İstanbul'daki büyük tehlike: Hayalet binalar
İstanbul'daki metruk binalar etrafları için tehlike saçıyor. Kiminin etrafı ince bir tel ile çevrilmiş kimi ise hurdacıların uğrak noktası olmuş. İçinde madde kullanan da var... Mahalle sakinleri tedirgin, bazıları yasal sebeplerle yıkılamıyor.
İstanbul bir deprem şehri. Her ne kadar bu gerçek yokmuş gibi yaşamaya devam etsek de deprem bölgelerinde yeni yapılmış binaların kiraları öyle söylemiyor. Yıkılmayı bekleyen bazı binalar ise büyük tehlike arz ediyor. Metruk bu yapıların önünden her gün genç, çocuk, yaşlı herkes geçiyor. Bazı binaları çevre sakinleri yıkacak ama hukuki olarak itlaflı olan alanlar var.
Hatta geçen günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu vatandaşa seslenerek, “Arkadaş sen gece yık mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin. O bina orada durdukça o binada uyuşturucu kullanılıyor. O binada asayişsizlik yapılıyor. Gece yarısı dozer gelsin, yıksın. Kim yıktı biz nereden bilelim ya?" değerlendirmesinde bulunmuştu.
İstanbul’da depreme karşı en riskli beldelerden biri Avcılar. İlçede son 1 yılda 6 evin balkonu kendiliğinden yıkıldı. Ve pek çok bina da riskli olduğu gerekçesiyle kentsel dönüşüm kapsamına alınarak boşaltıldı.
'TEDİRGİN DEĞİLİM'
Avcılar, Ambarlı Mahallesi, Çimen Sokak’ta bazı binalar riskli olduğu gerekçesiyle kentsel dönüşüm kapsamına alınmış ve boşaltılmış. Sokakta bulunan 4 katlı bir apartmanın giriş katındaki dairenin balkonu ise geçtiğimiz günlerde kendiliğinden çökmüş.
Balkonu çöken dairenin hemen karşısında oturan ismini vermek istemeyen daire sahibi, "Ben tedirgin değilim. Evime geri dönerim. Benim balkonum değil, karşı dairenin balkonu çöktü. Bizimki sağlam. Bu sokakta birçok bina çürük olduğu için kentsel dönüşüm kapsamında boşaltıldı" diyor.
Ayten Tarakçı isimli mahalle sakini, "Tedirginiz ama ne yapalım gidecek yerimiz yok” demekte.
"HURDACILARIN UĞRAK NOKTASI"
Ambarlı'dan sonraki durağımız Denizköşkler Mahallesi, Dr. Sadık Ahmet Caddesi'ydi. Cadde üzerinde bulunan 4 katlı binaya dışarıdan bakınca her yerinde çatlak olduğu görülüyordu.
Bina hurdacıların uğrak noktası haline gelmiş. Her gelen hurdacının bir şeyini söktüğü binanın etrafında ise hiç bir güvenlik önlemi yoktu.
Binaya yaklaştığımızda içeriden çekiç sesleri geliyordu. Biraz beklediğimizde bir hurdacı riskli binadan söktüğü hurdaları da alarak binadan uzaklaştı.
Binanın çevresinde yaşayan ve her gün bu yolu kullananlar tedirgin olduklarını söylüyor. Fikri Çelik, "Sürekli balkonlar çöküyor. Bu evin de çökmeyeceğinin garantisi yok" ifadelerini kullanıyor" diyor.
Saliha Taşkın isimli mahalle sakini ise "Buraya çocuklar girebilir ve başlarına bir iş gelebilir. Her yeri açık. Riskli binanın neyini bekletiyorlar" dedi.
ADRES FARKLI, MANZARA AYNI
Rotamızı Denizköşkler Mahallesi'ndeki Mehtap Sokağa çevirdiğimizde burada da iki binanın riskli olduğu gerekçesiyle boşaltılmış olduğunu gördük.
Burada da manzara diğerlerinden farksızdı. Camları ve kapıları sökülen binanın etrafındaki tek önlem merdivenlerin girişine çekilen ince bir teldi.
Madde kullananların binayı mesken edindiğini söyleyen Ahmet Zarcı, "Burada tinerciler bıçakla birbirine girdi. Polis ayırdı. Tedirginiz ama ne yapalım." diye konuştu.
Mehtap Sokak’ta biraz ilerlediğimizde başka bir binanın da boşaltıldığını ve onun da etrafında hiçbir güvenlik önleminin alınmadığına şahit olduk.
"Korkuyoruz." diyen Esra Yılmaz, "Burası uyuşturucu kullananların yerine dönüşmeden yıksınlar. Gece insan korkar buradan geçmeye" dedi.
"ALLAHA EMANET YAŞIYORUZ"
Avcılar'da son durağımız Gümüşpala Mahallesi Muhtar Kazım Akgül Caddesi'ydi. Hemen E-5 otoyolunun kenarındaki bina adeta kaderine terk edilmişti.
Balkonlarının korkuluklarının yarısı yıkık olan binayı gözle taradığımızda birçok yerinde çürük demir ve çatlak görülüyordu. Kolonları kazınmış olan riskli binanın etrafında hiçbir önlemin alınmaması önünden geçen yayaların da can güvenliğini tehdit ediyor.
Bir öğrenci, "Okula gidip gelirken her zaman buradan geçiyorum. Buradan üzerimize bir şey düşebilir" demekte.
"50 BİN BİNA RİSKLİ"
İstanbul'da kamunun yaptırmış olduğu çalışmalarda yaklaşık 50 bin binanın riskli ve aniden çökebileceğinin düşünüldüğünün altını çizen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, "İnşaat sektöründeki durgunluktan dolayı boşaltılmış binalarda faaliyet yok, müteahhitler pek oralara rağbet etmiyorlar. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor" diyor.
*Haberde yer alan metruk binaların olduğu bölgedeki Avcılar Belediyesi yetkilileri sorularımıza cevap vermedi.
Kaynak: Web Özel