ABD'yi şok eden tatbikat, deneyimli askerler teknolojiyi yendi

Yapay Zeka Askeri teknoloji ABD Pentagon Dünya haberleri Bilim Haberleri Teknoloji Haberleri Gündem haberleri
ABD'yi şok eden tatbikat, deneyimli askerler teknolojiyi yendi

ABD'de düzenlenen ve özel operasyon askerlerinin katıldığı bir tatbikatta son teknolojik yazılım ve cihazlara sahip kalabalık bir askeri takım ile eski usul savaşan ancak saha tecrübesi yüksek bir başka birlik karşı karşıya geldi. Deneyimli eski askerler tüm teknolojik önlemleri atlatıp düşman birlik komutanlığını hızla ele geçirmeyi başardı. Tatbikatın Pentagon'da şok etkisi yarattığı ifade ediliyor.

ABD ordusu askeri personelini 2025 yılına kadar baştan sona son teknolojik donanımlar ve yapay zekaya sahip iletişim cihazlarıyla donatmayı planlıyor. Birleşik Devletler askerlerinin savaş alanında hızlı ve etkin iletişim kurması için beyinlerine çip yerleştirmeye yönelik projeler de bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan alanlar arasında yer alıyor. Ülkede gerçekleştirilen son tatbikatta ise eski usul savaşan deneyimli askerler son teknolojiyle donatılmış bir askeri birliği “zorlanmadan gele geçirmeyi” başardı. Tatbikat Pentagon'da da soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı.

TEKNOLOJİ YENİLDİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Özel Operasyonlar Komutanlığı Louisiana Eyaleti'ndeki sık ormanlar içerisinde bulunan Fort Johnson Askeri Üssü'nde orduyu şok eden bir tatbikat gerçekleştirdi. Söz konusu tatbikatta Birleşik Devletler'in elindeki son donanım teknolojiye sahip askeri birlikler ile 'Ghost' (hayalet) adı verilen altı kişilik eski usul, az teknolojiye sahip ancak yoğun savaş ve saha tecrübesine sahip özel operasyon birliği karşı karşıya geldi. Tatbikatta eski usul askerler ellerinde canlı uydu görüntüleri, İHA taraması ve yapay zekaya sahip özel bilgisayarlar bulunan askerlerin bulunduğu komuta noktasını bir kaç saat içinde ele geçirip komuta kademesini esir aldı.

ABD'yi şok eden tatbikat, deneyimli askerler teknolojiyi yendi - Resim : 1
ABD'nin Fort Johnson Askeri Üssü'nde gerçekleşen tatbikatta eski usul deneyimli askerler yapay zeka ve teknolojiye sahip birliği hem atlatmayı hem de yenmeyi başardılar.

SİSTEM DEVRE DIŞI 

Tatbikatın Pentagon'da şok etkisi yarattığı ifade edilirken konuya ilişkin hazırlanan raporda “yapay zekanın onayını ya da hesaplarını beklemek teknolojik birliklere zaman kaybettirirken deneyimli eski askerler saha tecrübeleri sayesinde hiçbir adımında duraksamadılar” yorumuna yer verildi.

Yine raporda yer alan bilgilere göre teknolojik üstünlüğe sahip birlik yerlerinin bulunmaması için ellerinde çok sayıda yer saptırıcı cihaza sahip olmasına karşın altı özel operasyon askerinden oluşan "Ghost Birliği" bu verilerin peşinden değil doğrudan ana güç kaynağına ulaşıp elektronik akışı kesti. Ghost birliği ayrıca çevre keşif, gözlem ve takip sürecini bitirir bitirmez planlama yapmak için kendi elektronik cihazlarını kapatıp pillerini orman içinde farklı noktalara sakladılar. Birlik bu sayede takip edilemez hale geldi.

TEKNOLOJİ ZAAF GÖSTERDİ

Yayın organının derlediği bilgilere göre yapay zeka teknolojik donanıma sahip birlikteki askerlerin tamamını bir noktada toplayarak saldırı konumuna getirmek için çok sayıda alternatif sundu. Birliğin komutanı bu alternatifleri değerlendirirken Ghost birliği ise ikişerli gruplara bölündü ve her grup birbirinden uzakta farklı noktalardan saldırıya geçti. Yapay zekanın ayrıca bölgenin haritasındaki verileri sürekli yenilemesi teknolojik birliği sık sık kesintiye uğratırken Ghost birliği saldırı planını yaptıktan sonra “bir daha haritaya bakmadı.”

ABD'yi şok eden tatbikat, deneyimli askerler teknolojiyi yendi - Resim : 2
Tatbikatta yapay zeka tüm birlikleri tek bir noktada toplamaya çalışırken deneyimli özel operasyon askerleri ise gruplara bölünüp pusu kurdular.

PENTAGON ŞAŞIRDI!

Yapay zeka Hayalet birliğinin olası yerlerini her belirlediğinde ise top füze ve roket atışı yapılması gerektiği uyarısında bulundu. Rapora göre Ghost birliği ise “eski metotlarla yerlerini ya gizlediler ya da arkalarında sahte veriler bıraktılar.  Raporun ardından Pentagon yetkililerinin özel operasyon birlikleri için teknolojiden daha çok saha tecrübesi eğitimine yoğunlaşabilecekleri yorumunda da bulunuluyor. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel