Aşı olmayanlar içinde bir grup: TURKOVAC'ı bekleyenler

koronavirüs
Aşı olmayanlar içinde bir grup: TURKOVAC'ı bekleyenler

Her aşı olmayan aşı karşıtı mı? Bazıları aşıları olmak için yakınlarının onlardan önce aşı olmasını bekliyor. Bazıları ise mRNA aşısından uzak duruyor, Çin aşısını tercih etmiyor ve TURKOVAC'ı bekliyorlar...

Koronavirüse karşı aşılama sürecinde hala istenilen yolu katedemedik... Bunun sebeplerinden biri de sırası geldiği halde aşısını yaptırmayan vatandaşlar. 

Aşıya karşı olan bazı insanlar, Covid-19 gibi bir salgının olmadığına veya bu salgının insan yapımı olduğuna inanıyor. Bu yüzden 'aşı ile vücudumuza çip yerleştirilecek', 'kısırlık yapıyor', 'dünya nüfusunu azaltmaya çalışıyorlar' gibi iddialarda bulunuyorlar.

Tabi bu süreçte tereddüt ederek aşı yaptırmayanlar ile aşı karşıtları çok karıştırılıyor. Aşı karşıtı olmadığı halde, aşılara tereddütle yaklaşan vatandaşların sayısı da azımsanmayacak kadar çok.

Aşı yaptırmayanların tereddütleri arasında, aşıların kısa zamanda geliştirilmiş olmaları, güvensizlik, acil kullanıma açılmaları gibi düşünceler geliyor. Bu kişiler arasında bir grup ise TURKOVAC aşısını beklediği için henüz aşı olmuyor.

"İNAKTİF DAHA MAKUL GELİYOR"

Beşiktaş Levent'te yaşayan ve öğretmenlik yapan R.S., araştırması tamamlanmış, faydası kanıtlanmış ve güven veren aşılara (Türkiye'de vurulan aşılarda bu söylediklerinin hepsi var) karşı olmadığını söylüyor. Günümüzde Covid'e karşı yapılan aşıların ise kendisine güven vermediğini belirten R.S., "Aşı olurken imzalatılan sorumluluğun aşı olan kişide olduğu beyanı da bu güvensizliği artırıyor" diyor.

Virüsün farklı mutasyonlarının çıkmasıyla aşıların etkili olup olmayacağı konusunda kendisini şüpheye düşürdüğünü ifade eden R.S., 'virüsten daha kötü, sonuçları geri alınamaz' bir durumla karşılaşmaktan korkuyor. R.S., şöyle devam ediyor: "Bildiğim kadarıyla TURKOVAC Faz-3 çalışmaları tamamlanmış, henüz yan etki de görülmemiş. Geleneksel inaktif aşı türü diğerlerine kıyasla daha makul geliyor. Gelişmeler doğrultusunda fikrim değişebilir."

Aşı olmayanlar içinde bir grup: TURKOVAC'ı bekleyenler - Resim : 1

Maltepe'de toplanan aşı karşıtları aşılama, test zorunluluğu ile maske takılmasını protesto etmişti. Fotoğraf: DHA

"TURKOVAC'I BEKLİYORUM"

Bahçelievler'de yaşayan Ercan Çelik de sırası gelmesine rağmen aşılarını yaptırmamış. Aşı karşıtı olmadığını ancak aşılara daha tam güvenemediğini söyleyen Çelik, "İnaktif aşılara biraz daha çok güveniyorum. Yan etkisi olsa bile en azından mRNA kadar değil. Türk aşısı TURKOVAC'ı aşısını bekliyorum. Yaptırırsam bir tek onu yaptıracağım" diyor.

Aşı olmayanlar içinde bir grup: TURKOVAC'ı bekleyenler - Resim : 2

İDDİALARA KANIYORLAR

Bağcılar'da yaşayan Burak K. ise, aşı çalışmaları ile yan etkilerinin sonuçlarının izlenmeden kullanıma açılmasını kaygıyla karşıladığını söylüyor. Burak K., aşıya karşı olmadığını sadece tereddüt ettiğini ifade ederek, "Dünyanın cevapları da bu aşılar için tatmin edici değil. Her ülke farklı bir şey söylüyor" yorumunda bulundu.

Bakırköy'de yaşayan ismini vermek istemeyen bir kuyumcu da, daha aşısını olmadığını bildirerek, "Aşı karşıtı değlim. TURKOVAC'ın klinik sonuçlarını merak ediyorum. Yılbaşında çıkacak diye duydum o zaman aşı olacağım" ifadelerini kullandı.

  "İKİ KAVRAM KARIŞTIRILIYOR"

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy ise aşı karşıtlığı kavramı ile aşı kararsızlığı ya da aşı tereddüdü kavramlarının karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Her aşısını yaptırmayana aşı karşıtı denilmesine karşı çıkan Eraksoy şu ifadeleri kullandı: Aşıya karşı olmayan ve yaptırmayanlarda bir kafa karışıklığı var. Onun giderilmesiyle o aşıyı olmaya razı edilebiliyor. Ama aşı karşıtı kişi artık bir saplantı halinde aşıya karşı bir olumsuzluk duygusu taşıyor. Onu silmek, kaldırmak kolay değil. Öldürsen aşı olmayacak insanlar diyebiliriz

Genellikle çevremizde karşılaştığımız kimselerden 'Olsam mı, olmasam mı' gibi birtakım gelgitler yaşayanlara aşı karşıtı denilmeyeceğini aktaran Eraksoy şunları söyledi: "Bunlara güvendiği kişilerden gelecek bilgilendirme, sorularına verilecek yanıtları yeterince aydınlatılmaları o kararsızlığı giderebiliyor. Aşı kararsızlığı yaşayan öyle çok kişi var. Adam aşı olmuyor, ama anne ve babasının aşı olmasına da engel olmuyor. Buna aşı karşıtı denilmez."

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, Sabah Gazetesi'nden Burak Çelik'e yaptığı açıklamada, yerli aşı çalışmalarının hızlandırıldığını belirterek, TURKOVAC'ın seri üretimine ekim ayının sonunda geçilmesinin planlandığını söyledi.

 cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

türkovac aşısı ne zaman çıkacak