Sinsi sinsi öldürüyor! Sepsis yaşamı tehdit ediyor

Enfeksiyon Türkiye Sağlık koronavirüs Maymun Çiçeği Virüsü Gündem haberleri Yaşam Haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Sağlık Haberleri
Sinsi sinsi öldürüyor! Sepsis yaşamı tehdit ediyor

Sepsis, Türkiye'de pek bilinmeyen bir sağlık sorunu olarak her yıl binlerce kişiyi yaşamdan kopartıyor. Dünya genelinde ise yılda 49 milyon kişiyi etkileyenn hastalık, 11 milyon ölüme neden oluyor. Yaşanan ölümlerin en büyük nedenlerinden biri de bilinçsiz tüketilen antibiyotiklerden kaynaklanıyor. Uzmanlar ise vatandaşları sinsi hastalığın belirtilerine karşı uyarıyor.

Sepsis, bünyedeki herhangi bir enfeksiyona karşı vücudun aşırı derecede ve hayatı tehdit eden reaksiyonundan kaynaklanan, beraberinde doku hasarı, organ yetmezliği ve ölümüne yol açabilen bir hastalık. Dünya genelinde her yıl 49 milyon insan sepsise yakalanıyor ve yaklaşık 11 milyonu hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise sepsis teşhisi konulan hastaların ortalama yüzde 60'ı yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Ancak daha vahimi ise Türkiye'de sepsis farkındalığının bir türlü oluşmaması. Yapılan araştırmalarda Almanlar'ın yüzde 49'u Amerikalılar'ın yüzde 44'ü bu hastalığın ne olduğunu bilirken, Türkiye'deki bilinirlik oranı ise sadece yüzde 11 seviyesinde. 

Sinsi sinsi öldürüyor! Sepsis yaşamı tehdit ediyor - Resim : 1
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku ise; "Sepsis, basit bir enfeksiyon değil; organ yetmezliklerine yol açan karmaşık bir sendromdur" diyor.

AŞILANMA HAYATİ  

Sepsise yol açabilecek grip, zatürre ve diğer enfeksiyonlar için gereken sıklıklarla aşılanma yapılması hayati öneme sahip. Öte yandan hastaların ölüm olasılığı ise genel sağlık durumu, yaşı, tanı koyulma zamanı, tedavinin başlama zamanı, tedavinin yeterliliği, gibi nedenlere bağlı değişiklik gösterebiliyor.

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANMA!

Türk Toraks Derneği Yoğun Bakım Çalışma Grubu Sekreteri Doç. Dr. Sabri Kasapoğlu ise gereksiz antibiyotik kullanma nedeniyle antimikrobiyal dirence dikkat çekerken, "Antibiyotik direnci sepsis tedavisini zorlaştırırken, ölüm oranlarının artmasına katkı sağlıyor. Geçen 12 yıldaki tüm çabalara rağmen sepsis, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde en yaygın ve en az tanınan hastalıklardan biri olmaya devam etmektedir. Sepsis, her türlü enfeksiyon sonucu gelişebilir; bunlardan bakteriyel enfeksiyonlar daha ön planda olmakla beraber virüsler, mantarlar ve parazitler de sepsise neden olabilir" dedi.

PROTOKOLLERE UYULMALI

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İpek Candemir ise sepsisin önlenmesinde aşıların önemine dikkat çekerek şunları söyledi "Özellikle pnömokok, meningokok ve grip gibi bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı aşılanmak enfeksiyon riskini ve dolayısıyla sepsis riskini azaltır. El hijyenine dikkat etmek, cerrahi yaraların bakımına özen göstermek ve hastane ortamlarında enfeksiyon kontrol protokollerine uyulması da sepsis riskini önemli ölçüde azaltır. Sepsis, erken tanı ve hızlı tedavi gerektiren, ölümcül bir durumdur. Sepsis farkındalığının artırılması, hem sağlık profesyonelleri hem de toplum genelinde bu ciddi durumun daha hızlı tanınmasını ve tedavi edilmesini sağlayacaktır."

Sinsi sinsi öldürüyor! Sepsis yaşamı tehdit ediyor - Resim : 2
Prof. Dr. Utku, sepsisin tedavi edilmemesinin en önemli nedenlerinden birinin antibiyotik direnci olduğunu söylüyor. ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) verilerine göre, anti-mikrobiyal direnç nedeniyle her 15dakikada bir insan ölüyor. "Antibiyotik direnci, sağlık sistemimizin en büyük tehditlerinden biri haline gelmiştir," diyen Prof. Dr. Utku, bu sorunun özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için ölümcül sonuçlar doğurduğunu belirtiyor.

"ANİ ATEŞTE HASTANEYE GİDİN"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yelda Öğütmen de ani ateş durumunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğinin altını çizerken, “Tansiyonun düşmesi, idrar çıkışında azalma, solunum yetmezliği ve kalp atışlarının yükselmesi en sık görülen sepsis belirtisidir" diye konuştu.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel