Orta Doğu'da BM krizi, Barış Gücü İsrail'i durduramaz

İsrail Lübnan Birleşmiş Milletler Gündem haberleri Dünya haberleri Orta Doğu Filistin Gazze ÖZEL HABERLER Askeri teknoloji
Orta Doğu'da BM krizi, Barış Gücü İsrail'i durduramaz

İsrail ile Lübnan arasındaki gerginlik ve çatışma riski adeta bir kıvılcıma bakarken, Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) zor durumda. Yetersiz personel ve ekipmanın yanı sıra; müdahale yetkisi de bulunmayan UNIFIL hakkında ABD'li uzmanlar tarafından hazırlanan raporlarda; “olası bir savaşta caydırıcı gücü yok” saptamaları endişeleri artırıyor.

İsrail ile Lübnan arasındaki gerilim her geçen gün artarken; ABD merkezli küresel savunma yayın organı Breaking Defense'a konuşan Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı (Pentagon) uzmanları, bölgedeki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün etkisiz olduğunu kayıt altına aldılar. Hazırlanan son raporlarda müdahale yetkisi bile bulunmayan uluslararası barış gücü personelinin etkisiz olduğu; zırhlı araç eksikliği dolayısıyla da olası bir savaşta caydırıcılık sağlanamayacağının altı çizildi. 

Orta Doğu'da BM krizi, Barış Gücü İsrail'i durduramaz - Resim : 1
İsrail ile Lübnan sınırında neredeyse her gün yaşanan karşılıklı bombalı saldırılarda çok sayıda masum insan hayatını kaybediyor.

YETKİSİZ BM GÜCÜ

İsrail ile Lübnan arasında yaşanan sıcak çatışmalar ve uluslararası gerilimin ardından Lübnan'ın İsrail'le sınırı bulunan güney bölgesinde konuşlu durumdaki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (UNIFIL) personel sayısı arttırılsa da, askeri strateji uzmanları endişeliler. Bölgede iki ülke arasında devam eden roket saldırılarına karşı, sınırlı faaliyet gösterebilen BM gücünün etkili olamayacağını aktaran askeri kaynak ise, bölgedeki gücün müdahaleye yetkisinin olmadığını gündeme taşıdılar. 

ETKİN GÜÇ DEĞİL

Haberglobal.com.tr'nin ulaştığı kaynaklar; UNIFIL'ın yetersiz personel ve zırhlı araç sayısı dolayısıyla iki ülke için de etkin bir güç olarak değerlendirilmediği kanaatindeler. Uzmanlar ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin barış gücünün görev süresini tarihinde ilk kez uzattığını ancak gerekli yaptırım gücünü vermeyerek etkinliğinin sınırlandığını da dile getirmekteler. Elde edilen bilgilere göre Pentagon uzmanları bölgedeki BM gücünün iki ülke arasında neredeyse her gün gerçekleşen çatışmalarda bile yetersiz kaldığı yönünde üst kademelere brifingler veriyorlar.

PERSONEL EKSİKLİĞİ 

Askeri strateji uzmanları; BM'nin görev süresini 31 Ağustos 2025 yılına kadar uzattığı görev gücüne ilişkin yayınladığı açıklamada yer alan “Orta Doğu'da adil ve ve kalıcı barış ihtiyacına cevap verecek şekilde” ifadesini de son derece abartılı buluyorlar. Stratejistler, 'Mavi Hat' olarak bilinen İsrail-Lübnan sınırındaki BM gücüne personel, ekipman ve zırhlı araç desteği verilmesi gerektiğini de düşünüyorlar.

Orta Doğu'da BM krizi, Barış Gücü İsrail'i durduramaz - Resim : 2
Pentagon uzmanlarına göre 'Mavi Hat' içinde görev yapan UNIFIL hem müdahale yetkisine sahip olmaması hem de personel ve araç eksikliği dolayısıyla bölgede caydırıcı bir güç olarak değerlendirilmiyor.

2006'DAN DAHA KÖTÜ

Askeri yetkililerin brifinglerinde 2006 yılında İsrail ile Lübnan arasında yaşanan gerilime ilişkin önemli bir notları bulunuyor. 2006 Temmuz'unda iki ülke arasında bir ay süren savaşa müdahale eden UNIFIL, çatışmaların uzamasını ve ilerlemesini engellemişti. Görev gücünün halihazırda 49 ülkeden 10 bin personeli bulunuyor ancak İsrail'in bölgesel bir çatışmaya girişmiş olması dolayısıyla bu sayının “caydırıcı olmadığı” düşünülüyor. Uzmanlar “mevcut durumun 2006 yılından çok daha kötü olduğunun” altını da çiziyorlar. Uzmanlar ayrıca;  iki ülke arasındaki çatışmalar şiddetlendiğinde, yaptırım gücü olmayan BM personelinin “kendi güvenlikleri için mecburen barınaklarına çekilmek zorunda kaldıkları da" rapor ediyorlar. .

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel