Ukrayna'da Lviv'e akın var! Uçan kiralar, göçmenler, gönüllüler...

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
Ukrayna'da Lviv'e akın var! Uçan kiralar, göçmenler, gönüllüler...
İnsanlar, görece daha güvenli ve sakin bir durumdaki Lviv'e trenlerle akın ediyor. Ayrıca pek çok ülke, Kiev'deki büyükelçiliklerini Lviv'e taşıdı. Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları pek çok Ukraynalının hayatını ters yüz etti. Hem ülkeden yurtdışına hem de Ukrayna içinde göçler ortaya çarpıcı bir tablo çıkarıyor. Ülke içinde tercih edilen şehir ise Lviv... Şehirde kiralar uçmuş durumda!

Dar sokakları, tarihi binaları, hoş kafeleri ve kalabalık sokaklarıyla Lviv tam bir Avrupa şehri. Ukrayna'nın çok daha Avrupalı görünen batısının en gözde şehri olan Lviv'de ilk bakışta hayat pek değişmemiş gibi gözüküyor. Ancak ülkenin en büyük yedinci şehri olan Lviv'de bu günlerde duyacağınız ve aniden başlayan sirenler durumun normallikten çok uzak olduğunu hatırlatıyor.

Hava saldırısına yönelik uyarı sirenleriyle insanlar sığınaklara yöneliyor ve ATM ya da kan verme sırasında bulunanlarda doğal bir tedirginlik baş gösteriyor.

500 BİN KİŞİ ÜLKEYİ TERK ETTİ

Rusya'nın saldırıları çoktan binlerce insanın evlerini terk etmesine, yurtdışına çıkmasına ya da ülkenin batısına gitmesine sebep oldu. Birleşmiş Milletler, yaklaşık 500 bin kişinin Ukrayna'yı terk ettiğini söylüyor. Ülke içindeki göçmenlerin en çok tercih ettiği şehir ise Lviv. Ancak Lviv'de yeteri kadar boş daire yok...

Ukrayna'da Lviv'e akın var! Uçan kiralar, göçmenler, gönüllüler... - Resim : 1
Hem ülkede yaşayan yabancı uyruklular hem de kadınlar ve çocuklar, ülkeyi terk etmek ya da görece daha sakin bir bölge olduğu için doğudan, batıda Polonya sınırına yakın Lviv'e akın ediyor. Fotoğraf: Reuters

Gayrimenkul danışmanı Kateryna, “Söz konusu uzun süreli kiralamalar olunca çok az da olsa ev bulabiliyorsunuz. Ama kısa süreli kiralık daire hiç yok” diyor ve ekliyor:

“Mülteciler bir yıllığına daire kiralamıyorlar, sadece bir hafta veya bir aylığına kiralıyorlar. Savaşın yakında biteceğini ve evlerine dönebileceklerini umuyorlar...”

KİRALAR UÇTU...

Dünyaca ünlü online kiralama platformları ise Lviv'de kısa süreli kiralama hizmeti sunmayı bıraktı. Ancak insanlar hala Airbnb aracılığıyla haftalık 600 Euro'dan başlayan birkaç daire bulabiliyor. Kateryna bu meblağ için “Çok çok pahalı” diyor.

Emlakçıların genellikle daha yüksek fiyatlar talep ettiği yaz dönemi dışında şehirde ekseriyetle ayda 180 Euro civarına daireler bulmak mümkün. Kateryna üzülerek fiyatların savaş nedeniyle yükseldiğini dile getiriyor...

Bu arada, Ukrayna'nın Bölgesel Savunma Kuvvetleri'ne giderek daha fazla Lviv sakini gönüllü oluyor. Savaşın başından beri ofislerin önünde her gün uzun kuyruklar oluştu. Lviv'de yaşayan Dmytro, “Buraya geldiğim andan itibaren kendimi daha iyi hissediyorum. Olayları evden takip etmek çok zor” diye konuşuyor.

Temel askeri eğitim almak istediği için birliklere katıldığını aktaran Dmytro, “Bir makineli tüfeğin nasıl tutulacağını, onunla nasıl ateş edileceğini bilmek istiyorum” ifadelerini kullanıyor. Bir başka Lvivli Andrij ise “İşgalcilerin buraya gelmesini istemiyorum” derken Dmytro'yla hemfikir bir şekilde sadece Lviv'i değil Ukrayna'daki her şehri savunacaklarını dile getiriyor.

'BÜYÜK BİR TALEP VAR'

Lviv'de yaşayan bir tasarımcı olan Vyacheslav Mordik ise “Büyük talep var ve tanıdıklarım arasında bile katılmak isteyen birçok erkek var” diyor. Vyacheslav da evde kalıp savaşı haberlerde izlemek istemediğinin altını çiziyor:

“Diğerleri devletimi ve özgürlüğümü savunurken öylece oturmak istemiyorum.”

Bölge sakinlerinin yardım etme ve ülkelerini savunmada rol oynama hevesi, yaralı askerlere kan bağışında da kendini gösteriyor. Şehrin kan bağışı merkezlerinde uzun kuyruklar var; çoğu hayatında ilk kez kan verdiğini dile getiriyor.

Kan merkezlerden birinde gönüllü olarak çalışan Lina, bu kadar çok insanın bu adımı atmaya istekli olmasından epey memnun olduklarını ifade ediyor. Lina, “Açılıştan sadece yarım saat sonra, 100 kişi sırada bekliyordu” diye konuşurken “Bu sayı bir günde kaldırabileceğimiz kapasiteden çok fazla” diye devam ediyor.

Duygulanarak sözlerine devam eden Lina, “Birçok insan onları geri çevirmemiz gerektiğinde çok üzülüyor... Yardım etmek isteyen herkesle gurur duyuyoruz” diyor.

KADINLAR BEKLİYOR

Lina, kadınların kan verme taleplerinin ise şu an için reddedildiğini söylüyor. Bu kararın mantıklı bir sebebi var:

“Kadınların şimdilik yedek kalması gerektiği söylendi. Çünkü sadece iki ayda bir kan bağışlamanıza izin veriliyor.”

Bu da aslında saldırıların şiddetinin muhtemelen artacağı düşünüldüğünde daha fazla ünite kana ihtiyaç duyulması anlamına gelebilir...

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı DW'de “Ukranian city grapples with surge of refugees and eager volunteers” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya Ukrayna savaşı Lviv lviv nerede ukrayna'nın lviv kenti