olduğundan dert yanıyor.
"ÖNCEDEN EL ÜSTÜNDE TUTUYORLARDI"
İstanbul Üniversitesi'ndeki doktora öğrencisinin dikkat çektiği bir diğer nokta da başlarda akademik kariyer hedefine imrenerek bakan yakın çevresinin, uzayan eğitim sürecinden sonra tutum değiştirmesi...
"Akranlarım ticarete atıldı, yuva kurdu." diyen öğrenci, "Başlarda beni el üstünde tutuyordu yakın çevrem. Küçüklerim bana bakıp heveslenirdi. Hatta doktora ile doktor arasındaki farkı bilmeyen bazı büyüklerim rahatsızlıklarını da anlatırdı. (gülüyor) Ancak şimdi 'bir baltaya sahip olamadı' gözüyle bakılıyor" diyor.
Türkiye genelinde işsiz sayısı 2021 Mart'ta bir önceki aya göre 59 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişiye yükseldi.
"YİNE DE UMUTLUYUM"
Tüm bu belirsizliklerin içinde yine de umutlu olduğunu anlatan doktora öğrencisi, "Ben iyimser bir insanım. Akademi olmasa bile özel sektörde vs rahat ilerleyebileceğimi düşünüyorum. Umutlu olmak zorundayız." diyor.
Kaynak: Web Özel