Bu haberleri okudunuz mu? Rusya, Ukrayna, nükleer santral, uçuş yasağı, Çernobil, petrol, NATO, maske, trafik...

Bu haberleri okudunuz mu? Rusya, Ukrayna, nükleer santral, uçuş yasağı, Çernobil, petrol, NATO, maske, trafik...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Ukrayna-Romanya sınırı: Vedalaşmaların durağı

Haber Global muhabiri Mehmet Altunışık ve kameraman Ünsal Çakin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ülkeden göç eden insanların bulunduğu Romanya sınırından gelişmeleri anbean aktarıyor. Altunışık, sınırı vedalaşmaların durağına benzetiyor, "Son öpücük, son sarılma, son veda burada oluyor" diyor.

Ukrayna'nın siber ordusu: Bu başka bir cephe!

Rusya saldırılarında bir de sıcak çatışmanın arkasındaki cepheler var. Ukrayna'nın siber ordusu Rus internet sitelerini hedef alıyor, sahada savaşan Rus askerlerinin ailelerine ulaşmaya çalışıyor, Telegram kanallarında aktif bir mücadele yürütüyor.

Batı yanıt vermedi... Putin neden nükleer kartını oynadı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Batı'ya yönelik nükleer tehdidine karşı şimdilik NATO ve ABD'den bir adım gelmedi. Putin Ukrayna'daki saldırıları sonrasında neden nükleer silah kartını oynama ihtiyacı duydu?

Savaşın en kritik kentlerinden biri Harkov: 'Evet, Rusça konuşuyoruz ama...'

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda en kritik direnişi sergileyen kentlerden biri Harkov oldu. Ülkenin bir dönem kültür başkenti olarak kabul gören ve Ukrayna İç Savaşı'nda kısa bir ayrılık süreci yaşayan Harkov bu kez Ukrayna'nın bütünlüğünden yana... Peki ne değişti? Harkov neden kadar önemli?

Ukraynalılar işgale nasıl ihtimal veremedi? 'İnanmak istemiyorum'

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye kalkışması bazısı için beklenen bir durumdu ancak bir kesim ise bunu tamamen bir sürpriz olarak görüyordu. Çalışmalar da Ukraynalıların çoğunluğunun Rusya'nın işgaline ihtimal vermediğini gösteriyor. Peki bunu sağlayan neydi?

İsrail neden sessiz? Rusya-Ukrayna Savaşı'nın hassas dengesi!

Rusya, Ukrayna'ya saldırdığından bu yana dünya güçleri arasında görece en sessiz kalan taraf İsrail oldu. İsrail bir ABD ve Batı müttefiki ancak Rusya ile Suriye'de kritik bir denge de koruyorlar. Öte yandan iç siyaset de İsrail'de hükümeti zorluyor. Peki İsrail'in duruşu ne yönde?

Torrent’in doğruları fazlaydı

Gedson Fenrandes’in sıradışı performansına rağmen Galatasaray 9. haftadan beri ilk kez üst üste 2 maç kazandı. Galatasaray’ın maç boyunca iyi yaptığı işlerin sayısı da fazlaydı.

4 SORU 4 CEVAP | Rusya nasıl uçacak?

Avrupa'nın Rusya'ya hava sahasını kapatması, havacılık sektörünü de etkiliyor. Peki hava sahası kapanması ne anlama geliyor? Rus uçakları nasıl bir güzergah çizecek? Türkiye'ye nasıl bir etkisi olur?

İran, Rus saldırısına ne diyor? Agresif ama dengeli!

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması üzerine neredeyse tüm dünya Rusya'nın karşısında bir pozisyon alırken gözler Putin'in müttefikleri olarak bilinen ülkelere de çevrildi. İran'ın da takınacağı tutum merak edilmekteydi. Ayetullah Hamaney çok sert konuştu ancak son yaşananlar dengeye işaret ediyor...

Yaptırımlar sıradan bir Rus vatandaşını nasıl etkiler?

Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar, sokağa sebze meyve almaya çıkan, yurt dışından alışveriş yapmak isteyen, havacılık sektöründe çalışan, seyahat acenteliği yapan pek çok Rusya Federasyonu vatandaşı için ciddi sonuçlar doğuracak. Rusya benzer bir krize 1998 yılında da girmişti.

Rusya'ya karşı yeni bir yol... Kültürel yaptırımlar!

Ukrayna'ya saldırılarını sürdüren Rusya'ya her geçen gün yeni bir yaptırım geliyor. Ağırlıklı olarak ekonomik yaptırımların Rusya'yı ciddi anlamda sıkıştırması beklenirken spor ve sanat dünyasından gelen ve "kültürel yaptırımlar" diyebileceğimiz hamleler de dikkat çekiyor...

Sahne yeteneklerini cephede kullanan bir adam: Volodimir Zelenskiy

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bir oyuncu ve komedyen. Şu an dünyanın belki de en ciddi atmosferinin içinde, bombaların ortasında. Kameralar önünde kazandığı yetenekler ona şimdiki mücadelesinde ne kadar yardımcı oluyor?

Ukrayna'da Lviv'e akın var! Uçan kiralar, göçmenler, gönüllüler...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları pek çok Ukraynalının hayatını ters yüz etti. Hem ülkeden yurtdışına hem de Ukrayna içinde göçler ortaya çarpıcı bir tablo çıkarıyor. Ülke içinde tercih edilen şehir ise Lviv... Şehirde kiralar uçmuş durumda!

Saldırı altındaki lider Zelenskiy'nin iletişim tarzı nasıl?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, iletişim alanında da büyük bir savaş veriyor. Çektiği videolardaki tavrı halkına nasıl bir mesaj veriyor? Sosyal medyayı nasıl kullanıyor?

Rusya saldırılarının 7. gününde petrol nereye gidiyor?

Petrol fiyatları Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının 7. gününde 2014'ten sonra ilk kez 100 doları aştı! ABD fiyatları düşürmek için rezervleri açarken gözler Suudi Arabistan'a çevrildi.

Rusya'nın Ukrayna saldırılarında kaç asker hayatını kaybetti?

Rusya, Ukrayna'ya saldırılarında askeri kayıplara ilişkin düzenli sayı vermiyor. Batı iki tarafın da kayıplarını anlamaya çalışıyor. Hastaneye girip çıkan ambulans sayılarından tahmin yürütülüyor.

Finlandiya'da NATO sesleri! Genç bir kadının önünde büyük bir sınav

5.5 milyon nüfuslu küçük ama büyük bir refah ülkesi olan Finlandiya tarihi bir seçimle karşı karşıya. 1956 yılından bu yana askeri olarak tarafsız olan ülke Ukrayna'da olanlardan sonra ciddi şekilde NATO ihtimalini düşünmeye başladı.

Yayın ihalesinde ne oldu?

Türkiye’de futbolun yayıncısı hala belirlenemedi. Yayın ihalesiyle ilgili son yapılan toplantıdan da net bir sonuç çıkmadı. Hatta son toplantıdan kafaları karıştıran kararlar çıktı.

Fenerbahçe'nin gol raporu: Yük orta sahanın omuzlarında!

Fenerbahçe'nin bu sezon gol yükünü orta saha oyuncuları çekiyor. Ligde ikinci kez üst üste 3 galibiyet alan sarı-lacivertliler, gol yollarında orta saha oyuncularının ciddi katkısını aldı.

Maske zorunluluğu kalktı! Peki siz bırakacak mısınız?

Salgında bir dönemin geride kaldığını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı. Açık ortamlarda maske zorunluluğu kalkarken kapalı ortamlarda havalandırma yeterli ise maske takılmayacak. Peki siz maskeyi hemen bırakabilecek misiniz?

Kiev oksijen alamıyor! 'Üç fabrika var, şoför yok'

Ukrayna'nın başkenti Kiev Rus ablukası altında yaşam mücadelesi veriyor. Hastanelerde tıbbi malzeme sıkıntısı baş gösteriyor. Doktorlar insani yardım koridoru talep ederken durum gittikçe ağırlaşıyor.

