Eyvah, çocuğum hala konuşamıyor!

Web Özel ÖZEL HABERLER
Eyvah, çocuğum hala konuşamıyor!
Dünya üzerinde 15 çocuktan 1'inin beklenenden daha uzun sürede konuştuğu tahmin ediliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Son aylarda çocukları geç konuşmaya başladığı için uzmanlara koşan anne-baba sayısında artış var. Sorunun sebepleri çok. Öne çıkanlardan biri ise tablet etkisi...

Önce anne mi diyecek baba mı? Her ebeveyn için çocuğunun ilk anları altın değerinde. Ne zaman yürüyeyecek? Ne zaman konuşacak? Konuşma kısmında bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Pandemide çocukları ile birlikte daha fazla vakit geçiren ebeveynler fark etti ki yavruları yaşları gelmesine rağmen tam anlamı ile konuşamıyor. Uzmanlar çocuklarının konuşma şikayeti ile kendilerine başvuran ebeveyn sayısında hatırı sayılır bir artış olduğu görüşünde. 

1-6 yaş grubundaki çocukların pandemi döneminde çok ciddi etkileşim ve iletişim problemleri ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Prof. Dr. Bülent Gündüz, "Pandemi öncesi rakamlara ve istatistiklere baktığımız zaman bize başvuran 100 çocuktan 30 tanesinde gelişimsel dil gecikmesi problemi görüyorduk. Fakat pandemi döneminde bu oranın yaklaşık yüzde 65’lere çıktığını gördük. Yani 2 katına kadar büyüyen bir problemle karşı karşıyayız" ifadelerini kullanıyor.

'PANDEMİDE GELMEYENLER DE BAŞVURDU'

Haberglobal.com.tr'ye konuşan dil, konuşma ve ses bozukluğu uzmanı Emine Demirel Aksoy, son yıllarda çalıştığı vakalarda çocukların ekran maruziyetine (aşırı tablet kullanımı vb.) fazla kaldıkları için dil ile ilgili problemlerinin arttığına dikkat çekti.

İŞİTSEL ALGI EKSİKLİĞİ

Çocukların ekrana kilitlenmesinin işitsel algı bozukluğuna sebebiyet verdiğini ifade eden Aksoy, "Aşırı görsel algı, işitsel algıyı pasifize ediyor. Bu yüzden tekdüze algıya yoğunluk veriliyor" diyor. Aksoy, bu sözleri ile çocukların duyduğunu anlamakta zorlandıklarını belirtiyor.

0-2 yaş arası çocuklara ekranı tamamıyla yasakladıklarını aktaran Aksoy, 2-4 yaş aralığındaki çocuklara günde en fazla 15'er dakikalık iki oturum şeklinde ve yanında ebeveyni ile ekran kullanımı önerdiklerini söylemekte. Aksoy'a göre dört yaşın üzerindeki çocuklar günde iki oturumdan yarımşar saat ekran kullanmalı.

'PANDEMİDE FARKEDİLDİ'

Odyolog, işitme ve dil gelişimi uzmanı Tuğba Acar ise, çocukların konuşmakta gecikmesi sorununun pandemide şiddetlendiğini söylüyor. Acar, çocuklarda dil gelişim sorunlarının tablet ve akıllı telefonlar sebebiyle hep olduğunu ancak pandemide anne babaların çocuklarıyla daha uzun süre geçirdiği için sorunu anladıklarını bildirdi. 

'ÇOCUK NASIL KONUŞACAĞINI UNUTUYOR'

Acar, doğru işitsel uyaran verilmeyince, telefon ve tabletle çocukların çokça görsel uyarana maruz kaldığını vurgulayarak, "Çocuklarla iletişim kurulmadığı zaman, konuşmak istemiyorlar. Nasıl konuşacaklarını, sesleri nasıl çıkaracaklarını bilmiyorlar" dedi.

Son dönemde sadece dil gelişimi ile ilgili değil, çocuk psikiyatrlara gelen vaka sayılarının da artışa geçtiğini ifade eden Acar, "Aileler fark ediyor. Öğretmeni, çocuğun sadece konuşmasının değil, dikkat eksikliği, hiperaktivitesinin olduğunu söylemesine veliler inanmıyor. Ancak karantinalarda evde vakit geçirince zamanla çocuklarının var olan bu rahatsızlıklarını fark ederek psikiyatra koşuyor" diye konuştu.

Bath Üniversitesi'nden psikolog Michelle St. Claire ve psikolog Vanessa Lloyd-Esenkaya'nın çalışmasına göre; bebekler 6'ıncı aylarında bazı sesler çıkarmaya başlar, 10-15 ay arası ilk sözcüklerini söyler, 1.5 yaşına geldiklerinde ise yavaş yavaş anlamlı sayılabilecek cümleler kurmaya başlarlar. 

ÖZETLE

Bebeklerin geç konuşmasının sebeplerinden biri etraflarında olan biteni algılayamıyor olmaları, aşırı ekran kullanımı da bu algı süresini ciddi şekilde düşürüyor. İstatistiklere göre dünyadaki 15 çocuktan 1'i geç konuşuyor. Uzmanlar çocukları görsel kültürden biraz uzaklaştırıp onlara kitap okumanın ve işitsel alanlara yönlendirmenin ciddi faydası olacağını düşünüyor.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Ek kaynaklar: DHA, The Conversation

Kaynak: Web Özel

Web Özel özel haberler