En çekişmeli seçim, rüzgar tersine mi dönüyor?

abd seçimleri ABD Amerika Birleşik Devletleri Kamala Harris donald trump Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Cumhuriyetçiler Ekonomi haberleri
En çekişmeli seçim, rüzgar tersine mi dönüyor?

ABD seçimlerinde son viraja girilirken, adaylar arasındaki makas da kapanmış durumda. ABD'de, Başkanlık seçiminin en kritik aşamalarından olan ikinci münazara sonrası; Harris'in güçlenerek çıktığı iddia edilirken, ABD'li Profesör William Engdahl'a göre; Trump'ın şansı halen yüksek. ABD seçimlerinin kaderini ekonominin belirleyeceğini ifade eden Engdahl, salıncak diye tabir edilen eyaletlere dikkat çekti.

ABD'de başkanlık için kıyasıya yarışan iki aday, Cumhuriyetçi Partili Donald Trump ve Demokrat Partili Kamala Harris; önceki gün tüm dünyada merakla beklenen canlı yayın münazarasını gerçekleştirdiler. Her ne kadar Harris'in anketlerde öne geçtiği öne sürülse de, tartışmayı Haber Global Web Özel'e değerlendiren ABD'li Profesör William Engdahl'a göre, Trump ekonomi alanında güçlü veriler ve politika sözü ortaya koyarak seçmenleri etkiledi. Salıncak olarak nitelenen eyaletlerden çıkacak sonucun seçimin kaderini belirleyeceğini de dile getiren Profesör Engdahl'a göre eski Başkan Trump, bu alanda avantaja sahip. İşte ünlü ABD'li siyaset bilimcinin çarpıcı açıklamaları:

En çekişmeli seçim, rüzgar tersine mi dönüyor? - Resim : 1
Profesör William Engdahl'a göre Donald Trump ekonomi alanında güçlü veriler ve politika sözü ortaya koyarak ABD seçmenini etkiledi.

EKONOMİ İLE ÖNE ÇIKTI

“Donald Trump münazaralarda hep gerçekleştirdiği alana hakim olma becerisini bu tartışmada sergileyemedi. Ancak oy verenlerin büyük bölümü son iki yıldır duraklama yaşayan ve pozitif bir artış sergilenmeyen ekonomi konusuna odaklanmış durumdalar. Trump da bu noktada kendi avantajını yarattı. Oy verenler, Trump döneminde Amerikan ekonomisinin hem sanayide hem de ticarette güçlü bir büyüme elde ettiğini biliyor. Trump, münazaranın ilk 20 dakikasında bu verileri ortaya koydu ve 'ABD malı ve üretimi' politikasına devam edeceğini ifade etti.”

MARJİNALLERE SESLENDİ

“Donald Trump'ın münazaradaki hatası marjinal Cumhuriyetçi kitleye seslenmesiydi. Meksika'dan ABD'ye gelenler için 'akıl hastanelerinden çıkanlar' demesi ya da göçmenlerin 'kedi ve köpek yediklerini' iddia etmesi oy verenlerin geneli bir yana Cumhuriyetçi kitle için bile iyi bir fikir değildi. Deneyimim doğrultusunda iki tarafın da konuşmalar, eleştiriler ve cevaplar konusunda seçimin genel gidişatına etki edecek bir güç ortaya koyamadıklarını söyleyebilirim."

BAŞA BAŞ GİDİYOR

"Peki seçimlerde nasıl bir tablo göreceğiz? Yarış halen başa baş gidiyor. Ancak Trump'ın ekonomi konusunda Başkanlık dönemindeki politikaları izleyeceğini söylemesi genel seçmeni olumlu yönde etkiledi. Trump ayrıca düzensiz göçmenler, annelik ve ulusal değerler konusunda da marjinal iddialar dile getirmesine karşın oy verenlerin gözünde eski imajını korumayı başarabildi.”

KRİTİK EYALETLERDE GÜÇLÜ

“Tüm tahminler mevcut durumda başkanlık yarışının kaderinin seçimden seçime farklı partilerin galip çıktığı salıncak eyaletlerde belirleneceğini ortaya koyuyor. Bu düşünceye ben de katılıyorum. Özellikle kalabalık Salıncak Eyaletler arasında bulunan Florida, Michigan, Pensilvanya, Teksas, Kuzey Carolina ve hatta Virginia'da bile ekonomik veriler, üretim ve işsizlik konusunda istenen noktalara ulaşılamadığı açıkça görülüyor. Başkanlığı döneminde aynı eyaletlerde yaşanan bu ekonomik krizleri çözmüş olması dolayısıyla Trump'ın eli bu alanda oldukça güçlü.”

En çekişmeli seçim, rüzgar tersine mi dönüyor? - Resim : 2
Betfair, münazara öncesinde Trump lehine yüzde 51,5’e yüzde 46,3 destek olduğunu gösterirken, şimdi Harris lehine yüzde 51’e yüzde 47,2 göstermesi dikkat çeken ayrıntılardan. Polymarket’e göre ise Harris yüzde 46,8’den yüzde 49,1’e yükselirken, Trump yüzde 51,7’den yüzde 49,1’e geriledi. CNN anketine göre de izleyicilerin yüzde 63’ü münazaranın galibinin Harris olduğu görüşünde. 

AGRESİFLEŞECEK

Öte yandan münazara sonrası kulislerden yansıyan bir bilgilere göre,  Trump'ın agresif bir stratejiye geçiş yapması bekleniyor. Seçim gününe kadar Trump'ın vergilendirme, göçmenler ve sağlık reformu konularıyla Harris'in üzerine gideceğini tahmin edilirken, Harris bu konularda ABD halkının savunduğu pozisyondan çok daha liberal söylemlerde bulunacağı ifade ediliyor. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel