Kiev oksijen alamıyor! 'Üç fabrika var, şoför yok'

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
Kiev oksijen alamıyor! 'Üç fabrika var, şoför yok'
Kiev'de bir doktor doğum hastanesinin sığınağında. Fotoğraf: Reuters-Valentyn Ogirenko

Ukrayna'nın başkenti Kiev Rus ablukası altında yaşam mücadelesi veriyor. Hastanelerde tıbbi malzeme sıkıntısı baş gösteriyor. Doktorlar insani yardım koridoru talep ederken durum gittikçe ağırlaşıyor.

Ukrayna halkı tarihi bir dönemden geçiyor. Rusya saldırıları art arda gelirken yarım milyonun üzerindeki insan ülkeden göç etmek zorunda kaldı. Erkekler vatanlarını savunmak için kalırken ülkedeki sağlık sistemi çöküşün eşiğinde. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ukrayna’daki durumu kritik olarak yorumlarken, Rusların hedef gözetmeyerek uluslararası hukuku çiğnediğini söylüyor.

Hastanelerdeki doğum bölümleri ve pediyatri klinikleri yer altındaki sığınaklara taşınmak zorunda kaldı. İlk yardım kitleri, oksijen tüpleri, insülin ve kanser ilaçlarında stoklar kritik seviyelere geldi. DSÖ Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus hastaneler ve sağlık çalışanlarının bilinçli olarak vurulduğuna dair işaretler olduğunu söylüyor.

Dr. Ghebreyesus, “Doğrulattığımız bilgilere göre; geçen hafta bir hastane ağır silahlarla vuruldu, dört kişi öldü, yaralanan 10 kişiden altısı sağlık çalışanıydı” dedi. DSÖ Direktörü savaş koşullarında dahi insanların sağlık hizmetlerine ulaşmasına saygı duyulmasını istedi.

Ukrayna kaynaklarına göre Rus saldırıları başladıktan bu yana 2 binden fazla sivil hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler’e göre 2 Mart itibarıyla tam olarak 870 bin kişi ülkeyi terk etti. Bağımsız Kiev gazetesine göre; geçen Pazar günü Rusya bir çocuk hastanesini de vurdu ve burada bir çocuk hayatını kaybetti. Kiev’deki Feofaniya Hastanesi’nin başhekim yardımcısı Dr. Andrii Strokan, “Son günlerde hastanelerimiz ve diğer kamu binalarımız Rus teröristlerin hedefinde” açıklamasında bulunuyor.

ULTRASON ODASI VURULDU

Strokan geçen gün bir ambulans görevlisinin hastasını taşırken başından vurulduğunu söylüyor. Çocuk doktoru Lesia Lysytsia Kiev’in en büyük çocuk hastanesi Okhmatdyt’de çalışıyor ve geçen hafta bir ultrason odalarının vurulduğunu söyledi. Doktor hadisenin kazara olduğuna inanıyor.

Ukrayna Sağlık Bakanı Oleh Lyashko tıbbi malzemelerin tükendiğine dikkat çekiyor. Kiev Belediye Başkanı’na danışmanlık yapan Dr. Viktor Yatsyk, “Bugünlük tıbbi malzememiz var ancak geleceği bilmiyorum” demekte. Kiev halihazırda Ukrayna’nın çeşitli kentlerinde bulunan tıbbi malzemelere de ulaşmak istiyor ancak şehir abluka altında. Dünya Sağlık Örgütü’nde acil durum operasyonlarını yöneten Doktor Mike Ryan, Polonya’dan Ukrayna’ya 150 bin kişilik sağlık malzemesi geleceğini aktarıyor. Bu sağlık malzemelerinin içinde yaralanmaları tedavi etmek için cerrahi malzemeler de bulunacak.

Kiev oksijen alamıyor! 'Üç fabrika var, şoför yok' - Resim : 1
Okhmadet çocuk hastanesindeki hasta çocuklar ellerinde 'Savaşı durdur' yazan kağıtlar ile. Fotoğraf: Reuters-Ümit Bektaş

'KORİDORU NASIL AÇACAĞIZ'

DSÖ yetkilisi saldırı altındaki Ukrayna kentlerine sağlık malzemesi sokulabilmesi için insani koridor açılmasını istiyor. Yetkili, “Malzemeleri hastalara ulaştırmak için her şeye hazırız. Şu anda olanlara bakılırsa önümüzdeki günlerde insani yardım koridorunu açmayı nasıl sağlayacağımızı görmek zor” demekte.

Dünya Sağlık Örgütü Ukrayna biriminin başındaki Dr. Jarno Habicht ülkede oksijen tüpü üreten üç fabrikanın şu an çalışmadığını ve oksijen sıkıntısı çekilmeye başlandığını söyledi.

Habricht de insani koridor ihtiyacını yinelerken, “Bazı hastanelerde oksijene ihtiyaç var ve bu da izole ediliyor. Güvenli bir geçişe ihtiyacımız var çünkü böylesi bir durumda oksijenleri gidip fabrikalardan alacak bir şoför bile bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki sağlık yetkililerine göre halk askerler için gidip hastaneye kan veriyor ancak bu kanların belirli koşullarda saklanması lazım yoksa bozuluyorlar. Ülkede Covid-19’la ilgili şu anki durumda yapılabilecek hiçbir şey yok, yanlış aşı kaynaklı çocuk felci riski artıyor. DSÖ yetkilisi Mike Ryan, “Bir ülkeyi böylesi duruma sokarsanız, salgın hastalıklar artar, insanlar bir arada sığınaklarda duruyor, stresliler, yemek yemiyorlar, düzgün uyumuyorlar, hastalıklara çok açıklar” ifadelerini kullandı.

 *Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Telegraph'ta Sarah Newey ve Harriet Barber imzasıyla yayımlanan 'Ukraine’s hospitals under fire in possible ‘violation of international law’' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar Kiev ve Harkov