AB-Çin ticaret savaşı yolda

Ekonomi haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Web Özel Çin Avrupa Birliği ABD donald trump abd seçimleri
AB-Çin ticaret savaşı yolda

Avrupa Birliği (AB) ekonomi uzmanlarına göre AB ile Çin arasında 2025 yılında küresel bir ticaret savaşı yaşanması kaçınılmaz görülmekte. “Eli kulağında” ticaret savaşının tüm dünyada tedarik zincirinde dev bir kriz yaratması da bekleniyor.

ABD ve Çin hükümetleri tüm savunma stratejileri ve bütçelerini birbirlerine yönelik olası bir savaşa göre ayarlarken Avrupa Birliği (AB) ekonomi uzmanları bir başka savaşın daha yolda olduğunu ortaya koyuyorlar. Uzmanlara göre AB ile Çin arasında uzun zamandır ötelenen bir “ticaret savaşı” yakın zamanda kaçınılmaz olarak görülmekte. Savaşın tüm dünyada dev bir ürün tedarik zinciri krizi yaratması da bekleniyor.

AB-Çin ticaret savaşı yolda - Resim : 1
AB'nin Çin'den gelen elektronik araçlara ek vergi koymasının ardından uzmanlar iki ticari partner arasında ticaret savaşının başladığı ifade ediliyorlar.

VERGİ SAVAŞLARI BAŞLADI

AB’ye yakınlığıyla bilinen EU Observer yayın organı AB’nin ekonomi uzmanlarının hazırlamakta olduğu rapordaki bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Raporda son olarak 5 Temmuz günü Çin’den gelen elektronik araçlara yüzde 37.6’lık vergi koyan AB’nin kararı sonrası Çin’in sektördeki 10.6 milyar avroluk hacminin etkileneceği ifade edilmekte. Çin ise vergiye karşılık verileceğini açıklayarak AB’den ithal edilen domuz eti, yüksek hacimli motorlara sahip araçlar, süt ürünleri, şarap ve diğer alkollü içeceklere ek vergiler konulacağını açıkladı. AB uzmanlarına göre Birliğin uzun zamandır eli kulağında olan Çin ile ticaret savaşı artık kaçınılmaz görülmekte.

AB STRATEJİ HAZIRLIYOR

Avrupa Birliği olası bir ticaret savaşının yıkıcı olmaması ve belirli stratejik ürünleri kapsaması için şimdiden plan oluşturmaya başlamış durumda. AB uzmanlarına göre Çinli yetkililer ise Avrupa’daki büyük ticaret pazarını ABD’nin hegemonyasına meydan okunacak bir alan olarak görmekteler. 2018 yılında dünya çapında yıkıcı etkileri olan Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşına benzer bir karşılığın Pekin’den gelmeyeceğini düşünen AB yetkililerine göre Washington ile olan ticari savaşı Pekin üzerine halen güçlü baskı yaratıyor. Diğer yandan Çin ve AB birbirlerinin en büyük ticaret ortakları durumundalar. Hizmet sektöründe ABD, Avrupa kıtasındaki en büyük ticari oyuncu durumunda olmasına karşın başta endüstriyel ürünler ve mamul mallar olmak üzere diğer birçok sektörde Çin’in belirgin bir hakimiyeti bulunuyor. Verilere göre yalnızca 2009-2010 yılları arasında Çin’in AB’ye ihracatı yüzde 31 büyürken AB’nin Çin’e ihracatı yüzde 38 büyüdü.

AB-Çin ticaret savaşı yolda - Resim : 2
AB uzmanları 2025 yılından itibaren Birlik ile Çin arasında çok şiddetli bir ticaret savaşı yaşanacağını vurguluyorlar.

PEKİN’İN GÖZÜ TRUMP’IN ÜZERİNDE

Ekonomi uzmanları Çin’in ayrıca ABD Başkanlık seçimlerini dikkatle izlediği de kaydetmekteler. Donald Trump’ın ikinci kez başkan seçilmesi durumunda ABD ile çok daha sert bir başka ticaret savaşı yaşama olasılığı yüksek olan Çin’in AB ile ticari ilişkisini ABD başkanlık seçiminden sonra yeniden değerlendireceği düşünülüyor.

KIRILMA TARİHİ 2025

AB uzmanları “her türlü politik ve ticari koşulda” 2025 yılından itibaren AB ile Çin arasında çok şiddetli bir ticaret savaşı yaşanacağını da düşünüyorlar. Bunun ilk sebebi Çin’in çoğu üretim alanında dünyanın en büyük ihracatçısı olması ve AB’nin gerek bu ürünlerin tekelleşmesine gerekse de devlet tarafından sübvanse edilmesine karşı kanunlarının bulunması. Diğer faktör ise Avrupa Birliği Komisyonu Başkanlığı’nda ikinci dönemine giren Ursula von der Leyen’in Çin’i “Rusya’ya ve İran’a destek veren otoriter rejim” olarak tanımlanmış olması.

KÜRESEL TEDARİK KRİZİ

Çin’in neredeyse tüm Doğu Avrupa ülkelerinde AB’nin anti-tekel ve denetim yasalarına aykırı olarak ticari faaliyetlerde bulunması da iki partner arasındaki ilişkileri geren bir başka faktör durumunda. AB’nin Çin’e gerçekleştirdiği 224 milyar avroluk ticaretin ise bu gerilimden büyük bir darbe alması bekleniyor. AB uzmanlarına göre böylesine bir gerilim ise tüm dünyada ürün tedarik zincirinde dev bir kriz yaratacak güce sahip. AB uzmanları böylesine bir gerilimde Pekin’in tüm Batı’ya karşı daha düşmanca davranmasının ise kaçınılmaz olduğu düşüncesindeler.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel