Ukrayna'nın siber ordusu: Bu başka bir cephe!
Rusya saldırılarında bir de sıcak çatışmanın arkasındaki cepheler var. Ukrayna'nın siber ordusu Rus internet sitelerini hedef alıyor, sahada savaşan Rus askerlerinin ailelerine ulaşmaya çalışıyor, Telegram kanallarında aktif bir mücadele yürütüyor.
22 yaşındaki bir genç adam, Barcelona’daki otel odasında önündeki laptopunun tuşlarına sertçe basıyor. Amacı Rusya’nın internet sitelerini hacklemek. Bu siteler arasında Kremlin’in resmi sayfası da bulunuyor. Alex Horlan isimli Ukrayna vatandaşı vatanında olup Rusya’ya karşı mücadele etmek istese de Ukrayna geçen hafta havalimanlarını kapatmak durumunda kaldığı için İspanya’da mahsur kalmış.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhaila Federov geçen cumartesi günü dünya çapında bir ‘IT ordusu’ kurduklarını söylemişti. Siber güvenlik uzmanı Alex Horlan’ın amacı Rus sitelerine serverlarının kaldırabileceğinden fazla trafik gönderip onları kilitlemek. Asıl amaçlarının Rusya’daki web siteleri değil, Rusya’nın saldırıları hakkında yanlış bilgiler yayan platformlar olduğunu söylüyor.
22 yaşındaki IT uzmanı, “Şu an pek çok insan ölüyor, Ruslar bunu bilmeli çünkü bilmezlerse yardım dahi edemezler” açıklamasında bulunuyor. Rus sitelerini çökertmek için bazen 2 bin uzmanın aynı anda çalıştığı oluyor.
'İKİ TİP SAVAŞÇI VAR'
Sekiz yıldır Rusya’nın dezenformasyon faaliyetleri üzerine çalışan Liuba Tsubulska, “İki tip savaşçı var. İlki askeri olan, ikincisi ise enformasyon savaşçıları, Rusların psikolojik enformasyon operasyonlarını yönetiyorlar” demekte.
Tsubulska’ya göre enformasyon operasyonu yöneten Rus ekiplerinin amacı halkın moralini bozmak, panik yaymak ve direnç kırmak. Böylece insanlar Ukrayna ordusunu desteklemeyi bırakıp, teslim olmayı düşünebilirler.
Dezenformasyon uzmanına göre Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ile birlikte Rus gruplar internette daha aktif olurken onlara cevap veren Ukraynalılar Telegram grupları ve Rus sosyal medya ağlarında doğru oldukları düşündükleri bilgileri paylaşıp, Rus vatandaşlarına ulaşmaya çalışıyor.
Ukrayna’nın IT ordusu, Rus askeri ve istihbarat personelini de mail yağmuruna tutuyor. Bazı gönüllüler Rus askerlerin annelerine ulaşarak onları Devlet Başkanı Putin’i arayarak ‘oğullarının eve dönmesi’ taleplerini iletmeleri için ikna etmeye çalışıyor.
400 BİN ABONELİ TELEGRAM KANALI
Geçen pazar günü erken saatlerde Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri Harkov’a Rus orduları girerken, 400 bin aboneli bir Telegram kanalı, Ukrayna güçleri desteğe gelene kadar vatandaşları video ve fotoğraf çekmeye devam etmeleri konusunda uyardı.
Telegram’daki Truha Harkov isimli kanal abonelerine şu mesajı gönderdi: “Kanalımıza Rus ordularının hareketleriyle ilgili dikkatlice görüntü ve bilgi gönderin”
Kanaldan gönderilen başka bir mesajda ise halka nasıl Molotof kokteyli yapılacağı anlatılıyordu. Kanalda ayrıca ülkenin bazı noktalarında Rus askeri ile iletişime geçen sıradan Ukraynalıların tepkileri de yer alıyor.
Telegram’ın kurucusu Pavel Durov kullanıcılara yaptığı duyuruda, platformdaki her bilgiyi doğrulayacak güçleri olmadığını söylerken, gelen görüntüleri insanların dikkatlice incelemesini istedi.
'ÇEÇEN GRUP AMBULANSLA DOLAŞIYOR'
Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Herashchenko'nun da kendi Telegram Kanalı bulunuyor. Herashchenko dün bu kanal üzerinden şu mesajı paylaştı: Bir grup Çeçen sabotajcı Kiev’de bir ambulansla dolaşıyor ve az önce Ukrayna askeri istihbaratı tarafından bazıları vuruldu, bazıları gözaltına alındı.
Rusya’nın enformasyon hareketleri konusunda uzman olan isim Tsubulska’ya göre; Kiev sokaklarında kollarında kırmızı bant olan sabotajcılar da Moskova hükümetinin dezenformasyon operasyonunun bir parçası olabilir. Bazı Telegram kanallarında kaynağının Rusya olduğu düşünülen ‘Çeçenler Ukraynalıları öldürmeye gelecek’ mesajlarının da dolaştığı düşünülüyor.
Liuba Tsubulska bunların doğru da olabileceğini, Rusya’nın geçmişinde askerlerini yabancı asker üniforması ile kamufle etme ve düşman sahasına casus gönderme gibi pratiklerin olduğunu söyledi.
'RUSLAR SİZE SALDIRMIYOR Kİ'
Ukrayna’da Rusya’nın saldırdığı bölgelerden birinde bir otelde çalışan ve güvenlik sebebiyle soy ismini vermek istemeyen Lina, Donetsk’te yaşayan babasına ulaşamayınca bir komşularından yardım istediğini, komşularının ise ona, “Ruslar size saldırmıyor” dediğini ifade etti. Lina ona şu an için sığınakta hava saldırılarından korumak için gizlendiğini anlatsa da komşuları ona inanmak istemedi.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Washington Post gazetesinde Siobhán O'Grady, Sudarsan Raghavan, Isabelle Khurshudyan ve Kostiantyn Khudov imzasıyla yayımlanan ‘An ‘IT army’ is fighting Russian propaganda’ isimi makaleden alınmıştır.
Kaynak: Web Özel