Doğu Avrupa'nın Rusya'ya bakışı nasıl?

Batı Avrupa Rusya'ya yaptırımlar konusunda agresif bir siyaset izlerken, Rusya'ya coğrafi olarak da daha yakın olan Doğu Avrupa ülkelerinin bazıları farklı bir siyaset güdüyor.

Yeniden 'nükleer' ağızlara alındı! İşte tarihin akışını etkileyen 3 kriz

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yeni bir nükleer silahın ateş alması en büyük korkulardan. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları ile birlikte 'nükleer' yeniden ağızlara alındı. Dünya Küba'da, İran'da ve Kuzey Kore'de önemli nükleer krizler yaşamıştı. Peki o krizler nasıl çözüldü?

Yeni bir dönem: Ve Almanya da artık yarışta!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı dünyada dengeleri de değiştiriyor. Son olarak Almanya milli gelirinin en az yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırmaya karar verdi. Bu karar ne anlama geliyor? Hamlenin ülkedeki yansıması nasıl oldu? Ve bundan sonra ne değişir?

İşte Ukrayna direnişinin kritik isimleri

Ukrayna, Rusya'nın saldırılarına karşı direnişini sürdürürken bu direnişte halka moral ve motivasyon aşılayan isimlerin başında Volodimir Zelenski yer alıyor. Ancak Zelenski'nin yanı sıra direnişte kritik roller üstlenen ve öne çıkan başka isimler de var. İşte o isimlerden dördü...

Cephede durum nasıl? 'Ana yolları kullanmaları...'

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 9. gününde. Rus orduları başkent Kiev'e yaklaşırken cephede sıcak çatışmalar devam ediyor. İki tarafın durumu nasıl? Cephede askeri hareketlilikte dikkat çeken noktalar neler? Askeri uzmanlar tanksavarları neden kritik buluyor?

5 SORU 5 CEVAP | Zaporijya Nükleer Santralı ile ilgili bilmeniz gerekenler

Rusya Avrupa'nın en büyük nükleer santralı Zaporijya'yı vurdu. Haber şok etkisi yaratırken santral Türkiye'ye Çernobil'den daha yakın. Uzmanlara göre şimdilik bir sızıntı yok. İşte Zaporijya Nükleer Santralı'nın vurulmasıyla ilgili bilmeniz gerekenler.

Türkiye'nin nükleer hafızası: Çernobil'le neler yaşandı?

Rusya'nın Avrupa'nın en büyük nükleer santralı Zaporijya'yı vurması yürekleri ağıza getirdi. Türk halkının hafızasında hala 1986'da yaşanan Çernobil'in izleri taze.

Yasak kalktı, maske satan da üreten de düşünmeye başladı

Covid-19 tedbirleri kapsamında getirilen maske takma zorunluluğu iki yıl aradan sonra kaldırıldı. Kararın ardından maske satışları ciddi azaldı. Hala bazı vatandaşlar maskesini takmaya devam ederken üreticiler düşünceli.

Amerika neden Rus petrolü alıyor?

Amerika Birleşik Devletleri petrol ithalatının yüzde 10'una yakın bir kısmını Rusya'dan yapıyor. Yaptırımların gölgesinde gerçekleşen petrol ticaretinde neler oluyor? ABD neden Rusya'dan petrol alıyor?

İstanbullu yılın 6 günü trafikte... 'Patlamaya hazır bomba...'

Motorinin fiyatının 20 TL'ye dayanmasının önceki zam dönemlerinde olduğu gibi İstanbul trafiğini nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Peki yılda kaç saat trafikte geçiriyoruz? En yoğun saatler hangileri? Psikolojimiz nasıl etkileniyor?

Dünyanın gözü Ukrayna'dayken Balkanlar'da jetler uçuyor...

Dünyanın gözü Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında. Batı ile Rusya'nın karşı karşıya geldiği başka bir coğrafya ise Balkanlar ve Bosna-Hersek'in üzerinde savaş uçakları uçmaya başlıyor.

Kaynak: Haber Global TV